Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán zelený, jak starého koupit?

Ja to tu trošku zhrniem dohromady.
mamina Radka
V 1. rade sa netreba nechať zaskočiť a odradiť priebehom tejto diskusie,vzniká to väčšinou pri jednostrannom pohľade a názoroch.
V ďalšom rade si musíš uvedomiť,že chov leguána je na viac rokov.Dožívajú sa v dobrých podmienkach aj 20 a viac rokov.Je to finančne náročné,treba investovať do terka,vybavenia,stravy,elektriny a dosť nákladov je aj za vodu.Najlepšie hneď v začiatku treba vyčleniť priestor,vziať do úvahy aj budúcnosť,hlavne ak sú v domácnosti malé deti,alebo časom pribudnú.
Kúpa leguána :
Nie je podstatné od koho zviera kúpiš,podstatný je jeho zdravotný stav.Najjednoduchšia je zrejme návšteva väčšej burzy,kde je viac predávajúcich a väčší výber.Vek nie je moc podstatný,najlepšie tak do 2 rokov - dĺžka tela 15-20 cm.Vtedy by už sa mohlo rozpoznať aj pohlavie,odpadá riziko,že si kúpiš nechcene samicu,hlavne ak neplánuješ v budúcnosti odchovy.Treba kupovať zviera ostražité,čulé,nie apatické,s otvoreným a bystrým "pohľadom" a nenechať sa nalákať na "akciovú" cenu.Oči,"nos",tlama bez výtokov.Dobrý chovateľ - predajca tlamu legoška otvorí.Tá musí byť bez deformácií,zápalov a pekne ružová.Opatrne prehmatať hlavu,čeľuste,kosti musia byť na pohmat tvrdé.
Socializácia:
Každý lego má inú povahu.Postup socializácie ako popisovala Daisy.D u mńa neplatil." Důležitý je pravidelný denní kontakt - brát do ruky (i přes jeho protest), koupat a povídat si s ním. Leguánek vyžaduje speciální přístup. Nebudete-li ho dodržovat, bude opravdu nebezpečný"
Dennodeným stresovaním legoška chytaním a vláčením do kúpelne,alebo niekam mimo terko vyvolával úplne opačný efekt.Stačí dennodenná manipulácia v terku,rosenie,výmena potravy.Nádobu na kúpanie mu nechať priamo v terku.Z mojich 5. leguánov 3 nemajú v obľube kúpanie.
U mńa divoká a agresívna samica v inom prostredí skrotla a je teraz u nového majiteľa krotká.Tá,čo bola plachá a nedôverčivá,z tej je teraz mazlík - samozrejme všetko v priestore terária.Mimo neho je agresívny aj úplne krotký samec.Leguán,čo niekde nechcel žrať,tak u mňa napr. žral ihneď po vybratí z vrecka.
Ak Vám lego učaroval,bude určite dobrý spoločník.Prídu dni,obdobia agresivity,depresií,nežravosti,ale to sa všetko zrovná.
;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny