Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Osmák Degu

Dobry den,chtela bych vas poprosit o radu. Osmaky chovam jiz nekolik let a vzdy bez problemu. Mam ted 4 roky samicku, je to hodna, mazliva osmajda,jelikoz ji umrela pred rokem a pul kamaradka,poridili jsme ji novou.Jsou spolu rok a pul.celou dobu v poradku vychazeli spolu , mazlili se,zahrivali. Poslednich par dnu pozoruji ze se ta mladsi zacala po te starsi vozit. Leze ji po zadech. Ale porad to bylo v klidu. Az dneska, dopoledne v poradku,vycistila jsem jim pelisek dostaly seno,vse ok.Par hodin na to se zacal z pokoje ozyvat hrozny hluk,neuveritelne se spolu rvali Vzala sem tu starsi ven ,zkontrolovala je a po chvili je dala zase k sobe ale hned se do sebe pustili.stali na zadnich a prali se, kutaleli,padali... Momentalne jsem je oddelila kazdou do jedne klece,jinak by se snad zakousli. Nemate s tim nekdo nejake zkusenosti? dekuji za jakekoliv rady.

Předmět Autor Datum
Mladší se vozí po starší = ukazuje jí svou nadřazenost. Pokud se s tím starší nechce srovnat, budou… poslední
Verlaine 06.08.2014 01:02
Verlaine

Mladší se vozí po starší = ukazuje jí svou nadřazenost.
Pokud se s tím starší nechce srovnat, budou se rvát o dominantní postavení. Jedna se buď podřídí, nebo se zabijí. Je to sázka do loterie. Doporučil bych dát každou do jedné klece, které by byly blízko sebe, tak aby na sebe samice nedosáhly a postupně klece přibližovat. Mi se to tehdy povedlo a samice spolu v pohodě fungovaly. Jako další možnost mě napadá pořídit jim samce, ale co zase s mladými, no.
Hodně záleží na tom, jak moc se perou. Jestli do krve. Mohou si jen ujasňovat stávající postavení (to je zmatené kvůli změně pachů v kleci), u čehož se vždycky hlasitě projevují. Pokud to není do krve, zkusil bych je ještě mít společně, jestli se to neuklidní.
Počkejte ještě na další názory, je to už řádka let, co jsem měl osmáky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru