Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Gekončík noční - nemoc????

Dobrý den,

prosím o radu.

Již 2 den mi jeden ze 3 gekončíků stále jen leží, nežere a ani nevyvíjí aktivitu pokud ho beru do ruky ( standardně neskutečná rychlost jak mají možnost většího pohybu ). Zbylí 2 jsou v normálu.

Máte s tímto prosím někdo zkušenost???

Předem díky.

Předmět Autor Datum
Asi tady budou chtit lidi videt fotku gekoncika a nejlepe i terarka a jake ma zivotni podmínky. Podl…
yura 27.05.2014 20:18
yura
Zase nejvíce povijou fotky gekončíků a terária. uprava: byl jsi první sem to zapoměl vložit :)
Divočák 27.05.2014 20:19
Divočák
Dobrý den, Mám problém s mým samcem gekončíka, nejí a hrozně hubne. V terárku jsou ještě dvě samice…
Klaudiee 10.12.2014 17:53
Klaudiee
Není to nějaká barevná mutace typu Enigma?
Réza 10.12.2014 20:01
Réza
Jsou ty pohyby podobné těmto? watch
bulvic 10.12.2014 21:27
bulvic
Ano je hodně podobný enigmě - bílý ocásek, tělo je světle oranžové. Ten pohyb je hodně podobný, ale…
Klaudiee 10.12.2014 21:50
Klaudiee
No, nejsem si uplně jistá jestli je nějaký druh enigmy, radši pošlu jeho fotku. Ale mám pocit, že kd…
Klaudiee 10.12.2014 22:02
Klaudiee
Kdyžtak hoď fotku shora, ať je vidět celé tělo. Neklepaly se mu než se toto objevilo nožičky, nebo…
bulvic 10.12.2014 23:07
bulvic
Já gekončíky nechovám, ale co se týče šlechtění barviček, mám na to svůj názor. U zbarvení enigma aj…
Réza 10.12.2014 23:11
Réza
Pokud si dobře vzpomínám, tak enigma syndrom je degenerativní onemocnění u těchto morfů, při kterém…
bulvic 10.12.2014 23:10
bulvic
Tady je fotka ze zhora. Nožičky se mu vůbec neklepaly, vypadal uplně normálně. Už ale přes týden nej…
Klaudiee 10.12.2014 23:52
Klaudiee
Srovnávat psa s gekončíkem je pitomost, koupání taky. Zácpu bych vypustila úplně. Další příčinou, pr…
Réza 11.12.2014 15:48
Réza
Když jsem večer zhasla místnost, tak se začal chovat zase normálně a tak jsem mu zkusila dát moučné…
Klaudiee 11.12.2014 16:47
Klaudiee
Na enigmu to podla fotky moc nevypada,skor klasicke Hypo carrot tail.Inak malatnost je pri zimovani…
marduk 11.12.2014 19:45
marduk
Taky bych ho tipoval na hypo. Já jsem na tom podobně, jednu samičku vidím akorát když vlezu do tera,…
bulvic 11.12.2014 20:02
bulvic
Teď jsem viděla toho samce jak se pářil. To by snad nedělal kdyby byl nemocný. Možná jenom zimuje. A…
Klaudiee 11.12.2014 22:48
Klaudiee
To si děláte legraci? Máte zvíře, u kterého vůbec nevíte co je teda zač a proč se chová tak divně. N…
lacerta. 14.12.2014 18:35
lacerta.
Klaudiee: K tomuhle vůbec nemá cenu se dál vyjadřovat. Chcete mi říct, že je možné, že máte kokcidió… poslední
Réza 15.12.2014 01:37
Réza
Je mu cca rok a půl.
Klaudiee 11.12.2014 22:49
Klaudiee
Mám také rok a půl starého kluka, zítra ho nafotím, ať máš porovnání. Mně se jedna holka také občas…
bulvic 12.12.2014 00:21
bulvic
Gekončíka jsem nepřevážela, ale asi před týdnem jsem přes noc zapoměla zavřít okno a ráno bylo v mís…
Klaudiee 12.12.2014 14:40
Klaudiee
Výhřevný kámen přes noc mají zapnutý? Můj sameček na mě syčel jako prcek jen když mě chtěl hryznout,…
bulvic 12.12.2014 15:04
bulvic
Kámen měly zaplý... K tomu zvuku, prostě byl na kameni a pak bez nějakého podmětu udělal ten zvuk ud…
Klaudiee 12.12.2014 15:49
Klaudiee
Netuším, ale když měli zaplý kámen, tak by to nachlazení být nemělo, pokud teda ještě nevznikl v ter…
bulvic 13.12.2014 15:18
bulvic
Ma nejak tenkej ocasek se mi zda, ale hlavu ma pekne macatou jak pitbul. To ti moji jsou takove zdec…
yura 14.12.2014 21:40
yura
Nechci zakládat nove téma. Mam ted vypnout gekoncikum svetlo, tim i snížit teplotu na nejakych 21 st…
yura 14.12.2014 21:39
yura

Dobrý den,
Mám problém s mým samcem gekončíka, nejí a hrozně hubne. V terárku jsou ještě dvě samice a ty jsou normální a mají tlusté ocásky. Ještě dělá pořát při chůzi takový divný pohyb,nže si dá hlavu k hrudníku a pak ji bokem natahuje do předu. Nevím jak to popsat... Má přivřená očíčka a je takivý malátný. Teď jsem ho jen donutila se napít, ale jinak vůbec nežere. Prosím poraďte co by tomohlo být, nebo mi prosím doporučte nějakého pražského veterináře na plaze.
Terárko je 100x40x50cm, je tu velký vyhřívací kámen, 3D pozadí, hrubší písek, teplota je okolo 26-27 stupňů.

Já gekončíky nechovám, ale co se týče šlechtění barviček, mám na to svůj názor. U zbarvení enigma aj. už je samozřejmě určité genetické zatížení (imbreeding během šlechtění apod.) a "upevnily" se tím u nich časté degenerativní neurologické problémy, které jsou čistě genetického původu a nedají se tedy nijak léčit a řešením je pouze mražák (někteří jedinci s tím dokáží žít, pokud přijímají potravu, ale zpravidla se to časem zhoršuje). Před pár lety se mi dostal do rukou enigma gekončík, u kterého se až v dospělosti, i přes dobrou kondici, objevil právě tenhle problém (křeče, vykrucování hlavy, nekoordinované pohyby). Vypadal silně, byl dobře živený, tak jsem si řekla, že to s ním, už jen ze zvědavosti zkusím (byl určený na zkrm, jako kryplík), ale nedalo se s tím vůbec nic dělat a po čase úplně přestal přijímat potravu, po pár týdnech už se jen točil dokolečka, "křečoval" a šel do háje. Takže asi to je můj názor na šlechtění "barviček", jak u gekončíků, tak třeba u hadů apod...ale lidem se ty barvičky prostě líběj víc, než přírodní formy. Někdy se může stát, že to ta zvířata prostě odnesou geneticky, u některých barviček častěji, u některých míň. Ale jak říkám, zas tak moc toho o šlechtění mutací gekončíků nevím, třeba je u tohohle gekončíka problém úplně někde jinde...spíš mě to tak napadlo, protože jsem se s tím zrovna u gekončíků setkala ne jednou.

Tady je fotka ze zhora.
Nožičky se mu vůbec neklepaly, vypadal uplně normálně. Už ale přes týden nejedl, a chuť k jídlu nemá. Ještě mě napadlo jestli nemá zácpu, protože můj pes, když měl zácpu, tak se pořát protahoval a s krkem dělal něco podobného. Tak jsem si o zácpě u gekončíků něco přečetla a dala ho do teplé vody (po bříško) na 20min a budu to zkoušet aspoň 3 dny a snad se to zlepší a nebude to ten syndrom. Protože tohle je moje nejoblíbenější ještěrka, kterou mám. Na ten syndrom se mi to nezdá, protože na všech videích co jsem se koukla, byli opravdu dezorientovaní, ale byli poměrně čilí. Ten můj j naopak malátný, ale při chůzi vůbec dezorientovaně nevipadá. Chodí rovně, jenom se rychle unaví. Další důvod je, že jsem se mu jemně snažila trochu promasírovat bříško a vypadal, že se mu to docela líbilo.
V sobotu, zajdu ještě k vetovy. Naděje umírá poslední.
Nevíte někdo co je vůbec za barevnou mutaci?
Děkuju, nebo kdyby jste měl někdo ještě nějaký nápad co by to mohlo být...
Moc, děkuji za vaše rady

Srovnávat psa s gekončíkem je pitomost, koupání taky. Zácpu bych vypustila úplně. Další příčinou, proč gekončíci hubnou a nežerou, jsou kokcide a to je daleko větší průser, než jeden genetický kryplík, protože to jak se vám jednou dostane do chovu, budete mít velký problém se toho vůbec někdy zbavit. Takže raději, než tahat gekončíka k veterináři, který s ním nic užitečného fakt neudělá, mu vemte bobky na rozbor...nebo to vemte rovnou na Státní veterinární ústav Praha - parazitologie, kam se to pak stejně sváží. Nic dalšího už mě nenapadá...hlavně se vyprdněte na ptákoviny, jako koupání apod.

Když jsem večer zhasla místnost, tak se začal chovat zase normálně a tak jsem mu zkusila dát moučné červy a jedl je, ale o cvrčky zájem neměl a červů snědl docela dost. Teď už je ale zase malátný a pořát spí. Žrát nechce. Něco jsem si přečetla o těch kokcidií a gekončík by neměl jíst vůbec. Tak mě napadlo, jestli to nemůže být kombinace zimování a možná toho syndromu enigmy,.

Taky bych ho tipoval na hypo. Já jsem na tom podobně, jednu samičku vidím akorát když vlezu do tera, tak na mě vykoukne z kladiště. Od pohledu, jak je na tom nedobře s váhou, tak bych ho oddělil a ani nezimoval. A jak píše Réza výše, určitě vzít jeho bobany a poslat na rozbor na kokcidie, což se určitě lépe udělá, když bude někde mimo ostatní. Mimochodem, ta holka na fotce, dosvlékla se v pohodě?

Teď jsem viděla toho samce jak se pářil. To by snad nedělal kdyby byl nemocný. Možná jenom zimuje. Aspoň doufám
Bulvic: samička už se svlékla celá, ale vždycky má jako jediná problém s tlamkou a špičkou ocasu. Většinou ji s tím musím trochu pomoct. Znamená to, že má málo vlhka? MJí tam kladiště a tam je poměrně vlhko.

To si děláte legraci? Máte zvíře, u kterého vůbec nevíte co je teda zač a proč se chová tak divně. Nejen, že ho máte pořád dohromady s ostatními, ale ještě ho necháváte pářit samice?
Co takhle to zvíře dát pryč od ostatních, aby bylo vidět, jestli se vzpamatuje a nedávat ho do chovu, když jsou s ním problémy?

Klaudiee: K tomuhle vůbec nemá cenu se dál vyjadřovat. Chcete mi říct, že je možné, že máte kokcidiózního gekončíka, nebo genetickýho zmetka, nebo kdoví co, máte ho stále s ostatníma a nepřijde vám špatné nebo divné, že se s nima páří? Na to můžu říct pouze: Pořiďte si plyšáka...to se na mě nezlobte... Na tu veterinu jste furt nic nedonesla? Kokcidióza má přece nějaký průběh, to vás nenapadlo?

Mám také rok a půl starého kluka, zítra ho nafotím, ať máš porovnání. Mně se jedna holka také občas špatně svléká a přitom podmínky i stáří je stejné s ostatními. Pravděpodobně v tom hraje roli i genetika. Ještě mě tak napadlo, nepřevážela jsi ho někdy poslední dobou? Ona ta apatie by mohla souviset s nastydnutím.

Gekončíka jsem nepřevážela, ale asi před týdnem jsem přes noc zapoměla zavřít okno a ráno bylo v místnost jen 17 stupňů. Nechávám ho přes večer otevřené aby kvůly brokéskám trochu spadla teplota. Nechávám malou švírku u dveří terárka (kvůly kabelu) a je možný, že na ně šel průvan. Vydávají při nachlazení nějaké zvuky? Večer jsem ho totiž slyšela jakoby rychle syčet, jako když se naštve jemeňák. Nikdy jsem ty zvuky od gekončíku neslyšela.

Nechci zakládat nove téma. Mam ted vypnout gekoncikum svetlo, tim i snížit teplotu na nejakych 21 stupnu a nechat je "zimovat" ? Mam dva a ti jsou na to asi zvyknuti, jsou furt zalezli ve vlhkem ukrytu ani moc nezerou, jen ten treti asi nikdy nezimoval a furt smejdi.. Kdybych jim teda vypl to svetlo a teplo, mam jim taky furt vlhčit ten raselinik ve vlkem ukrytu? Aby jim nebyla pak az moc zima..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru