Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem chov chameleona- před nákupem-dotazy,na které jsem nenašla odpověď

Před pár dny jsem tu četla vlákno, jak upadá Teraporadna a teď tu vidím tak úžasné vlákno, kde rádci ochotně odpovídají a radí, ale co je pro mne cennější a opravdu koukám jako puk, bledulko - smekám před Vámi a Vaší zodpovědností před pořízením zvířete, kéž by to každý začínající chovatel bral tak zodpovědně jako Vy, to je pak i radost radit :-)

Jinak dodám také pár infa: Ohledně švábů: nevydávají zvuky, nepotřebují teplo jako cvrčci, většina druhů hyne, na druhou stranu třeba tartary mají tendenci se v teráriu zahrabávat do substrátu a chameleon z nich nic nemá. Z toho důvodu hodně chovatelů od krmení švábama upustilo. Pro chameleony se obecně doporučuje nejvíce druh Panchlora nivea, ale ti jsou sami o sobě na chov nároční - nesmí vyschnout, což při dovolené je průšvih a živí se tekutou stravou. Cvrčci cvrkají a ne jeden terarista málem zešílel z cvrčka "za ledničkou", doporučuju kdyžtak podchladit, pak tolik necvrkají a ani se tolik nehýbou, nejdříve se zkrmují samci, kteří "cvrlikají". Při chovu jednoho chameleona se Vám ale chov nevyplatí. Jak jsem psala, potřebují světlo a teplo, je nutné odstraňovat zbytky potravy a udržovat box v čistotě, nejen kvůli smradu, ale také kvůli plísním. Pokud si dovezete krmný hmyz, doporučuju s ním hned nekrmit, protože v nich nic výživného není, ale pořádně nakrmit: ovoce, zelenina, psí granule (vodu přijímají ze stravy). Levnější než ve zverimexu a pozor, ne v každém zverimexu cvrčky mají - chtělo by zjistit dopředu, někde se musí i objednávat dopředu, se sarančaty to je ještě horší. Krabička většinou stojí cca od 25 - 40Kč, šváby se většinou neprodávají a sarančata jsou dražší, kus třeba 7,50,- jen orientačně. Ty do chovu ale nedoporučuju, protože na teplo a na potravu jsou náročnější než cvrčci a jejich chov je nákladný. Pokud chcete ušetřit, zajděte si na nějakou teraristickou burzu, jejich seznam je zde na teraporadně, tam krmná zvířata stojí o dost méně. Můžete si sehnat i svého zásobitele. Třeba před pár dny jsem tu četla vlákno, že místo těch 7 kaček za saranče, můžete dát jen 3,-. Navíc ve zverimexu nevíte, odkud hmyz berou a jak je kvalitní.

Kukly much se prodávají jako tzv. masňáci v rybářských potřebách jako "červíci", kteří se vám v teple zakuklí, malej kelímek stojí cca 20Kč, pokud si obsah rozdělíte do několika krabiček, které budete udržovat v chladu, tak se vám nevykulí všechny na jednou a vydrží vám déle.

Co se týče smýkaného hmyzu, je důležité smýkat na neošetřených plochách a svůj poklad probrat, jestli tam nejsou druhy jedovaté nebo nebezpečné. Projeďte si archiv časopisu Teramagazín - volně k stažení na webu, někdo tam právě problematiku smýkaného hmyzu probíral, ale z hlavy si nepamatuji, v jakém to bylo čísle.

Jinak forma se jmenuje správně AMBILOBE, ale to je detail.

Mám z Vás opravdu radost a budu se těšit až sem dáte třeba foto Vašeho terária a nového člena rodiny :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny