Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Malacochersus nesnášenlivost mezi mláďaty..

Dobrý den,mám problém u želv skalních,jedno mládě,cca 15 měsíců staré a jedno nové cca půl roku staré,to starší malé napadá a kouše. Vím,že je u tohoto druhu nesnášenlivost mezi samci,ale že už od takhle ranného věku jsem netušil,inkuboval jsem na 31-31,5C,takže b yto měli být spíše samice,malé mládě mám pořád odděleně v plastovém boxu,ale rád bych jej dal ke starším,aby mohlo využít celé terárium,netušil jsem,že mají už jako mladé takové sklony k hierarchii. Setkal se s tím někdo z vás třeb ai u jiného druhu? Nevím co a jak,nejraději bych je nechal spolu.
Změna předmětu, původně: Malacochesus nesnášenlivost mezi mláďaty.. (Aurifer)

loading...
Předmět Autor Datum
Sice jsem tenhle druh ještě nechoval, ale nepomohlo by umístit v teráriu, mají-li tam být obě mláďat…
Petr60zelv 13.10.2014 15:46
Petr60zelv
tornierky nechovám, ale s napadáním menších mláďat většími želvaty se setkávám dost bežně, hlavně te… poslední
Aurifer 13.10.2014 15:46
Aurifer

Sice jsem tenhle druh ještě nechoval, ale nepomohlo by umístit v teráriu, mají-li tam být obě mláďata, několik úkrytů tak, aby si mohla mrňata terárium rozdělit na jednotlivá teritoria? Tenhle druh žije v přírodě podle pozorování povětšinou solitérně, takže napadání "konkurenta"/"konkurentky" je očekávatelné - zvlášť, jestli v tom teráriu starší mládě už nějakou dobu bydlelo samo. Jinak, napadání slabší samice silnější samicí není nic neobvyklého (vlastně myslím ani u lidí, když se to vezme zcela do důsledků).
Osobně se sice domnívám, že líhnutí "na samice" je principiální kravinium (zvlášť u druhu, který má tak málopočetné snůšky), že pohlaví bude přeci jen vázané geneticky (byť se ho třeba podaří nepřirozenými podmínkami inkubace "přeřvat").
Trik, který pro podobné případy radil v jedné knize Gerald Durrell, byl v tom, že se z chovného prostoru odstranila obě zvířata, předělal se, aby nebyl shodný s původním, přesunulo se tam slabší zvíře a k něm (až po nějakém čase) silnější zvíře...

tornierky nechovám, ale s napadáním menších mláďat většími želvaty se setkávám dost bežně, hlavně teda u vodních. Ale mám teď skupinku mláďat K.homeana, různých velikostí a mám je rozděleny po jedné, protože by se mezi sebou zmastily.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...