Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kinixys belliana

Abych tak shrnula dosvadní zkušenosti za asi 2 roky chovu - první subadultní pár, většího 1,0 a menší 0,1 jsem před časem pořídila na burze z importu, už byly předtím bohužel pár měsíců u importéra. Samec byl pěkný, těžký se zdravýma očima, od začátku dobře žral a to prakticky všechno. Samice byla hubená, s "ošklivýma" očima, špatně žrala a jen něco, hlavně hlívu a slimáky, někdy si dala banán nebo rajče. Bohužel se během půl roku co jsem ji měla její stav nijak nezlepšoval a po půl roce uhynula. Nicméně s tím jsem tak nějak počítala od začátku, vzhledem ke stavu, v jakém jsem ji pořizovala. Samec se naopak rychle zlepšoval, hodně nabral, začal růst a během pár měsíců začal jevit sexuální zájem o samici, tak jsem ho oddělila, aby ji neobtěžoval. Takže potom pářil otočenou misku a to dělá doteď :-) Za ty 2 roky dost vyrostl a je pěkný, bezproblémový. Chovám ho zatím zvlášť, protože nové další želvy jsou větší a ještě jsem je nedokaranténovala.

Další 3 adult želvy jsem pořídila letos nějak zjara. Vybírala jsem je z asi 6kusů, uplně čerstvý import hned jak přišly. Pěkná, těžká zvířata v dobré kondici a s hezkýma očima. Od samého začátku s nimi nebyly žádné problémy, dobře žerou a nejsou vybíravé. U samce jsem už asi po měsíci po koupi začla pozorovat zájem o páření a nedávno mi hodily první snůšku, 6 vajíček. Co se týče ubikace, tak je mám v plastboxech shora nezakrytých, teplota 27-30°C přez den, noc 22-24°C. V jedné části vzadu, která není osvětlená mají haldu umělých rostlin a kupu vlhké listovky, kam se na den zahrabávají. Jako substrát vrstva rašeliny s pískem a trochou mletého vápence, aby se v tom nedržely smutnice. Na tom ještě vrstva hrabanky z lesa, polovina ubikace vlhká, polovina suchá. Miska na vodu tak velká, aby si do ní mohly vlézt. V předu mají sucho a lampu s UV, ale nevšimla jsem si, že by to nějak extra vyhledávaly. Přez den spí zahrabané a aktivují až večer a v noci, kdy taky žerou, páří se atd. Takže krmení dávám navečer krátce před zhasnutím světla a taky narosim. Jako krmení dávám hlavně pampelišky a směs různého plevele, houby z lesa (nejrači mají ty hodně červavé) nebo hlívu, ovoce jaké zrovna seženu - mají rády banány, slívky, hodně zralé padané hrušky, o něco méně jablka atd. Dobře žerou i čínské zelí ve směsi s mrkví a cuketou, strouhaným jablkem atd. Žerou i rajčata a okurku, ale to moc nedávám. Sem tam jim dám hrst slimáků nebo šneků, žížal atd. Ne nějak pravidelně, vesměs když zaprší a havěť vyleze. Žerou i holata, ale ta dávám spíš vyjímečně když potkanice porodí mrtvé nebo myši něco udupou.

Co se týče toho venkovního výběhu tak to jsem ani nezkoušela, navíc mi to vzhledem k jejich nočnímu způsobu života, neslunění se a potřebě o něco vyšších teplot přijde kontraproduktivní.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny