Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Násilné krmení Hroznýše Královského

Zdravím, mám takový problém a už nevím kam se mám obrátit. Máme asi osm let starého Hroznýše, samici, která před půl rokem přestala žrát. Neřešili jsme to dokud nezačala i hubnout. Po 2 rentgenech a jednom vyšetření v Brně na veterinární fakultě u prof. Knotka jsme se dozvěděli jen to, že má výrůstky na páteři a nejspíš proto se nemůže otočit kolem kořisti a zaškrtit ji. Navrhli nám asistované krmení a to je pro nás problém. Dnes jsme to poprvé zkoušeli s křečkem (její oblíbená potrava) ale prostě jsme to do ní nemohli nacpat, hrozně se tomu bránila a vůbec se nesnažila ho polykat. Potom jsme jí zkusili hodit do krku malé hole a zavřít tlamu a trochu jí ho vmasírovat dál aby ho hned nevyplivla. Jenže je to více než 2 metrový had, takže jedno holátko je na ní málo. Pokud jste se dočetli až sem, prosím vás o radu. Jak jí mám nacpat do krku něco většího a neublížit ji při tom?Diky Katka

Předmět Autor Datum
Tak toho křečka (myš, potkana, cokoliv) prostě rozporcujte na menší části a dávejte jí to postupně.…
V.R. 03.07.2014 17:37
V.R.
Díky za odpověď. Jo to je docela humus, ale za zkoušku by to stálo. Tuhle otázku jsme si už také pol… nový
katusha2 03.07.2014 17:46
katusha2
Nechci se vyjadřovat k tomu, proč to tak je atd., ale pokud potřebujete krmit tak velkého hada, tak… nový
Reptimania 03.07.2014 17:42
Reptimania
Díky za odpověď. Zkusím to pořádně prolézt a pročíst :-) Chci zkusit všechno. nový
katusha2 03.07.2014 17:48
katusha2
Ono je to hodně o daném hadovi. možná si na to časem zvykne a bude spolupracovat. Ale jde o to, do j… nový
V.R. 03.07.2014 19:47
V.R.
No a já bych právě naopak volil sondu před umělým krmením, protože je to daleko rychlejší varianta,… nový
Reptimania 03.07.2014 19:50
Reptimania
Teď jsem si o té sondě něco přečetla. Chápu to správně že bych každý měsíc zavedla sondu, podala do… nový
katusha2 05.07.2014 11:05
katusha2
No holátko nejspíš zůstalo v hadovi, což mě těší. Jinak si nejsem jistá jestli by si na to zvykla, a… nový
katusha2 05.07.2014 10:53
katusha2
u hada velikosti hrozny tu tlamku v pohodě otevřeš třeba dřívkem od nanuka- to je většinou dostatečn… poslední
Aurifer 05.07.2014 14:22
Aurifer
Zkoušeli jste ponechat mrtvého krmného hlodavce (to jsem to ale pěkně napsal :-D) v teráriu? Had by… nový
solidus 03.07.2014 18:34
solidus
Ano zkoušeli ale had se ani nehnul bohužel :( nový
katusha2 05.07.2014 11:06
katusha2

Tak toho křečka (myš, potkana, cokoliv) prostě rozporcujte na menší části a dávejte jí to postupně. Je to sice trochu humus, ale alespoň se nažere.
Další otázkou ale je, jestli má cenu udržovat nejspíše geneticky postižené zvíře, které nedokáže samo přijímat potravu a možná má bolesti.

Díky za odpověď. Jo to je docela humus, ale za zkoušku by to stálo.
Tuhle otázku jsme si už také položili. Vím, že se možná trápí ale nedokážu se jí vzdát. Je to úžasný had, hrozně hodný, v životě nikoho nekousnula, má trpělivost i s dětmi. Jenže pokud to nepůjde ani násilím tak ji nejspíš necháme uspat :-(

Ono je to hodně o daném hadovi. možná si na to časem zvykne a bude spolupracovat. Ale jde o to, do jaké míry jí ta vada brání i v polykání. Ale pokud je vážně tak flegmatická, jak zadavatelka píše, a má problém pouze se škrcením, možná si na to zvykne. Máme mnohem většího hada, žrát dokáže samozřejmě sama, ale pokud to situace vyžaduje nebo je to na ukázku nechá se klidně krmit. Není to samozřejmě čistě násilné krmení, začíná i vždycky sama a pak už je to ,,šiškování husy". Ale chci tím říct že to možná půjde i bez sondy.

Teď jsem si o té sondě něco přečetla. Chápu to správně že bych každý měsíc zavedla sondu, podala do ní tu CCL stravu a pak zase vytáhla? Jak hluboko? A jak poznám že jsem v žaludku? Hroznýši mají tu průdušnici vyvedenou pod jazyk aby mohli dýchat při polykání? Nebo se do ní můžu trefit i při sondování? Teď se možná ptám jako debil ale snad mi to odpustíte. Ovládám spíše anatomii člověka :) Jinak pomůcky na sondování pro mě není problém sehnat, dělám v nemocnici.

No holátko nejspíš zůstalo v hadovi, což mě těší. Jinak si nejsem jistá jestli by si na to zvykla, ale určitě to ještě zkusím, narvu jí tam malé potkany. Ještě mě zajímá jak hadovi otvíráte tlamu? Mě to vůbec nešlo a měla jsem strach že jí ublížím. Když jsme byli v Brně tak jí tu tlamu otevřeli jen pinzetou a úplně v pohodě, jsou ještě nějaké jiné finty?

u hada velikosti hrozny tu tlamku v pohodě otevřeš třeba dřívkem od nanuka- to je většinou dostatečně oblé a bez rizika zranění hada. JInak na krmení sondou se mi celkem osvědčilo ještě pak šoupnout do tlamky konus z uříznuté stříkačky, nebo kousek pryžové hadice přiměřeného průměru a délky (podle velikosti zvířete) a tou teprve protáhnout sondu. Má to výhody v tom, že 1.tlamka se nezavře, 2.nehrozí poranění zubů nebo dásní ani zavedení sondy do průdušnice (to je ten malý otvůrek u jazyka). No a pokud to člověk dělá u jedáků, tak jedáci když se jim strčí do huby ten konus, tak se většinou snaží zkousnout a nešermují pak tolik zuby, takže tolik nehrozí, že se čék omylem "napíchne na zoubek", nebo že si had propíchne zubem spodní čelist.

ale než krmit sondou, tak bych nejdřív asi vyzkoušela, jestli si sám nevezme třeba zabitou kořist. Pokud je ta nežravost způsobená bolestí při škrcení, tak by ale had měl stejně žrát. No a pokud je ta nežravost způsobená něčím jiným bez naděje na zlepšení (nějaké degenerativní onemocnění), tak bych asi spíš zvolila eutanázii, než hada uměle udržovat při životě setrvalým krmením sondou. Chápu, že pro majitele je to těžké rozhodnutí, ale pro zvíře je to tak lepší, než ho zbytečně trápit a uměle udržovat na živu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru