Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kožní onemocnění u Furcifer pardalis

Zdravím,

tak po šíleném zkouškovém jsme se konečně byli s doktorem schopni domluvit :-D a dnes v odpoledních hodinách proběla pitva. S dovolením zadavatele sem kopíruji osekanou a upravenou SZ dle naší pozdější konverzace:

Co se týká výsledků, tak ta nekróza epidermis na ocase byla spíš jako "bonus". Kvůli tomu zamražení nejsme schopni provést mikrobiologický rozbor (patogeny se zničí), takže se nedovíme původce. Vzhledem k nemožnosti popálenin se ale jeví plíseň.

Příčinou úhynu byl nález na srdci při srdeční bázi; laicky řečeno, na "vršku" srdce jsme našli útvar velikosti cca 1 x 0,4 cm, vyplněný krevní sraženinou, vrostlý do perikardu (osrdečníku - obal srdce). Celkově se po otevření zdálo tělo dost vykrvené a část odvrácená od toho útvaru byla úplně světlá (bez krve), takže je možné, že srdce přes ten útvar nebylo schopno dostatečně rozvádět krev po těle.

Sekundárně byly poškozeny i ledviny, místo klasické tmavočervené byly bíle mramorované. Zase (stejně tak i u té sraženiny) se vzhledem k zamrazení nemohly poslat vzorky k histologickému vyšetření, takže přesný důvod poškození není znám. Nicméně, dle stavu parenchymu by nejspíše dlouho naživu nevydržel.
Přikládám i pár obrázků z pitvy - upozorňuji, že pro slabší povahy to nemusí být zrovna příjemné, proto je vkládám jako přílohu a ne rovnou do textu.
Obr. 1 - foto po otevření; plíce se jeví zdravé, čisté (jsou to ty "pavučinky"). Stejně tak i játra. To žlutozelenohnědé je žluč.
Obr. 2 - vyjmutá játra. Možná, že jsou až příliš tmavá, ale bez patologikého nálezu.
Obr. 3 - břišní dutina po vyjmutí orgánů. Ledviny jsou bíle mramorované - patologie, měly by být tmavočervené. Ty černé kuličky jsou varlata.
Vzhledem k velikosti srdce - odhadem 1,8 x 1,2 cm - jsem nefotila.
Foto je komprimováno, pokud by měl někdo zájem, mohu poslat v origo kvalitě.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny