Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Založení chovu, šváb turkistánský

Zdravím,
chtěl bych si založit chov švábu turkistánských a potřeboval bych poradit jestli je nutná nějaka podestýlka, nebo stačí jen plastový box s platem od vajíček? Popřípadě jaký je vhodný krmivo? Miska s vodou je asi taky samozřejmostí? Na netu se mě nepodařilo najít žádné info ohledně chvu tohoto druhu, tak se obracím sem s nadějí že někdo z Vás poradí.
Díky za každou radu a pomoc

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
tartary jsou snad jedni z nejjednodušších švábů, co se týče chovu... já je chovám v Samlách, proložk…
Aurifer 07.11.2014 18:12
Aurifer
Prosím pěkně dokáží malincí tartaři lézt po plastu? Včera jsem si všimla že se mi konečně v bedně po…
Melanie 28.06.2016 08:23
Melanie
Oni to umí i větší, když na to přijde ;-) Zvlášť, pokud je ten plast trochu špinavý. Já si taky mysl…
V.R. 28.06.2016 10:41
V.R.
Ok vazelínu mám doma díky za tip ;-) poslední
Melanie 28.06.2016 11:39
Melanie

tartary jsou snad jedni z nejjednodušších švábů, co se týče chovu... já je chovám v Samlách, proložky od vajec asi do 3/4 bedny, aby tam byl okraj a nevyskakovaly ven. Ale nelezou po hladkém a nelétají, takže pokud bedna neni uplně plná, tak ani nemusí být víko a pak to líp větrá. Já osobně krmim psíma granulema, piškotama nebo suchými rohlíky a plátky jablek, hrušek, občas třeba okurka atd. Suché dávám na vodorovně položených proložkách, ovoce prostě poházim po bedně v množství tak, aby ho sežrali než se stihne zkazit. Vodu nedávám vůbec, stačí tekutiny z toho ovoce/zeleniny. Substrát na dně u nich nemam, ale tak 1-2x týdně ze dna vyberu bordel, ootéky a pochytám a zkrmim přestárlé šváby (jsou hodně tmaví a mají už olámané nožičky, takže pomaleji lezou a různě pajdají :-)). Ootéky inkubuju v krabici zvlášť s trochou vermikulitu a občas je trochu navlhčim, aby nepřesychaly. Líhnu si tak různé velikosti nymf, protože je používám místo mikráčů cvrčků, proti kterým jsou podstatně méně choulostivé a řada zvířat je i rači než cvrčky. Akorát z každé krabice nymf vždycky trochu nymf odsypu do chovné nádoby k dospělým, aby se chov obnovoval. Tartary se samozřejmě dají chovat i v směsném chovu, kdy se na dno dá trochu substrátu a plata a substrát se občas zvlhčí, aby nevysychaly ootéky a pak se nymfy líhnou normálně v chovné nádobě, ale tenhle způsob chovu mi nevyhovuje.

Jinak bedny mam nahoře na terárkách, přez den teplota kolem 28-30°C, v noci asi 22°C.

Prosím pěkně dokáží malincí tartaři lézt po plastu? Včera jsem si všimla že se mi konečně v bedně pohybují malinkatí švábi...ale nevím jestli tito malincí náhodou nemohou vylézt nahoru vzhledem k tomu že jsou lehouncí.Větší to neumí to vím.Mám nahoře na víku pletivo s trochu větším okem a mám celkem strach aby mi nezdrhli.Děkuju moc ;-)

Oni to umí i větší, když na to přijde ;-) Zvlášť, pokud je ten plast trochu špinavý. Já si taky myslela, jak to neumí a doteď je u zvířat v místnosti potkávám a to už je víc jak rok nechováme. Doporučuju koupit obyč vazelínu v lékárně a natřít horní okraje bedny, stačí tak 3 5 cm široký pruh. Jistota je jistota :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru