Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problem s vlhkosti,pomozte prosim

Dobry den,koupil jsem si zarovku od exo terry UVB 100 a to mam vporadku,ale mam velke problemy s teplotni zarovkou.Koupil jsem si zarovku daytime heat lamp 40W od exo terry. I kdyz mam kvetinace u stropu teraria,tak porosim a za 30minut mi jde vlhkost z 65% na 30%.Zasadil jsem kytky a celkem dobry,ale porad malo. Nebo ze by vlhkomer ukazoval mene,nez vice?
Spis vlhkomer je vporadku,ale kdyz vypnu teplotni zarovku,tak vlhkost je super po cely den..Myslim si,ze teplotni zarovka spaluje vlhkost a diky tomu se neudrzi v terariu. Kdybych vypnul teplotni zarovku,spis udelam spatne,protoze UVB nevyhreje nic.. Bojuju s timto problemem dost dlouho a nevim si rady a to mam jeste pisek s raselinou smichany...Vyzkousel jsem vse,ale proste teplotni zarovka spali vlhkost a ta se tam neudrzi a tom vim,ale nevim,jak problem resit,kdyz teplotu 28-32 stupnu potrebuju v terariu.Taky jsem koupil automaticky rozprasovac od exo terry R400 a stejne roseni je kazdou druhou hodinu a po 30minutach je vlhkost 30%.ALe chamik Jemensky zije v Jemenu a to je u Saud.Arabie.Je tam horko,pisek,sucho a ne zadny tropy z Amazonky a tak nechapu,proc ma mit chamik +70% vlhkosti,jak se pise a ja nedokazu udrzet ani 45%.Myslite,ze bych mel zvolit nizsi vykon zarovky,nez 40W,kterou mam nyni?Mam terarum 45x45x100.Z toho -15cm zabira kvetinac u stropu.Moc dekuju za radu,strasne by mi to pomohlo.Michal
Změna předmětu, původně: PROBLEM S VLHKOSTI,POMOZTE PROSIM:-(( (Kurt)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Člověče ty ses asi zbláznil, ne?! Pokud sis něco o chovu jemeňáků četl, tak i když se informace čast…
lillek 04.08.2014 09:56
lillek
Vy tady pisete o mne,jako o nejakem bridilovi,tak jsem cekal,ze tvuj mozek pochopi,ze jsem zacatecni…
Yenkee 04.08.2014 10:05
Yenkee
Hele já se omlouvám za trochu ostřejší tón, ale ono když člověk tohle píše 2x do tejdne, s tim, že d…
lillek 04.08.2014 11:40
lillek
ok,omluvu prijmam.JA NASEL CHAMELEONA NA BALKONE V KVETINACI,NEKOUPIL JSEM HO a obesel jsem akvarist…
Yenkee 04.08.2014 11:56
Yenkee
A sakra...asi tuším, v čem toho chamíka máte...a je to peklo... Prosím pročtěte si pečlivě, nejlépe…
Réza 04.08.2014 12:07
Réza
Jj, to s "průvanem" je fakt uplně nesmyslnej strašák ;) Chameleoni se dají v pohodě chovat (a taky ž…
lillek 04.08.2014 12:10
lillek
No prostě všechno špatně :-( Investoval jste do naprosto nevhodných věcí, počínaje vlhkoměrem a konč…
Réza 04.08.2014 12:15
Réza
hm,proste jsem ohledne teraria poslech prodavacku chamiku...Tenkrat,kdyz jsem ho nasel na balkone,ta…
Yenkee 04.08.2014 15:10
Yenkee
Njn, bohužel tě chameleon zastihnul nepřipravenýho, no... Měl štěstí, že se ho ujal někdo, kdo to zd…
lillek 04.08.2014 15:25
lillek
za vse dik
Yenkee 04.08.2014 17:14
Yenkee
jinak chamika krmim z ruky...Chci se s nim mazlit,ale moc dobre vim,ze tyto zvirata trpi stresem a d… poslední
Yenkee 04.08.2014 17:17
Yenkee

Člověče ty ses asi zbláznil, ne?! Pokud sis něco o chovu jemeňáků četl, tak i když se informace často rozcházej (protože každej, kdo má jemeňáka tejden a ještě mus nechcíp, si myslí, že ví, jak na to), tak ses stokrát musel dočíst, že jemeňákům stačí porosit jednou denně, dospělejm i míň, jen tak kvůli napití, přičemž dospěláci pijopu fakt minimálně. Dokonce ses pokusil zapojit mozek a přemejšlel jsi nad kliamtem v Jemenu, a i přesto ho kropíš co dvě hodiny? To musí bejt fakt nadšenej.
Jak psala Réza, koukej přestat plašit s vlhkostí, ros mu jednou denně a ten vlhkoměr vyhoď. 30% nemáš ani v obýváku, obzvlášť ne v tomhle počasí, natož v terárku plnym kytek, nota bene když v něm skoro celej den prší.
Achjo.

Vy tady pisete o mne,jako o nejakem bridilovi,tak jsem cekal,ze tvuj mozek pochopi,ze jsem zacatecnik a jsem ovlivneny spatnymi informace z netu.Informace na netu jsou nepresne a ja i kdyz jsem rosil casto,vlhkomer ukazal 65% a pak za 30min to spadlo na 25%.Chtel jsem udrzet vlhkost 45-50 a pak obcas porosit na 75%.Ale to se mi nedarilo.A taky jsem premyslel o jeho podnebi a vlhkosti,ktera se rozchazi... Priste napis trosku v poho. Jinak dik za info..

Hele já se omlouvám za trochu ostřejší tón, ale ono když člověk tohle píše 2x do tejdne, s tim, že doufá, že kromě zadavatele dotazu si to čas od času vyhledá i někdo další, a i tak vidí, že lidi (nejen ty, to je fakt hromadnej jev) systematicky jemeňáky topěj, tak už trochu dochází trpělivost.. A tvůj postup je teda fakt extrémní;)

Jinak vlhkost okolo 45-50 je taková průměrná pokojová vlkhost, takže u těch jemeňáků fakt netřeba nějak zvyšovat. Jestli ti vlhkoměr ukazuje 30, tak je buď rozbitej (což ty exoterácký bejvaj naprosto běžně) nebo ho máš uplně pod výhřevem, kde samozřejmě ten vzduch bude mnohem sušší než v ostatních částech terárka.

Jinak jemeňáci prosperujou i v terárkách bez substrátu a s umělejma kytkama, takže pokud tam máš hlínu a kytky (plus ještě nevíme, jaký máš větrání), tak si spíš než nízkou vlhkost naopak hlídej plíseň v substrátu a na bobkách, to by bylo blbý.

ok,omluvu prijmam.JA NASEL CHAMELEONA NA BALKONE V KVETINACI,NEKOUPIL JSEM HO a obesel jsem akvaristiky,jestli by si ho nevzali a dalsim lidem volala prodavacka.Bez uspechu a nikdo se toho chamika nepokousel hledat...Nejsem typ cloveka,co pusti zvire do lesa ci ho da do akvarka od rybicek a zarovku odmountuje z lustru a konec.Udelal jsem mu vse,co potrebuje.(UVB,UVA-raselina s piskem,NIKOLI LIGNOCEL,vhodne vetve,vhodne terarium,strava a muzu pokrac.)Udelal jsem maximum,ale ta vlhkost byla pro me slozita a asi mas pravdu.Koupim kvalitni vlhkomer.Vetrani mam pouze zhora(2rohy zakryte mrizkou)Ale jina teraria maji jeste dole vetrani,ale cetl jsem,ze to zpusobuje pruvan.Je moznost nechat pootevrene zasupovaci sklenene tabule.Zadne zkus. s chamikem nemam a dost jsem cetl,ale pak jsem za nejaky cas narazil na to,ze vlhkost se neshoduje s prostredim,kde zije.Jsem laik,ne chovatel plazu. Nasel jsem chamika v kvetinaci a mam ho 3 tydny. Byla blbost rosit terarium po 2h,ale proste jsem chtel dosahnout vlhkosti.Poucil jsem se a to diky Vam.Nechci zvire trapit a stresovat ho a chci mu porozumet.

A sakra...asi tuším, v čem toho chamíka máte...a je to peklo... Prosím pročtěte si pečlivě, nejlépe dvakrát toto: http://tera.poradna.net/q/view/220728-chameleon-je mensky-uplne-zaklady To větrání je další VELKÝ přešlap, který děláte :i: Přijde mi, že se snažíte udělat všechno pro to, abyste toho chameleona zahubil :-D Základ u terária pro chameleona je dostatečné odvětrání, což znamená ideálně mřížku dole a alespoň polovinu stropu... Průvan způsobují větráčky a podobné nesmysly.

Jj, to s "průvanem" je fakt uplně nesmyslnej strašák ;) Chameleoni se dají v pohodě chovat (a taky že se tak chovají) i v síťovanejch teráriích (samozřejmě za předpokladu, že je člověk nemá v kamennym baráku s teplotnim průlměrem 17 stupňů).

Další věc, kterou je teď potřeba ohlídat - jelikož předpokládám, že máš kvůli skleněnýmu stropu výhřevnou žárovku vevnitř v terárku, tak očekávej, že si o ní chameleon brzy spálí přilbu... :-/

No prostě všechno špatně :-( Investoval jste do naprosto nevhodných věcí, počínaje vlhkoměrem a konče teráriem...ve finále i ta "heat" výhřevná řárovka je jen předražený nesmysl, který spolehlivě nahrají obyčejná bodovka za pár kaček. Přitom stačilo číst (něco relevantnějšího, než blogísek chamíka Pepíka). Pokud chcete, aby se měl chameleon dobře, budete muset zainvestovat znovu...bohužel...

Njn, bohužel tě chameleon zastihnul nepřipravenýho, no... Měl štěstí, že se ho ujal někdo, kdo to zdá se bere vážně.. ale pokud chceš, aby u tebe spokojeně žil, tak to fakt bude chtít buď nový terárko nebo aspoň tohle upravit - nejlepší by bylo odříznout žiletkou celej strop a nahradit ho pletivem, plus nechat pod dvířka udělat další otvor. Na pootevřený dvířka nespoléhej, ty to uplně nevytrhnou.. nehledě na to, že by tě brzy začal štvát obývák plnej cvrčků;)

jinak chamika krmim z ruky...Chci se s nim mazlit,ale moc dobre vim,ze tyto zvirata trpi stresem a dokazou na to umrit.Jsem vdecny,ze mi leze po cele rice az k rameni pro cvrcka,ktereho drzim v druhe ruce,ale nedotykam se ho.Vim,ze tyto zvirata se nemaji moc casto tahat ven.teraristika je jako model letadylka-ve vitrince,jen se divat a nesahat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru