Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jezek belobrichy (ne)vhodnost granunulí

Ahoj, prosim moc o radu co se tyka krmeni jezka belobricheho- samicka, 3 mesice stara. Jezek dostaval u puvodniho majitele granulky, ktere mi v chovatelskych potrebach nebyly doporuceny pro zbytecny obsah barviv a nevyhovujici slozeni. Z obavy pred zmenou stravy jsem poprosila o vzorek granuli, ktere by byly vice vyhovujici. Jezcice uplne v klidku okamzite nove granulky papa, nema se zmenou zadny problem. Pred zakoupenim vetsiho baleni bych se jen rada ujistila, jestli maji vyhovujici slozeni. Jedna se o granule pro kocky Brit Sterilised, 1kg obsahuje:
protein 32%
tuk 12%,
vlhkost 10%,
popel 6,5%,
vlaknina 2%,
vapnik 1,4%
fosfor 0,9%
vit. A 30 000m.j.
vit D 2 000m.j.
vit E 600mg
meď 22mg
zinek 39,5mg
Horcik 0,8mg
selen 0,3mg

Slozeni:kuřecí maso, kukuřice, rýže, brambory, hydrolyzovaný kuřecí protein, kukuřičný gluten, drůbeží tuk (chráněno tokoferoly, zdroji vitamínu E), lososový olej, přírodní chuť, sušená jablka, pivovarské kvasnice, extrakt z juky, minerální látky, DL-methionin, L-lysin, mannanoligosacharidy, fruktooligosacharidy

Moc dekuji za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jeste tu mam druhy tip, obsahujici vice proteinu ale i vice tuku: Analýza: ROYAL CANIN Exigent Prote…
enec 17.05.2014 19:28
enec
Vážená slečno/paní veškeré granule jsou na 3 věci (a žádná není pro ježky) Krmte je přirozenou potra…
lupus 17.05.2014 20:01
lupus
Tak ja vam nevim, kdyz se podivate na weby chovatelu (jako opravdu chovatelu a ne kdejakyho blbecka…
enec 17.05.2014 20:22
enec
Naopak, pry orechy, bile hrozno atd jsou pry jedovate.. Pokud tedy pouziju mozek, radsi budu krmit…
simča m 18.05.2014 22:34
simča m
A jak by asi moh bejt orech pro jezka jedovatej??? Pokud to nezere, tak to nezere a tecka.. ale chce…
enec 19.05.2014 01:33
enec
Vy ste psala, ze je jedovatej a ze mu ho klidne date, tak si ctete co pisete a pak rikejte, ze nekdo… poslední
simča m 20.05.2014 01:46
simča m

Jeste tu mam druhy tip, obsahujici vice proteinu ale i vice tuku:
Analýza: ROYAL CANIN Exigent Protein Preference 400g

Protein: 42% - Obsah tuku: 15% - Hrubý popel: 8,5% - Hrubá vláknina: 3,4% - Uhlohydráty (vypočtené množství): 25,6%.

Přidané látky: Popis: ROYAL CANIN Exigent Protein Preference 400g

ROYAL CANIN Exigent Protein Preference 400g, Vitamín A: 25000 mj., Vitamín D3: 1000 mj., E1 (Železo): 36 mg, E2 (Jód): 2,8 mg, E4 (Měď): 4 mg, E5 (Mangan): 47 mg, E6 (Zinek): 156 mg, E8 (Selen): 0,06 mg - Konzervanty - Antioxidanty.

Vážená slečno/paní
veškeré granule jsou na 3 věci (a žádná není pro ježky)
Krmte je přirozenou potravou a nezařaďte se mezi ty lemply, co si to "ulehčují" sobě, ale ne ježkům granulema
(ty nejsou vhodný ani pro ty kočky, o psech nemluvě), je to jen hra na "zdravou výživu".
Stačí jen použít mozek a pak nic, co je vyrobeno tepelnou extruzí nemůžete brát jako "kompletní nej krmivo".
T.e. což je zkráceně úprava vysokou teplotou po krátkou dobu, ALE jak známo, bioaktivní látky se znehodnocují již při teplotě od 40 stupňů. Takže napřed vše (?co asi je v separátu?)zničí teplotou a pak to dohánějí umělými premixy, dochucovadly atd...atd..
Daj se použít jen krátkodobě v nouzi nejvyšší, jednou za uherák:-)

Tak ja vam nevim, kdyz se podivate na weby chovatelu (jako opravdu chovatelu a ne kdejakyho blbecka co ma doma jednoho jezka) vsichni doporucuji krmit granulemi. A jako rict,ze granule nejou vhodne ani pro psy? To je velmi zajimave, ze opravdu velke mnozstvi psu a kocek zerou pouze granule a ziji kvalitni zivot a dozivaji se vysokeho veku. To by se asi nedelo, kdyby ty granule pro ne byly nevyzivne a nedodavali vse, co tyto zvirata potrebuji, ze? Navic jezek belobrichy je uz v zajeti chovan po vice generaci, nejedna se o jedince, jehoz jeste nedavni predci by byly z prirody zvykli na prirozenou stravu jak rikate. Rodice, prarodice i praprapra..rodice meho jezka zraly granule a v mnoha komentarich ohledne jezku se i zde doctete, ze nemale mnozstvi techto zvirat uz i jinou stravu odmita, protoze na ni nejsou uz vubec zvykli. Velke mnozstvi rad ohledne vyzivy take uvadi podavat jezkum varene maso, varene vejce a dalsi nesmysly, ktere jezek taky venku stezi potka. Naopak, pry orechy, bile hrozno atd jsou pry jedovate.. Pokud tedy pouziju mozek, radsi budu krmit jezka granulemi a klidne mu nabidnu i orech, ktery se bezne vyskytuje v zemich, odkud pochazi, nez abych mu varila kure.. Jde predevsim o vyvazeny obsah latek, ktere jezek potrebuje ke svemu spokojenemu zivotu a ja se ptam, zda-li tady nekdo tusi, jaky je tedy spravny pomer proteinu, tuku a potrebnych vitaminu?????????

A jak by asi moh bejt orech pro jezka jedovatej??? Pokud to nezere, tak to nezere a tecka.. ale chcete mi rict ze jezek je teda uplne blbej a vlastne chcipne kazdej co v prirode potka orech??? To je asi vase pouziti mozku, verit kazdy hovadine.. A k hornimu komentari, reklamama zmasirovanou? Nemam psa ani kocku a reklamy me opravdu neberou... jezek mi nezere ani sarance ani cvrcka ani cerva ani zizalu nebo malyho sneka.Jediny co si vezme je granule. Prijde mi ujety porad resit formu stravy.. jde preci o slozeni
Cerv obsahuje urcite mnozstvi proteinu tuku atd.. granule taktez obsahuje urcite mnozstvi.... ale asi rady ktere jsou vhodne se tedy nedockam... a porad s tema zubama, proc je takovej problem dat granulky do vody? To snad neni tak slozity ne? A neprekonatelny problem je tim vyresen.

Vy ste psala, ze je jedovatej a ze mu ho klidne date, tak si ctete co pisete a pak rikejte, ze nekdo nemysli. Jinak se priklanim k tomu, ze granule nejsou prirozena strava, hlavne by dle me ta strava mela byt pestrejsi, hlavne o tom hmyzu, uprimne ja ani kockam nedavam jen granule, protoze uz to ani nechtej zrat, takze pokud to jezkovy zkrati zivot, neni divu, pro vsechny druhy zvirat uz jsou vicemene granule, ale je rozdil davat treba kralikovy granule z bylin ktere zere bezne v prirode a nebo dat jezkovi neco, s cim by vubec do kontaktu neprisel. Jinak bych poslouchala rady zkusenych chovatelu zde, protoze vi o cem mluvi

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru