Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Burunduk páskovaný

Ahoj,potřebuji od zkušenějších chovatelů radu. Před necelým týdnem jsem si pořídila burunduka. Bohužel jsem zjistila, že si dnes utrhnul půlku ocásku. Má to na kost.Tak bych chtěla poradit, jestli už to někdo zažil, jak se k tomu postavit. Jsem domluvená s veterinářem, že k němu sjedu. Ale říkal mi, že je to rizikové, že narkozu nemusí přežít a že to bude hodně nákladné. Na druhou stránku po surfování na netu jsem se dočetla, že se to u nich stává. Že si to samy okoušou a je to v pořádku. Tak se ptám vás. Byla bych moc vděčná za rady. Předem děkuji :)

Předmět Autor Datum
To spíš vypadá, žes ho za něj chytla a tu kůži mu omylem stáhla, než že by si to udělal sám...oni si…
Aurifer 24.08.2014 16:07
Aurifer
Kdyby to bylo chybou z naší manipulace, tak to napíšu. Přiznám, že jsem si ho nekoupila od chovatele…
MarleyK 24.08.2014 16:21
MarleyK
Kdyby to bylo chybou z naší manipulace, tak to napíšu tak to jsi jedna z mála, ona většina lidí rač…
Aurifer 24.08.2014 21:09
Aurifer
Jsem zastáncem toho, že když chci poradit, tak bych měla říct, jak se to stalo. Popravdě jsem ani ne… poslední
MarleyK 26.08.2014 17:06
MarleyK

To spíš vypadá, žes ho za něj chytla a tu kůži mu omylem stáhla, než že by si to udělal sám...oni si ocas sami urvou málokdy, to by si ho musel někde hodně ošklivě skřípnout. Ale naopak se to stává dost často při chybné manipulaci, když je za něj chovatel chytí. Je to jejich obrana před predátory, stejně jako třeba u osmáků atd. Ale většinou to není nic život ani zdraví ohrožujícího, narkózy rozhodně netřeba a většinou ani toho veterináře ne. Buď si ten poškozený zbytek sami odkousnou, nebo uschne a časem odpadne, není s tím potřeba nic dělat. jen hlídat, aby tam nevznikl zánět, ale to se moc nestává. A pak holt budeš mít burunduka s půlkou ocasu, no. Jemu to zas tak vadit nebude..

Kdyby to bylo chybou z naší manipulace, tak to napíšu. Přiznám, že jsem si ho nekoupila od chovatele, ale ze zverimexu. Takže většina náplň jeho pohybů je, že zběsile lítá ze strany na stranu a byl tam docela pitomě udělanej koutek a tam právě ležel ten ocásek. Musel si ho tam přiskřípnout. My s ním zacházíme opatrně. Ani ho ještě nechováme. Jen mu dáváme jídlo z ruky.
Ale moc děkuji za radu. Byla jsem z toho docela v šoku. Budu ho hlídat.

Kdyby to bylo chybou z naší manipulace, tak to napíšu

tak to jsi jedna z mála, ona většina lidí rači napíše, že si to udělal sám, protože "utrhl jsem burundukovi ocas" zní blbě :-)

pokud je ze zveráče, tak asi bude nějaký pátek blbnout, no. Ale pokud si vezme z ruky, tak to je na dobré cestě...na tom ocase to chce hlídat akorát tu část kde končí kůže a začíná ta stažená část. tam se někdy má tendenci dělat zánět, ale není to moc časté. Většinou to prostě upadne a zahojí se.

Jsem zastáncem toho, že když chci poradit, tak bych měla říct, jak se to stalo. Popravdě jsem ani nevěděla, že je to u nich možné. Tak jsem byla docela v šoku.
Z ruky si bere, to ano. Pohladit se nechá vyjímečně. Tak doufám a věřím, že se časem ochočí. Ten ocásek tomu taky moc nepřidal.
Jinak ocásek už vypadá dobře a nevypadá, že by ho to bolelo nebo tak. Lítá a hraje si jak zběsilý. Tak moc děkuji za radu! :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru