Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem manipulace s hadem

Zdravím všechny, mám dotaz. Cca měsíc mám mladou, necelý rok starou krajtu kobercovou. Byly s ní z počátku trochu problémy, nejdřív nežrala, ale na potřetí myš zdlábla, což bylo minulý týden. Po celý ten měsíc, co jí mám, jsem jí zkoušel vytáhnout z terária jen jednou, ale celkem rychle utekla. Udělal jsem si teda háček, abych jí v teráriu nestresoval rukou a dneska jsem jí zas vyzkoušel vyndat - třikrát jsem jí zkusil jemně háčkem vzít, ale pokaždý zdrhla. A tak se ptám, zklidní se snad sama časem, abych s ní mohl v klidu manipulovat, nebo bude pořád ustrašená? Nekouše, jenom utíká. Mám jí už měsíc, myslel jsem, že už by mohla být trochu v klidu, ale evidentně to tak není. Máte někdo zkušenosti s plachými až ustrašenými hady a je možnost, že se časem zklidní? Nechci jí tahat ven na "mazlení", ale občas bych si jí i chtěl prohlídnout... Díky za reakce.

Předmět Autor Datum
Hadi jsou normálně plaší, nejsou nijak kontaktní a nevyhledávají ho, proto utíká, když budeš potřebo…
kacaba1 19.05.2014 21:53
kacaba1
Kdysi, ještě na škole, jsem míval hroznýšovce duhovýho (mauruse) a to byl salámista, který hned po p…
Pavel.Px 19.05.2014 22:03
Pavel.Px
Maurusi jsou salámisti mám pár, ale každý had je jiný a po měsíci nemůžeš čekat zázraky, ale taky by…
kacaba1 19.05.2014 22:12
kacaba1
No to je mi jasný, jen jsem nečekal, že bude takhle vystrašená. Když jsem si pro ní byl, tak působil…
Pavel.Px 19.05.2014 22:18
Pavel.Px
Nech hada v klidu. Na hada nemusíš vůbec hrabat (výjimkou je potřeba rozkrmování, která se ale tvého…
Araneus84 20.05.2014 11:33
Araneus84
Což o toho, had tam má dva úkryty, jeden na zemi (ten vůbec nevyužívá) a jeden (korkovou kůru) ve vě… poslední
Pavel.Px 21.05.2014 10:47
Pavel.Px

Kdysi, ještě na škole, jsem míval hroznýšovce duhovýho (mauruse) a to byl salámista, který hned po přinesení domů sežral bez problémů myš a manipulace s ním byla hračka, byl absolutně v klidu a nezdrhal ani omylem. Spíš mi šlo o to, jestli se třeba krajta zklidní zhruba na úroveň toho hroznýšovce. Ale vypadá to, že asi ne. Nechci jí zbytečně stresovat, tak to halt vypadá, že si jí asi budu užívat jedině přes sklo.

No to je mi jasný, jen jsem nečekal, že bude takhle vystrašená. Když jsem si pro ní byl, tak působila taky celkem klidně. Takže zkoušet znova a prostě jí z toho terária vytáhnout i když se jí fakt nebude chtít? Tomu se chci právě vyhnout, vypadá to, že si kluk pomalu zvyká, tak bych ho nerad zase vystresoval tak, jak byl úplně na začátku... To je dilema - nechci hada stresovat a chci ho naučit na manipulaci. Ale jedno bez druhýho asi nepůjde, co?

Nech hada v klidu. Na hada nemusíš vůbec hrabat (výjimkou je potřeba rozkrmování, která se ale tvého kusu předpokládám netýká, a pomoc při špatném svleku, což také není nyní tvůj případ). Dej mu do terárka úkryt a nech ho.

Když jsem si pořídil své první hady, taky byli věčně zalezlí ale po půl roce až roce (bojácnější sameček) bez výjimek sami vyjíždějí z úkrytu v očekávání žrádla když otevřu tera a vzhledem k tomu, že je krmím zvlášť, bez problémů se nechají přenést. A tím myslím bez jakékoli snahy se mi z rukou dostat nebo snad dokonce kousnout.
Když v tera nyní něco dělám, absolutně si mé ruky nevšímají a nevadí jim ani když je rukou kousek posunu, když je například třeba uklidit.

Což o toho, had tam má dva úkryty, jeden na zemi (ten vůbec nevyužívá) a jeden (korkovou kůru) ve větvích a tam je teda převážnou část dne. Já teda hada krmím v teráriu, tím pádem ho vůbec nepřenáším, a jak říkám, o manipulaci jsem se pokusil dvakrát, po prvé reagoval hystericky, po druhé se "jenom" snažil odplazit co nejrychleji co nejdál, tak ho nechávám být.
Ale mám právě trochu obavy, že když ho teď nenaučím na manipulaci, tak později to bude jenom složitější...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru