Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem automatizace do terária/akvária

Dobrý den,
ve zkratce, jsem vášnivým teraristou a také studentem VŠ technicko-managerského studia. Jako individuální projekt jsem si zvolil udělat do svého terária automatizaci, tj. počítač, který za mě bude hlídat teplotu s vlhkostí, postupně stmívat a rozednívat světla a nastavit denní dobu a teplotu (s možností nastavit až na každý den jinou teplotu a dobu svícení, praktičtější ale bude na týdny), zařízení bude mít display, přes který půjde vše plně nastavit.
Jako týmový projekt bych chtěl založit firmu, kde bych chtěl tento "produkt" ať už v takovéhle, nebo jednodušší/složitější modifikaci vyrábět. Otázkou je, zda by o něco podobného bylo zájem, proto zde dávám anketu kolik by jste v případě zájmu byli ochotni do něčeho podobného investovat (jako student totiž nejsem schopen dosáhnout výrobních cen jako v Číně). Cílem této ankety je zjistit, zda se mám pokusit zadělat tuto díru na trhu (osobně jsem nic podobného k prodeji nenašel, proto si to vyrábím sám), nebo se snažit uplatnit někde jinde.
Je třeba taky brát v potaz to, že nemám v plánu zakládat nějakou obří korporaci s ročním obratem několika milionů, ale v pár lidech se pokusit založit takovou firmu, která nebude ve ztrátách. Předem děkuji za odhlasování, případné komentáře, nadávky, připomínky nebo také vhodné nápady v tomto duchu, které by se daly realizovat.
LeRay

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Něco podobnýho vyrábíme s přítelem. Máme onewire čidla na teploty, připojený k Raspberry Pi. Každých…
Elisak 15.10.2014 20:39
Elisak
Ahoj, ja uz s tim take nejakou dobu koketuju. Vzdycky to u me, ale selze na casu a ze stejneho duvod…
chsajarsa 17.10.2014 19:50
chsajarsa
No my to myslim taky máme přes tu i2c sběrnici, kolem toho hardwaru se moc nemotám, jsem programátor… poslední
Elisak 18.11.2014 10:28
Elisak

Něco podobnýho vyrábíme s přítelem. Máme onewire čidla na teploty, připojený k Raspberry Pi. Každých 5 minut se teploty zapisujou do csv a vykresluje se grafík za posledních 24h. Grafík je přístupný i z venku, takže kdykoliv a odkudkoliv kontroluju teploty. Taky už je vyrobená zásuvka spínaná relátkama, to spínání půjde nejspíš ještě přes Arduino. K tomu budu v nejbližší době psát program, aby to udržovalo nastavenou teplotu. V plánu jsou i čidla vlhkosti. Možná ještě bude připojenej display s aktuální teplotou. Primárně jsem Android vývojářka, takže program na Android nejspíš bude taky.

Ahoj, ja uz s tim take nejakou dobu koketuju. Vzdycky to u me, ale selze na casu a ze stejneho duvodu jsem to ani nechtel prodavat, ale nekam hodit zdrojaky a schemata. Zatim je muj favorit prave raspberry pi, ktere bych spojil s i2c sbernici na cidla + nejake to spinani. Data bych hrnul spise do databaze nezli do toho CSV, ale je to zajimava alternativa :-). Interface bych udelal nejspis pres web rozhrani, je to takove nejuniverzalsi s tim, ze jsem mel v planu udelat tam xmlrpc rozhrani a moznost takova to zarizeni dat do clusteru a ridit a sbirat data nejak centralne. To reseni na ktere mirim ja je pro pomerne hodne zarizeni a treba i ve vice lokalitach, protoze i2c sbernice ma limit na 256 kouscich a taky kabelaz by asi byla peklo.

No my to myslim taky máme přes tu i2c sběrnici, kolem toho hardwaru se moc nemotám, jsem programátorka, takže si teď nejsem jistá. Můžeš mít one wire čidla a ty mít za sebou na jedno kabelu. Teď už to tak máme. Jeden kabel (máme to na klasickym Ethernetu) a u každýho terária je tišták s připojeným čidlem a kabel pokračuje dál. Pak už seš jen omezenej tím aby mělo každý čidlo svoje ID. Ten tišťák s čidlem ti můžu nafotit večer. Teď mám u sebe jen foto prvního prototypu zásuvky s relátkama a Raspberry Pi s tou sběrnicí. To hafo drtátků na tý bastl desce se časem smrskne na jeden tišťák.

Data taky cpeme do databáze a pak se z ní každejch 5 minut kreslí grafy a cpe se to i do toho csv.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru