Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon jemenský-Otvírá tlamičku

A tu sipkou směs mám jenom D3 s vápníkem dohromady
Chyba. Tohle je furt dokola. Jen vitamínová směs (i když s trochou vápníku) NESTAČÍ. Je potřeba pořídit čistě minerální směs, ve který je obsah vápníku třeba okolo 80% (Biomin H, Plastin, Microcalcium, krmnej vápenec..) a tim sypat většinu krmení. Vitamíny pak jen 1-2x tejdně.

Pokud budeš těma vitamínama sypat každý krmění, tak chameleonovi
1) odvaříš ledviny, protože ty syntetický vitamíny jsou na ně celkem zátěž
2) způsobíš nedostatek vápníku a s tim způsobený problémy

Navíc chovanej hmyz má nevhodnej poměr vápníku a fosforu - obsahuje mnohem víc jednotek fosforu na málo jednotek vápníku, což pro vývoj chameleona není vhodný. Proto se hmyz musí uměle "dovápnit", aby se ten poměr obrátil.


když sní všecko co mu dám, měl by dostávat eště vitamíny uměle
Jednoznačně ANO. Nějakej banán nebo jahoda fakt nepokreje chameleoní potřeby co se týče vitamínů, navíc jejich trávení ani není uzpůsobený na vstřebávání vitamínů z ovoce... a na trávení ovoce vůbec. Takže s tim to fakt nepřeháněj. V přírodě si chameleon na jahody ani banány fakt nezajde, je to pro něj dost nepřirozený. Pokud jí zelený, tak mu spíš dávej květy, v zimě třeba čínský zelí, ale s mírou a nemyslet si, že se tim dá nahradit živočišná potrava. Další věc je, že šťavelany s ovoce odvápňujou - další důvod, proč tim chameleony nepřecpávat.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny