Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Společný chov T. hermanni hermanni vs T. hermanni boettgeri

Dobrý den, pravděpodobně tady už tato otázka zazněla (ale nějak se mi nepodařilo dohledat). Rád bych se zeptal, zda je možné chovat společně v jednom výběhu T. hermanni hermanni a T. hermanni boettgeri. Lépe řečeno, zda se tyto dva příbuzenské druhy budou mezi sebou pářit, což bych samozřejmě nechtěl. A druhá moje otázka se týká zimování. Mám takový ten klasický "bramborový" sklep, nicméně je tam darling na vodu (domácí vodárna), který cca každých 10min na pár sekund sepne a tlakuje nádrž na vodu. Dělá to samozřejmě kravál, možná i nějaké vibrace. Vadí to želvám při zimování, když budou v bedně cca 2-3 m daleko, jaké s tím prosím máte zkušenosti. Děkuji moc za odpovědi

Předmět Autor Datum
S tím darlingem na vodu neporadím, snad jen, že jako protihluková izolace se osvědčila minerální vat…
Petr60zelv 20.05.2014 16:47
Petr60zelv
Asi jsem to špatně napsal.Zatím mám jen boettgeri a líbí se mi i hermanni hermanni a zajímalo mě, je…
gladec 20.05.2014 21:37
gladec
Měl jsem už v ruce křížence mezi Testudo hermanni boettgeri a Testudo horsfieldii, takže křížence me…
Petr60zelv 21.05.2014 11:24
Petr60zelv
Možná trošku s křížkem po funuse, ale také bych něco mohl dodat. Ne tedy z vlastní zkušenosti, ale z…
Frito 25.08.2014 20:30
Frito
Děkuji za reakci:-) a podrobnejsi vysvetleni problematiky. Musim kriticky pripustit, ze z me strany… poslední
gladec 26.08.2014 16:07
gladec

S tím darlingem na vodu neporadím, snad jen, že jako protihluková izolace se osvědčila minerální vata.
Co se společného chovu hermanni a boetgeri, je to naprostý nesmysl - nominátní Testudo hermanni hermanni jsou o dost dražší, takže proč vyrábět bastardy s boetgeri mi nejde na rozum.

Asi jsem to špatně napsal.Zatím mám jen boettgeri a líbí se mi i hermanni hermanni a zajímalo mě, jestli by šly chovat ve společném venk. výběhu dohromady, aniž by se mi mezi sebou křížily, což by se asi křížily, takže to nejde a bastardy vyrábět rozhodně nechci. S tím darlingem to asi budu muset vyzkoušet a uvidí se. Každopádně moc děkuji za odpověď Petr60zelv.

Měl jsem už v ruce křížence mezi Testudo hermanni boettgeri a Testudo horsfieldii, takže křížence mezipoddruhové lze očekávat ještě pravděpodobněji. Osobně jsem spíš zastánce držet druhy zvířat, která spolu nebydlí v přírodě na stejné stráni nebo sjené louži raději odděleně. Pochopitelně, je-li mezi nimi vztah predátor - kořist, držet odděleně i ty ze stejného místa...:-D

Možná trošku s křížkem po funuse, ale také bych něco mohl dodat. Ne tedy z vlastní zkušenosti, ale zkušenosti někoho jiného tak jenom převyprávím.

Společný chov je samozřejmě možný, je to stejný druh a jiný poddruh, křížit se mezi sebou chtít nejspíše budou. Jenom to prý budou odskákávat samice boettgeri, samci hermanni hermanni se rychle nahřejí a tím jsou rychleji aktivnější a to hned od rána a samice boettgeri, které potřebují se nastartovávat déle tak budou mít problémy s reflexi a budou od těch samců dost dokousaný.

Další věcí je, že budeš mít nejspíše křížence, kde přesně nebudeš vědět, na jaké straně to má blíže. Já mám několik kusů boettgeri (ne přímo) jsou z Istrie a přibyla mi i jedna hermanni hermanni přímo z Toskánska, zatím je mám pospolu, ale rád bych ji později napároval a oddělil.

Děkuji za reakci:-) a podrobnejsi vysvetleni problematiky. Musim kriticky pripustit, ze z me strany zbytecny dotaz, mohlo me hned napadnout, ze se krizit budou, vzhledem k pribuznosti. Jak uz jsem psal v reakci na Petr60zelv, nikdy jsem to nemel ani v umyslu, slo ciste o teoretickou otazku, hermanni hermanni ani nevlastnim.Mejte se a diky ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru