Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem krab má po svléknutí jen 4 nožky

Zdravím všechny chovatele krabů,

mám kraba suchozemského a dnes v noci se svléknul. Zůstali mu ale jen 3 nožky a malé klepýtko, 2 a 2 na každé straně. 1 nožka mu volně vlaje v proudu vody od filtru. Vůbec se nehýbe a vypadá jako mrtvý. Může to vůbec zvládnout? A jak ověřit, jestli ještě žije a neublížit mu tím? Můžete mě prosím někdo poradit? Krabík se jmenuje Čenda a máme ho moc rádi. S chovem ale nemáme zkušenosti, Čenda je náš první a máme ho měsíc.

Moc děkuji předem všem, kteří případně poradí.

Simona

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Co to je za druh a jak ho chováte? Myšleno podmínky chovu..Ale když se krab takhle blbě svlékne, neb…
Aurifer 04.09.2014 17:14
Aurifer
Je to suchozemský krab Harlekýn. Modré tělo, červené nožky. Máme ho v akváriu na drobném štěrku, čás…
simcabibi 04.09.2014 22:22
simcabibi
Dobrý den. Vím že reaguji pozdě, ale i tak bych ráda poradila. Já tedy s chovem žádné zkušenosti nem…
Katuszka 20.11.2014 21:57
Katuszka
Dobrý den, to byla informace platná pro některé druhy mimo Cardiosoma armatum anebo dáme paní prodav…
Praprapraještěr 20.11.2014 23:06
Praprapraještěr
vyuzijem vlakno ,zaujima ma ,ake mate skusenosti s Geosesarma sp.,co sa vam u nih osvedcilo...dik.
rast 21.11.2014 08:32
rast
Měl jsem Geosesarma sp. "Red Devil" od chovatele. Na jeho radu jsem je choval ve vysoké vrstvě až ro…
Praprapraještěr 22.11.2014 18:10
Praprapraještěr
Dik,ano aj ja som skusil prave Devilov,teplotu mam 26 vzduch,voda 24,zatial vdocasnom paludarku .Asi…
rast 23.11.2014 09:53
rast
Biotopové paludárium musí být parádní... Já se podřídil návodu prodejce, je to tady http://geosesarm… nový
Praprapraještěr 23.11.2014 22:15
Praprapraještěr
Ano,ten odkaz poznam,ale v obyvaku ,ako pises,snaha o biotopove...vsimol som si ,ze o nih pises v mi… poslední
rast 24.11.2014 08:14
rast

Co to je za druh a jak ho chováte? Myšleno podmínky chovu..Ale když se krab takhle blbě svlékne, nebo mu samovolně odpadají končetiny, tak to je většinou známka toho, že je něco špatně a brzy uhyne...s tim už se nic moc dělat nedá. NIcméně pokud ještě žije, tak po svleku potřebuje klid, než stvrdne. takže ho nechte v klidu. Mrtvého kraba poznáte snadno, je bezvládný a celkem brzy začne zapáchat.

Je to suchozemský krab Harlekýn. Modré tělo, červené nožky. Máme ho v akváriu na drobném štěrku, část je souš zbytek na plavání, Na souši má na břidlicovém kameni domek keramický. V setu akvária byl i filtr, který je nasměrovaný zešikma, ode dna nahoru. Akváriu je objem 54 l. Osvětlení zářivku s UV světlem. Krmíme ho ovocem, zeleninou, má krabí granulky, občas sušené gamarusy.
Stojí na zadních nožkám mezi kamenem a stěnou akváriu. Od rána ale sklopil tykadýlka o očkama a zdá se mít i povolené ručky u tlamičky. Svlékl se v noci, ráno jsme zapnuli lampu. Je lepší mu svítit nebo ne během svlékání a tvrdnutí?

Děkuji.

Dobrý den. Vím že reaguji pozdě, ale i tak bych ráda poradila. Já tedy s chovem žádné zkušenosti nemám, ale na burze nás krabi zaujali a tak jsme se informovali a paní která je nabízela říkala že svítit se jim nemá. Zkuste si ověřit jestli je to opravdu tak s tím světlem třeba to může být tím nevím, jak říkám žádné zkušenosti s chovem nemám ale "slyšeli jsme že...". Chtěla jsem jen poradit tak snad bude Váš mazlík ok :)

Dobrý den, to byla informace platná pro některé druhy mimo Cardiosoma armatum anebo dáme paní prodavačce černý puntík. Cardiosoma armatum je světlomilný a teplomilný druh, který vyžaduje UVA i UVB záření a dokonce vyšší teplotu pod zdrojem. Také ten bahnitý substrát, tam se mi zdržoval nejvíce a když jsem ho měl, tak mě docela překvapovala i jeho spotřeba vápníků, kterou nakonec pokryly vaječné skořápky, v podstatě denně.

Měl jsem Geosesarma sp. "Red Devil" od chovatele.
Na jeho radu jsem je choval ve vysoké vrstvě až rozbahněné rašeliny, kdy na jedné straně byla voda a na druhé vyšší břeh a kořen (rádi hrabou a šplhají).
Nesvítil jsem, protože přes den byli zahrabaní anebo ponoření ve vodě, občas jsem je ale i přes jejich protesty vynesl na sluníčko, s vodou, aby byli ponoření.
Krmil jsem malými cvrčky, které lovili hned i přede mnou. Hodně jsem přidával mletý vápenec.
Teplotu jsem držel mírně nad 25°C, dával jsem pozor na plísně.
Jsou to úžasní živočichové na pozorování, včetně té jejich znakové "řeči" klepety. Když jse mi poprvé svlékli, tak jsem se nejdřív lekl (krabíci byli zahrabaní a na rašelině se povalovaly svlečky... :puff: ).

Dik,ano aj ja som skusil prave Devilov,teplotu mam 26 vzduch,voda 24,zatial vdocasnom paludarku .Asi 3 cm vysoka hladina,vodny mach,kamene vytvarajuce ostrovceky pokryte machom,sus tvori krabka s pieskom,na nom bielomach,kokosove chipsy,plus kora porastena machom.Medzi kamenmi jaskynky,mnozstvo ukrytov a vodopad.vodu vyhrievam podlozkou,svietim usporkou.Zaujimalo ma ako su na tom s vodou,ci je potrebne filtrovat,udrziavat vodu v kolobehu,ci je potrebne UV a pod.Je mi jasne ze Uv nebude odveci a voda lepsie ziva ako ...Tiez som nasiel zmienku o pridavani jodu prave kvoli vodnym plesniam...
V kazdom pripade je fajn vediet,ze sa im darilo aj bez osvetlenia a v rozmocenej raseline...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru