Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hlina jako substrat

Ahoj,

V říjnu se chystám na pořízení leguána zeleného a všude na internetu jsem se dočetl, že pro něj je jako substrát nejlepší použít lino nebo ubrus, páč všecko ostatní sežere. Jelikož se mi tyto možnosti příliš nezamlouvají (převážně z estetického hlediska), hledám alternativy.

Myslíte si, že by bylo bezpečné použít hlínu ze zahrady?

Pokud ano, v jaké úpravě? (vypečení, prosetí, s přídavkem písku, ...)

Pokud by v ní rostl plevel, tráva, atd má cenu to řešit, když to je v podstatě potrava?

Předem děkuji za každý názor.

Předmět Autor Datum
Lino nebo ubrus lidé doporučují proto, protože se jim to nejlépe uklízí, je to nejpraktičtější. Hlín…
Aurifer 08.09.2014 13:44
Aurifer
Co jsem četl (i tady na foru), tak rašelinu leguáni občas požírají a muže jim to i ublížit. Z toho d…
Jirka V. 08.09.2014 21:50
Jirka V.
já Iguany a podobně šíleně kadící zvířata měla roky přez léto na listovce a v zimě na rašelině, páč…
Aurifer 08.09.2014 23:19
Aurifer
Super, díky moc za radu.;-)
Jirka V. 09.09.2014 10:27
Jirka V.
Nevidím nutnosť substrátu u mladého leguána.Bez neho bude aspoň zo začiatku chovu prehľad o vylučova… poslední
johny13 11.09.2014 16:24
johny13

Lino nebo ubrus lidé doporučují proto, protože se jim to nejlépe uklízí, je to nejpraktičtější. Hlína jako substrát samozřejmě nevadí (pokud není kontaminovaná nějakými pesticidy nebo hnojivy), ale má řadu nevýhod - špatně se ´čistí a po namočení z ní vzniká bláto, po vyschnutí naopak vytvoří "beton". Jinak by samozřejmě použitelná byla, jen je prostě nepraktická. Z tohohle hlediska je lepší rašelina nebo lesní hrabanka. Upravovat ji není potřeba, naopak je to kontraproduktivní, protože v přepečené se zlikviduje prospěšná přirozená mikroflóra, ale spory plísní zůstanou a začnou bujet.

Co jsem četl (i tady na foru), tak rašelinu leguáni občas požírají a muže jim to i ublížit. Z toho důvodu mně napadla hlína, pac je to takový málo sypký, takže by se jim to podle mne spatne konzumovalo. Ale jak říkám, rad bych názor někoho zkušenějšího.

já Iguany a podobně šíleně kadící zvířata měla roky přez léto na listovce a v zimě na rašelině, páč se to při jejich způsobu defekace nejlépe osvědčilo na údržbu a žádný problém z toho nikdy nebyl. Stačí jim dát misku tak, aby se krmení zbytečně neválelo po substrátu a dávat jim to co potřebujou a zbytečně ji nežerou, a určitě ne v takovém množství, aby z toho pak měli problém. Problém je lignocel, který se lepí na sliznice a pak se kumuluje uvnitř, ne rašelina.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru