Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rašelina

Čaute zrovna som dostaval terárium pre chameleona jemenského 90x45x70 foto dole :)
Začínam ho vybavovať a mám dotaz na podstielku. Chcem tam dať rašelinu s pieskom a a potrebujem vedieť akú rašelinu? Priamo pre terária alebo stačí hoci jaká zo záhradkárstva + piesok? Treba to aj dajako prevariť? prepiecť? Ďalej akú hrubú vrstvu toho dať?
A ako často sa rašelina s piesok vymieňa?
[2mpittk.jpg]

Předmět Autor Datum
Stačí jakákoliv, nejlepší je když je bez chemických přídavků a hnojiv, aby to nebylo nějak ošetřený.…
VilemC 12.09.2014 11:19
VilemC
A nič sa nestane ak rašelinu prepečiem? Bude to len lepšie nie?
matyzs 12.09.2014 11:26
matyzs
Nebude. Bude to horší.
cejna 12.09.2014 11:45
cejna
Přečti si vlákno: Hlína jako substrát.
naden 12.09.2014 12:22
naden
přepečením v té rašelině zabiješ microorganismi ,které se starají o to aby ta rašelina např. neplesn…
Divočák 12.09.2014 14:14
Divočák
Určitě nepéct, nedávno jsem dělal generálku u Anolisů, ráno jsem vytáhnul pytel rašeliny z balkonu a… poslední
Soptik81 12.09.2014 16:31
Soptik81

Stačí jakákoliv, nejlepší je když je bez chemických přídavků a hnojiv, aby to nebylo nějak ošetřený. Písek taky obyčejný do dětských pískovišť, nebo jakýkoliv někde ze stavby. Ani písek ani rašelinu není potřeba nijak upravovat, maximálně ti tam někde vyroste houba, ale nic strašnýho z ní bez přepečení nehrozí ;-). Vrstva záleží na tobě, jestli tam chceš mít živé kytky přímo v substrátu, nebo budou v květináči. Výměna je asi případ od případu. Já kupříkladu u phelsum neměním substrát vůbec. Mám ho u některých už cca 4 roky a bez problémů. Pouze občas posbírám suché listy, nebo vyměním kytku apod., případně z povrchu substrátu posbírám sajrajt, kterej se tam nashromáždí, ale zbytek nechávám. U toho chamíka tam budou asi větší exkrementy, takže maximálně jednou za čas posbírat ty, ale substrát by podle mě mohl taky zůstat.

Určitě nepéct, nedávno jsem dělal generálku u Anolisů, ráno jsem vytáhnul pytel rašeliny z balkonu a bohužel bylo v pytli víceméně bahno. Takhle jsem ho do teraria dávat nechtěl, tak jsem ho dal trošku vysušit do trouby a bohužel na něj zapomněl. Smícháno 1:1 s pískem a bohužel na rašelině se objevují chuchvalce plísně. Když jsem nepropékal nic takového se nedělo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru