Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem F. Pardalis - oblast za přilbou a kolem hlavy

Zdravím vespolek,

ještě se mi nestalo, že bych měl nejspíš špatnou samici. Proto se chci zeptat.
Samice kupována před 4 měsíci velikost 8cm vybírána ze 4 samic (všechny stejné), dnes od kořene ocasu po špičku hlavy 12cm, za sebou 2-3 svleky. V začátcích žrala pěkně, brala z pinzety. Poslední měsíc, měsíc a půl si přede mnou nevezme. Většinu dne ji vidím zalezlou v rohu za listím, kde je schovaná. Občas ji nachytám, jak se vyhřívá nebo pije. Žrát jsem ji neviděl ten měsíc asi, i když výkaly jsou.
Ostatní chameleoni v totožných podmínkách prospívají dobře.

Myslel jsem si zprvu, že na ní jde puberta, ale jestliže má minimálně těch 7 měsíců, tak už měla být pohlavně dospělá (ostatní samice mi dospívají v podobném věku). Hlavně se mi nezdá ta velikost. Taky se mi moc nezdá její barva - bývá skoro permanentně tmavá, flekatá.

Další věcí je cosi za přilbou, což je patrné na fotkách. Ještě jsem se u pardálů s tímto nesetkal. Neví někdo, co to může být? Osobně si myslím, že je to nahromaděná kůže. Stává se to, hlavně když se krčí (když si ji chci prohlédnout nebo vzít). Ale jak jsem psal, ještě jsem se s tím nesetkal, tak mě to zarazilo.

Díky všem za příspěvky, snad to nebude na mrazák.

Předmět Autor Datum
Ty boule za přilbou by mě taky zajímaly. Stalo se nám to párkrát jen u maličkejch mláďat a byl z toh…
lillek 31.08.2014 15:30
lillek
Já mám podobný problém se samicí jemeňáka,ty boule se ji občas udělají a zase zmizí. Většinou ji to…
čendas 01.09.2014 11:13
čendas
Jo, to jsem taky četla a taky téhle verzi "věřím" asi nejvíc. A kor v období páření, kdy se hormony…
Réza 01.09.2014 14:50
Réza
Ještě mě tak napadá, že by to mohl být zánět vzduchového vaku. Ten se projevuje otokem krku, což by… poslední
Furcifer Pardalis 11.09.2014 18:35
Furcifer Pardalis

Ty boule za přilbou by mě taky zajímaly. Stalo se nám to párkrát jen u maličkejch mláďat a byl z toho mrazák, těžko ale říct, co to je. Jestli máš fb, tak bych doporučovala napsat do skupiny "Furcifer pardalis - chovatelská diskuze", je tam celkem vysoká koncentrace pardálích kapacit, který sem už moc často nezavítaj..

Jo, to jsem taky četla a taky téhle verzi "věřím" asi nejvíc. A kor v období páření, kdy se hormony obecně rozjedou, by to dávalo smysl ještě víc. Co je ale jasný je, že to bude nejspíš dědičná dispozice, takže je to dle mého názoru zralý spíš na ten mražák, než na další připouštění.

Ještě mě tak napadá, že by to mohl být zánět vzduchového vaku. Ten se projevuje otokem krku, což by i tohle mohlo být, ale dále by to doprovázeli různé potíže, jako špatné dýchání, sípání, samička by nechtěla přijímat potravu a měla by často otevřenou tlamku. Každopádně pokud to zase po chvíli odezní, tak to snad není nic vážného. Jinak navštívit veterináře.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru