Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tiliqua gigas (tilikva obrovská), zahrabává se.

UV určitě používat! Stačí sice slabší, ale používat. Mám to ověřeno z více zdrojů i z vlastní zkušenosti. U jednoho samce jsme nechali UV moc dlouho (mají se měnit po půl roce, max roce) takže se vysvítilo a samec byl čím dál míň akční. Sice žral a svlíkal se, ale jinak většinou navezenej na chladný straně tera a nic... Po výměně UV najednou i samec jak vyměněnej. Znovu zvědavej a akční.
Navíc bez UV člověk riskuje například tohle: http://bluetongueskinks.net/mbd1.jpg Tohle je samozřejmě extrémní příklad, ale bez UV ty zvířata prostě nejsou schopný správně zpracovávat vápník.
Rozmanitá dieta je taky důležitá, ideálně vyváženej poměr masa a zeleniny. Např. na stránkách http://bluetongueskinks.net/ je úžasná tabulka, kde jsou vypsaný různý druhy potravy a jak často by je měl scink dostávat (nejde sdílet přímej odkaz, ale v záložce caresheet vyhledat food chart, ono ten caresheet celkově stojí za přečtení) Pokud máš správně vyváženou dietu, doplňky stravy nejsou potřeba. My jako základ děláme masovo zeleninovou směsku a můžou se po tom utlouct :D
PS: když už konzervy, tak koupit nějaký kvalitnější

Tiliqvy jsou tvrďáci a vydrží leccos. Četla jsem například o případech, kdy lidi gigasky zimovali, a stejně to přežily. To ale neznamená, že by se k nim člověk neměl chovat jak nejlíp to jde. Jsou to úžasná zvířata :) (pro upřesnění, některé druhy se zimují, ale gigasky zrovna ne. Proto je důležité mít správně určený druh a vědět jak se o něj starat)
Doporučuji vyfiltrovat příspěvky ID Aurifer (např. tady http://www.teraporadna.cz/q/view/54007-tiliqua-sci ncoides-scincidae-tilikva-obrovska)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny