Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem chov sarančat - čištění

Dobrý večer,

Měla bych pár dotazů k chovu sarančat stěhovavých. Tedy, spíš než o chov mi jde o udržení sarančat při životě dostatečně dlouhou dobu. Aktuálně je máme ve skleněném terárku (30x20x20) se zadní stěnou z korku, vespod ubrousek, miska se suchým žrádlem a napáječka. Bohužel dost často se stává, že sarančata umírají. Zjistila jsem, že to pravděpodobně bude tím, že je kupujeme ve zverimexu, proto mě napadlo je pořizovat na burze. Jenže - a to je ten problém - pokud do toho terária dám víc jak cca 10 kusů, bude se to strašně špatně čistit (čistili jsme vždycky když už tam nezbyla žádná sarančata nebo jen pár). Tedy dotaz zní - jak se problém s čištěním řeší? Četla jsem, že někdo dává na dno seno a bobky tím propadnou, což je sice hezké, že se v bobcích nebrodí samotná sarančata, ale smrdí to tam stejně a nedovedu si představit něco takového čistit až třeba po měsíci, po dvou.

A další věc - narazila jsem taky na to, že i při menším počtu sarančat lze zkusit dát malé kladiště a sem tam z toho nějaká sarančata jsou. Ale jak rychle sarančata rostou? Jinými slovy - jak dlouho bude trvat, než se od nakladení vylíhnou a pak než se od vylíhnutí dostanou alespoň cca na střední velikost.

Předem moc děkuji :)

Předmět Autor Datum
Ono je celkem jedno, kde je koupíš, pokud ta sarančata nejsou přestárlá, namrzlá, zapařená atd. Jen…
Aurifer 24.11.2014 03:47
Aurifer
Suché krmení je strouhanka, ovesné vločky nebo směs pro cvrčky z burzy. Zelené samozřejmě také dostá…
Sibie 24.11.2014 21:13
Sibie
To krmení zrovna pro sarančata není uplně košer, jsou převážně býložravá (hlavní složka potravy je s…
Aurifer 24.11.2014 22:01
Aurifer
Aha, supr, děkuju :) poslední
Sibie 25.11.2014 14:07
Sibie

Ono je celkem jedno, kde je koupíš, pokud ta sarančata nejsou přestárlá, namrzlá, zapařená atd. Jen ve zverexu bývají za trojnásobnou cenu, než na burze. Ale to terárko asi nebude to pravé. Terárko uvedených rozměrů je malé a taky záleží na větrání -saranče potřebují dostatek vzduchu, světla, teplo a mít na čem sedět, třeba na větvi nebo kusu srolovaného pletiva. To suché krmení je co? JInak teda mě se na přechování sarančí nejvíce osvědčil plastbox s vyříznutými okny v boku a ve víku s vsazeným muším pletivem, vevnitř proložky a větev, hrst sena, ovesných vloček a každý den dostávají něco zeleného - trávu, pampelišky, čínské zelí atd. A když koupím střeďáky, tak vydrží několik měsíců a dá se z nich vyrábět i "mikro"- malé nymfy, protože se samozřejmě v nádobě po přidání kladiště množí.

Suché krmení je strouhanka, ovesné vločky nebo směs pro cvrčky z burzy. Zelené samozřejmě také dostávají, ale nemají ho tam trvale a občas (cca 1 - 2x týdně) se stává, že jsou jen na suchém s napáječkou.

Plastová krabice mě taky napadla, ale jak to v tom čistíš? Já si to nedovedu při větším množství představit (podobný problém jako s tím teráriem) - musela bych je asi všechny pochytat a dočasně na čištění přesunout jinam, což není nejlepší varianta.

Necháváš kladiště u nich nebo přendaváš ven?

Děkuju :)

To krmení zrovna pro sarančata není uplně košer, jsou převážně býložravá (hlavní složka potravy je suchá nebo zelená píce) a vodu získávají z potravy. Nejsou to cvrčci. Krabici čistím normálně -zavřenou naklonim k jedné straně a trochu zatřesu, bordel ze dna se sesype k té 1 straně. pak krabici pootevřu, jen asi z třetiny a bordel u té strany prostě rukou vyndám. saranče vesměs zůstanou na proložkách a větvi na druhé straně, těch pár co se jich snaží ustřelit mezerou pro čištění se dá uhlídat. No a když saranče zkrmim, tak bednu před dalším kolem vymyju. Kladečku tam nechávám asi 14 dní a pak dám jinou, pokud ji zrovna používám.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru