Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prosím o posouzení želviček

Dobrý den všem,
pořídili jsme si dvě želvičky, jsou to T.h.b., zjistila jsem, že máme zřejmě dva kluky :-) I když jsem chtěla páreček ale nezadařilo se pán to nepoznal :-(. Jsou to podle papírů odchovy červenec 2012 ze stejného chovu, od stejných rodičů. Už mi tu pan Junek psal jinde, že se mu zdají, tak na roční a ne na dva roky a to byl taky popud k založení tohoto tématu. Oba jsou vitální, krásně papkají pampelišku a travní směsku, jsou zvídaví, nebojí se, nechají se podrbat pod krkem aniž by zastrkovali hlavičku a tak. Na noc se pěkně zahrabou do substrátu a spí ve dne se vyhřívají a zkoumají co se dá. Jsem laik a začátečník a proto prosím vás zkušenější, koukněte na přiložené fotky a napište v jakém stavu se vám želvičky zdají. Mě jako laikovi se zdají krásné :-) Vím, že takhle z fotek, se to asi moc nedá, ale zajímal by mě váš názor, alespoň takhle. Moc vám všem děkuji za odpovědi :-)
První fotka jsou spolu jen pro porovnání velikosti. 2,3,4 je Vendelín 5,6,7 je Felix

loading...
Předmět Autor Datum
Dobrý den, Také jsem četl forum od pana Junka. Ale myslím že jste se odpověďi už dočkala (dokonce od…
Entr 12.09.2014 20:43
Entr
Ano to je pravda, odpovědí jsem se dočkala. Já je samozřejmě beru a jsem za ně ráda. Přeci jen nevid…
Peťule111 12.09.2014 20:51
Peťule111
Na určení pohlaví je ještě brzo... Jinak mi přijdou kapánek vysušení, je to vidět na spojích vertebr…
lupus 12.09.2014 23:05
lupus
Moc děkuji za plnohodnotnou odpověď. Máme je doma Vendelína 14 dní a Felixe 3 dny. Každý večer asi k…
Peťule111 13.09.2014 09:38
Peťule111
Dobrý den, To to téma mě celkem zaujalo, protože se potýkám s podobným ´´problémem´´. Chtěl bych se…
abukXY 13.09.2014 10:02
abukXY
Jen opravdu dbejte na vlhkost substrátu, i v domečku, pokud tam želva leze. A s tím jakoby odlupován… poslední
zelvacek2 28.09.2014 08:09
zelvacek2

Ano to je pravda, odpovědí jsem se dočkala. Já je samozřejmě beru a jsem za ně ráda. Přeci jen nevidím nic špatného na tom, se zeptat na více místech. Víc hlav víc ví. Pana Junka velice respektuji a vážím si jeho zkušeností. Nemá to nic společného s tím, že bych nevěřila názorům, které jsem dostala na foru pana Junka. To bych nerada aby to bylo tak bráno. Jsem prostě jen zvědavá a mám ráda když mi svůj názor řekne více lidí. Toť vše na vysvětlenou proč se ptám i tady. Krásný večer.

Na určení pohlaví je ještě brzo...
Jinak mi přijdou kapánek vysušení, je to vidět na spojích vertebrálních štítků...
Musí spát bezpodmínečně v mokrém substrátu (min cca 8hod.) - ráno by měli být "nacucaní jak houba"- pokud se sami nezahrábnou, musíte je po usnutí zahrábnout mokrým sama. Venku se jich rosa taky neptá :-)
U "Felixe" jsou i nepravidelně rostlé (4. a 5.).
Jaké mají váhové přírůstky cca měsíčně ?

Moc děkuji za plnohodnotnou odpověď. Máme je doma Vendelína 14 dní a Felixe 3 dny. Každý večer asi kolem 20h se zahrabají že nejsou ani vidět a ráno se vyhrabou až v 9h, Felix se včera poprvé nezahrabal tak jsem ho vzala a zahrabala já, pak už tam zůstal. Jsem ráda, že jsem to udělala dobře, trochu jsem pochybovala jestli se to má:-). Jinak substrát kde se zahrabávají je směs hoblin a písku, každý den ho rosím ráno trochu a večer více. Vlhkost v terárku mají na noc 80 procent a přes den klesna asi na 70. Fotky jsem dělala jak jsme si je přivezli, tak snad se to zlepší. Ty štítky nesouměrně rostlé jsem si bohužel všimla až doma :-(, ale ptala jsem se na to a je to prý ,,jen,, kosmetická vada. Přírůstky měsíčně bohužel nemáme zvážené, jelikož je máme krátce a ještě ke všemu mi vypověděla službu digiální váha, která je dokáže zvážit na gramy, musíme pořídit novou a zvážím je. 31.8.2014 když jsme si přivezli Vendelína(toho prvního) zkusmo jsem ho změřila a má míry krunýř 5,2cm a plastron 4,5cm. Což mi příjde na dvouletou želvu (podle papírů) trochu málo, co vy na to. Felix je o nějaký ten milimetr větší. Moc vám děkuji za váš čas :-)

Dobrý den,
To to téma mě celkem zaujalo, protože se potýkám s podobným ´´problémem´´.
Chtěl bych se zeptat na vysušený plastron:
Moje želvy jsou staré 1 rok (podle papírů) jednoho mám už od srpna minulého roku (většího má cca 9 cm) a menšího (cca 6 cm od června letošního roku).
Oba se vůbec nezahrabávají menší se zahrabe jen plastron a větší si pouze lehne do domečka. Mám je venku ve výběhu (klec na balkoně) substrát mám lignocel s pískem. Většinou osychá pouze vrchní vrstva substrátu (cca 2cm) a jinak zbytek substrátu je vlhký (cca 15cm).
U menší se zdá plastron dle mého Ok ale u větší se mi zdjí spodní štítky jako kdyby se odlupovaly viz. foto (ohlouvám se za kvalitu ale víc mi to přiblížit nešlo).
Kdyby jste si ještě něčeho všimly tak napište.
Děkuji za odpověďi a rady ohledně mých želváků.

Jen opravdu dbejte na vlhkost substrátu, i v domečku, pokud tam želva leze. A s tím jakoby odlupováním bych si nedělal starosti - je to jen nerovnost při růstu, možná způsobena trochu sušším substrátem nebo přechodem do jiných podmínek. Dle fotek je vidět, že želvy přirůstají. Pokud budete mít vlhký substrát a správné krmení (tj. trávu) a dostatek vápníku, tak se to srovná.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...