Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pozadi s epoxy a lignocelem

Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jak je to s neutralizací pozadí; vyrábím zadní stěnu do paludária s vodopádem, poslední vrstvu mám v plánu přetřít epoxy 1200 (nebo 110bg) a pokud možno, tak to celé ještě zasypat lignocelem. Cestičky, kudy poteče voda, budou z akvarijního silikonu a písku/kamínků. Zajímá mě, jestli s tou neutralizaci nebude problém, lignocel dost nasává, tak abych z něj tu kyselinu citronovou nebo ocet vůbec dostal. Případně si samozřejmě rád nechám poradit, jaký postup by byl nejlepší. Tady na fóru se o epoxy a lignocelu sice píše, ale o neutralizaci už zmínky pak nepadají. Díky za všechny odpovědi!

Předmět Autor Datum
pokud tam hodláš dávat to ligno, tak to nejdřív posyp a pak teprve přetři tou pryskyřicí- resp. aby…
Aurifer 22.05.2014 19:09
Aurifer
Nějak si teda neumim představit, jak se lignocel nasypanej na jedný vrstvě epoxy přetírá další vrstv…
Pavel321 24.05.2014 22:20
Pavel321
já jsem vrsty na stěnách přetírala běžně, páč jsem to měla k větším zvířatům, co by to jinak odrbala…
Aurifer 25.05.2014 11:43
Aurifer
Tak musí se to dělat hrozně blbě, ne? Bude se to určitě lepit na štětec a tak. Já to myslím tak, že… poslední
Pavel321 25.05.2014 21:59
Pavel321

pokud tam hodláš dávat to ligno, tak to nejdřív posyp a pak teprve přetři tou pryskyřicí- resp. aby to ligno drželo, tak ho dej mezi 2 vrstvy pryskyřice. Když to ligno bude pod pryskyřicí, takže nebude nasákat a tudíž ani časem hnít. A ty nebudeš muset řešit, jestli se do něj nasákl ocet (který by ale stejně časem vyprchal).

Nějak si teda neumim představit, jak se lignocel nasypanej na jedný vrstvě epoxy přetírá další vrstvou... Navíc to asi nebude vypadat moc pěkně. Já jsem teď v poslední době dělal zadní 3D stěny tak, že jako poslední vrstvu jsem dal epoxydovej lak a celý jsem to zasypal pískem. Vypadá to, myslim, dost dobře a nepozoruju, že by na tom ten písek nějak nedržel. Teď v poslednim téru pro pralesničky jsem to kombinoval kousek pískem, kousek lignocelem a vypadá to pěkně a myslim, že by to nemělo ani plesnivět. Rosim to vcelku fest a lignocel vždycky po nějaký době stačí vyschnout.

Osobně jsem neutralizoval pryskyřici octem akorát v bazénku, kde stojí voda, jinak 3D stěny dělaný epoxydovym lakem jsem nijak neneutralizoval a bazilišci, ciliáti i dendrobátky žijou a vypadaj ve formě... Ale tim v žádnym případě nechci říct, že je to tak správně ;-)

já jsem vrsty na stěnách přetírala běžně, páč jsem to měla k větším zvířatům, co by to jinak odrbala a vypadalo to uplně normálně, i to uplně normálně drželo. JInak s tím lignocelem, pokud se nechá volně a člověku se to chce časem předělávat, protože mu to začne hnít, tak budiž..on sice lignocel vydrží nehnít docela dlouho, ale časem prostě začne, není to korek.

Tak musí se to dělat hrozně blbě, ne? Bude se to určitě lepit na štětec a tak. Já to myslím tak, že když už tam dam ten lignocel, tak proto, že se mi líbí, jak to vypadá, když ho pak zase zaplácam a vznikne mi neprůstřelná vrstva, která se určitě bude lesknout pod zářivkou, tak mi přijde zbytečný ho tam dávat, to už se IMHO dá udělat jakkoliv jinak to pozadí. Ale jako věřim, že to funguje, o tom žádná.

Ten písek volně nalepenej na epox. laku mam třeba u baziliška, kterej po tom lítá jak blázen a nic neopadává, ale těžko říct, jak s volně lepenym lignem, žáby ho samozřejmě neorvou.

Jinak to plesnivění toho lignocelu na stěně bude taky dost záviset na větrání téra, ne?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru