Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem chov chameleona- před nákupem-dotazy,na které jsem nenašla odpověď

chtěli by chameleona pardálího-samce, otázkou je, zda je vhodný pro začátek
Pokud si vy i synové načtete dostatek informací, vytvoříte terárko s vhodnými podmínkami a akceptujete fakt, že pardál (ani jiný chameleon) je hlavně zvíře "na kochání" a ne na kontakt, není důvod, proč byste ho nezvládli;) Při dodržení pár základních věcí není samotný jeho chov nijak náročný.

pravidelně (jednou za 14 dní) jezdíme na víkend pryč
Co se týče krmení, není to problém ani u mláděte. Prostě ho nakrmíte více v pátek a ideálně ještě v neděli po příjezdu, i mládě to bez újmy zvládne, u dospělého pak není problém vůbec. Rosit to ale opravdu chce denně, což, jak píšete, můžete vyřešit rosícím zařízením napojeným na časový spínač. Jen pokud něco takového budete kupovat, vyhněte se mlhovačům. Vaším cílem není vytvoření mlhy s droboulinkých kapiček vody, ale větší kapky na listech, které chameleon slízne. Rosící zařízení se dá i vyrobit - my jsme to udělali za pomocí čerpadla do kávovaru, zahradních trysek, kanystru a minutových (digitálních) spínacích hodin. Je to k nezaplacení príě pro to, že můžete bez pbav na víkend jet pryč.

jak řešit dovolenou
Rosení budete mít vyřešené viz výše a co se týče krmení, chtělo by to, aby se ideálně 1-2x týdně někdo zastavil. Pokud se vám to ale nepodaří, týdenní hladovka dobře živenému chameleonovi vůbec neublíží (naopak se někdy i doporučuje). Před ojezdem mu můžete do terárka nasypat o něco víc cvrčků ( a přidat jim třeba jablko, aby se případně nepřiživovali na chameleonovi), přidat pár sarančat (ty chamíka nepokoušou) a jako bonus třeba přidat pár zakuklených larev much, oni se mu tam v průběhu týdne vylíhnou.. Ale zase pozor, ať mu tam neuděláte uplné insektrárium a zbytečně ho tím nevystresujete ;)

75cm šířka,40 hloubka a 100-140 výška (ta lze libovolná-klidně i větší), nebyla by tedy problém ta relativně menší hloubka?
40 hlobka je hraniční, ale pokud terárko dobře vyvětvíte, půjde to. Rozhodně ale nedělejte nějaké 3D pozadí, které by z hloubky ještě ubralo.
Se spárovkou zkušenosti bohužel nemám. Moc hezky ale vypadá, když OSB terárko obložíte třeba laminem.

áda bych si i udělala obrázek o finanční náročnosti krmení
Určitě nenakupujte ve zverimexu, to je ta nejdražší varianta. Buď burza, pokud máte nějakou poblíž, nebo poštou od chovatele/distributora (my bereme třeba tady: http://www.scorpion.name/).Dospělý chameleon spořádá odhadem tak půllitr dospělých cvrčků měsíčně, možná ani to ne.Případně občas nějaká sarančata apod., řádově můžete počítat s pár stovkami měsíčně. V úvahu vezměte taky zvýšené náklady na elektřinu, u jednoho chameleona ale nic dramatického. Vápník a vitamíny neřeště, jedno balení vám vydrží řekla bych skoro na celý život chameleona ;)

Snad jsem nic nepřehlídla, kdyžtak se ptejte dál :)
Přeju hodně štěstí!

Jo, a ještě jeden postřeh - doporučila bych koupit klidně i starší zvíře než ty 3 měsíce. Tříměsíční pardál je ještě fakt maličký a tím pádem náchylnější k případným začátečnickým nedostatkům, obecně citlivější a hůře snášející nové prostředí (počítejte, že pár dní nebude vůbec jíst, což u většího nevadí, u malého to ale není optimální).. a hlavně u většího už uvidíte náznaky budoucího zbarvení, popř. už bude vybarvený. A jelikož to bude alespoň prozatím váš jediný chameleon, předpokládám, že chcete fakt krasavce ;)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny