Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vlhkost v teráriu

Zdravím, mám terárium s D. leucomelas a chtěl bych se poradit, jak zvýšit a udržet vlhkost. Terárium je udělané z původně akvária. Podloží tvoří rašelina, pozadí asi 7 živých rostlin, dále je tam topný kámen, korokové duté kmeny, na kterých je osazen mech, pak je v terku ještě malé jezírko. Jde mi o to, že rašelina i kvítka i mech jsou promočené, ale vlhkost nejsem schopen dostat nad 80%. Přes den hřeje kámen cca 35-40C a zářivky 2x 18W, bohužel musí svítit obě kvůli způsobu zapojení, jedna je však krytá, jak to jen šlo. Teplota se přes den udržuje do 26C, rosení probíhá 3x denně, ráno, dopo a večer. Větrám jen otvorem v horním krytu, určeném původně pro krmení cca 5*20, nic aktivního. Zadeklevoat to kompletně mi nepřipadá jako dobrý nápad. žabky se však zdají v pohodě, cvrlikají jak o život, jen se drží celý den dle mého názoru na nejvlhčím místě terária. Velikost je d80 x v45 x š35cm Děkuji za radu
[mod]Změna předmětu, původně: Vlkost v teráriu (cejna)[/mod]

Předmět Autor Datum
Vyhoďte vlhkoměr. A raději si i teploty přeměřte nějakým lepším teploměrem. Když jsem ještě žáby mív…
cejna 24.11.2014 20:30
cejna
Já fakt nechápu, jakto, že ty exoterrácký vlhkoměry ještě někdo kupuje. Ještě jsem snad od nich nevi…
Réza 24.11.2014 23:27
Réza
Tak ono je to těžké...myslím si, že oba měřiče fungují správně, teploměr měří stejně jako rtuťový a…
honza luk 25.11.2014 01:40
honza luk
Je to nesmysl, navíc pralesničky nepotřebují tak vysokou vlhkost, jakou máte nejspíš představu. Stač…
Réza 25.11.2014 02:00
Réza
To je pak problém, protože na netu člověk najde spoustu různých informací, ať v teplotě chovu, tak v…
honza luk 25.11.2014 06:57
honza luk
Není potřeba rosit 3X denně a dělat tam žábám bahňák (dokonce ani žábám, jako pralesnička). 70% vlho…
Réza 25.11.2014 10:32
Réza
Je mi to jasné doma bych si s tím asi poradil, ale jak jsme se bavili po emailu... Terko je umístěné… poslední
honza luk 25.11.2014 15:20
honza luk

Já fakt nechápu, jakto, že ty exoterrácký vlhkoměry ještě někdo kupuje. Ještě jsem snad od nich neviděla vlhkoměr, který by fakt měřil, respektive neukazoval úplný kraviny (předpokládám, že to je i tenhle případ). Je snad logický, že promočený substrát a okolní vzduch nebude mít 80%. Řešíte nízkou vlhkost a přitom bych se vsadila, že máte spíš opačný problém. Trvale vysoká vlhkost v kombinaci s nedostatečným odvětráním (což otvor ve stropě je), je skvělá cesta, jak se vám v tom akvárku začnou tvořit plísně, množit bakterie a žábám tak můžete zadělat na problém. Ani v deštném lese nejsou pralesničky v neustále mokrém prostředí. Na vlhkoměr se vyprdněte a řiďte se raději vlastním citem a selským rozumem.

Tak ono je to těžké...myslím si, že oba měřiče fungují správně, teploměr měří stejně jako rtuťový a vlhkoměr korespondoval s jiným. Myslím si, že by opravdu mohl být problém v tom větrání, že nedochází k úniku vody ven z terária, ale k její kondenzaci na stěnách a zpětném stékání do terária a se špatným nastavením zavlažování se problém zhoršuje. Z počátku bylo terko pěkně zapařené a vlhkost byla kolem 90% a vše řekl bych odpovídalo, napadá mě, jestli v tom prostě není i jiný fyzikální problém, že se voda nedostatečně odpařuje.

Je to nesmysl, navíc pralesničky nepotřebují tak vysokou vlhkost, jakou máte nejspíš představu. Stačí nějakých 70%, což zajistí narosení jednou denně, i při velkorysém odvětrání. Já mám v jednom z terárek pro pralesničky větrání přes tři čtvrtě stropu plus pruh dole, rosím jednou denně a vše je OK. Po vyschnutí je tam prakticky pokojová vlhkost (60%)..a žáby žijou a množí se. Moc to prožíváte, pralesničky nepotřebují zapařenou prádelnu. Kondenzování a stékání vody po skle je naprosto špatně - značí to příliš vysokou vlhkost...dokonce i u žab. Voda se nedostatečně odpařuje proto, že tam prostě nemáte skoro žádný větrání.

Není potřeba rosit 3X denně a dělat tam žábám bahňák (dokonce ani žábám, jako pralesnička). 70% vlhost je zhruba jen o deset procent vyšší, než průměrná pokojová v běžném bytě, takže stačí narosit jednou až dvakrát za den a ta vlhkost v teráriu bude odpovídat. Při trvale vysoké vlhkosti v kombinaci s minimální cirkulací vzduchu, mohou mít dokonce i pralesničky problémy s plísněmi apod...respektive ještě jinak - pralesnička vám bude fungovat i v hodně vysoké vlhkosti, ale pouze za předpokladu, že jí chováte v hygienicky zařízené ubikaci, kde nehrozí, že se začne tvořit plíseň, množit bakterie atd.
Z vlastní zkušenosti můžu říct, že vlhkost v chovu pralesniček není třeba nějak výrazně prožívat (ve finále ani ty teploty ne). Prostě roste jednou dvakrát denně a to bohatě stačí. Vlhkoměr bych vyhodila minimálně z okna, jak už psal cejna...většina žabičkářů ho vůbec nepoužívá, chovatelský cit by vám měl říct víc. Třeba to, že když rosím 3X denně, substrát je promočený a voda mi stéká po sklech, nebude logicky vlhkost v tom akvárku, kde není prakticky žádné větrání méně, než 70%.

Je mi to jasné doma bych si s tím asi poradil, ale jak jsme se bavili po emailu... Terko je umístěné v práci, kde máme 24h provoz a logicky tam nejsem stále nebo někdo orientovaný v problematice. Ale asi to bude lepší opravdu aspoň ten vlhkoměr vyhodit, protože na tom všichni lpí :) a ty otvory my ještě zadělávají útěrkou apod. Já se té vlhkosti bál kvůli jedné události, kdy jsem přišel do práce a bylo mi oznámeno, že vlhkost je 60%, pak jsem teda zjistil, že přes noc nezhasli...::)no a žabky se pak celý den shcovávaly na dle mého názoru nejvlhčím místě, všechny tři na nad sebou, kde mi odtlačili od skla dřevo s kytkou a vtěsnaly se mezi to. Do té doby měla každá své místo po celém terku, proto jsem i já usuzoval, že měly s vlhkostí problém a seděly tam víceméně od té doby pořád. Díky za rady, zkusím to zítra nějak pořešit a zatlačit na to větrání.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru