Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem chov chameleona- před nákupem-dotazy,na které jsem nenašla odpověď

Dobrý den,

omlouvám se předem, pokud zde někde odpověď je a mě se ji nepodařilo najít.
Moji synové přišli s tím, že by rádi chameleona. Mluví o něm již delší dobu a vzhledem k tomu, že si na něj i na zařízení,které bude potřebovat sami našetřili, již musím v tuto chvíli řešit aktuální otázka, zda chameleona ano nebo ne.(chtěli by chameleona pardálího-samce, otázkou je, zda je vhodný pro začátek)
Je mi jasné, že v tuto chvíli velký díl péče o zvíře bude na nás rodičích,což akceptujeme a rádi s tím dětem pomůžeme. Ale nerada bych pořídila jakékoliv zvíře a potom zjistila, že vlastně u nás trpí, protože mu třeba některé podmínky pro jeho kvalitní život nebudeme moci splnit.

Tak k mým dotazům- pravidelně (jednou za 14 dní) jezdíme na víkend pryč. Co jsem zjistila, tak mládě do jednoho roka se má krmit denně.Jde toto nějak řešit? Pokud bychom měli pardálise, který-pokud jsem dobře zjistila-potřebuje více vlhkosti,tak to asi jde zařídit nějakým rosícím zařízením, že? Ve dnech,kdy bychom tu byli bychom rosili sami dle potřeby..Je tedy vůbec schůdné pořídit si takovéto zvíře vzhledem k životnímu stylu rodiny?

Až by vyrostl a byl by mu jeden rok(což by -pokud bychom ho koupili nyní ve stáří tří měsíců -vyšlo na příští léto), tak jak řešit dovolenou. Zatím jezdíme většinou na 7 denní až 10 denní dovolené.. Je to vůbec potom u případného dospělého jedince možné? (pokud bychom nesehnali nikoho,kdo by nám byl ochoten zvíře zkontrolovat-nedávno jsme se přestěhovali a zatím nemáme v našem městě nikoho,komu bychom s důvěrou svěřili klíče od domu)
Do toho léta bychom mohli delší dovolené vypustit.

Vhodné terarium- pokud bychom uvažovali o rozměrech 75cm šířka,40 hloubka a 100-140 výška (ta lze libovolná-klidně i větší), nebyla by tedy problém ta relativně menší hloubka? (mluvím samozřejmě o teráriu pro dospělého jedince,mláděti bychom udělali provizorní menší)
co se materiálu týče- vzhledem k tomu, že by bylo v obýváku a tak trochu máme i požadavky na estetiku, je možným materiálem i spárovka? (myslím tím kombinaci skla a spárovky místo OSB)

Co se týče potravy- vůbec nemám představu,kolik toho může takové mládě a potom dospělec sežrat.A ráda bych si i udělala obrázek o finanční náročnosti krmení (na pořízení si synové našetřili dost,ale ráda bych měla představu i o tom, kolik pak stojí "provoz".. ceny si dohledám,ale nevím,za jak dlouho můžou dojít vitamíny,vápník ,.. a jak dlouho mu vydrží krmení-kolik toho průměrně spase... )

A taky nemám představu,jak se krmení řeší- jednou týdně zajdu do obchodu a koupím zásobu sarančat a cvrčků na celý týden, nebo je potřeba kupovat častěji, protože by to mezitím doma pošlo? V tuto chvíli nepředpokládám vlastní chov krmiva, v létě si naopak umím představit, že by měl i smýkaný hmyz-to určitě nebude problém zajistit...

Omlouvám se za možná až primitivní dotazy,ale než dětem dám "zelenou", ráda bych se zodpovědně rozhodla podle informací. Nerada bych koupila zvíře a pak zjistila, "že se vlastně k nám nehodí" a že u nás třeba chřadne a trpí.
Předem všem děkuji za odpovědi :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Díky za opravu s těma švábama myslela jsem na oba najednou a spojila to dohromady ::)
Tamika 15.09.2014 21:30
Tamika
A já zase dodám, že hromada chameleonů nežere ani dubie;) U nich je totiž problém, že se moc nehodí… nový
lillek 15.09.2014 22:17
lillek
Přesně tak. někdo kdo má jen jedno zvíře si ho třeba naučí na krmení z pinzety a tam tyhle starosti… nový
cejna 15.09.2014 22:34
cejna
Opravdu VŠEM velké díky za váš čas.. vážím si toho. Padlo tu pro mě spoustu tipů, rad a každou jedno… poslední
bledulka 15.09.2014 23:50
bledulka

A já zase dodám, že hromada chameleonů nežere ani dubie;) U nich je totiž problém, že se moc nehodí na pouštění navolno po terárku, protože se zahrabávají do substrátu, ale v krmítku se skoro vůbec nehýbou a dělají doslova mrtvý brouky, takže pro chameleony nejsou tak atraktivní.
Chce to prostě vyzkoušet, co bude vyhovovat jak majitelům, tak chameleonovi;) ... o tom to celý je, žeáno;)

Přesně tak. někdo kdo má jen jedno zvíře si ho třeba naučí na krmení z pinzety a tam tyhle starosti odpadaj (pokud je bude žrát).
__________________________________________________ __________________________________________________ _________________________
Pozn. pod čarou: Tady je krásně vidět, že nikdo nemá problém poradit začátečníkovi, kterej má konkrétní dotazy, píše slušně, projevuje zájem....A je jedno, že už se tu podobný dotazy daj najít. hádám, že to tady nebude zas tak nejhorší....:-)

Opravdu VŠEM velké díky za váš čas.. vážím si toho. Padlo tu pro mě spoustu tipů, rad a každou jednotlivou odpověď jsem si několikrát četla a určitě každá rada i názor je pro mě důležitý.. :-)..
Musím říci, že jsem už narazila na různých webech na úplně odporující si rady,takže jsem ráda za toto forum, kde se sejde více lidí a navzájem na sebe reagují, doplňují se atd...

pro zajímavost- např. jsem našla informaci, že mohu s sebou chamleona
vzít na dovolenou na chatu v přenosném látkovém terariu,což předpokládám není dvakrát dobrý nápad, vzhledem k tomu, že tyto změny chameleoni těžko zvládají..;-))

Nyní se prokousáváme informacemi,jak udělat vhodné terárium a čím vším ho osadit a vybavit,abychom vytvořili chameleonovi optimální podmínky.. Až si všechny informace v hlavě porovnáme, srovnáme atd,tak budu ráda, pokud na náš návrh někdo zkušený koukne a upozorní na případné chyby,kterých si coby začátečník nemusím všimnout...

Děkuji zatím za vše :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru