Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ochabnutí svalstva - chameleon

v tom případě jaká UVB je nejlepší a jak často se musí vyměňovat?
Tenhle odkaz doporučuji přečíst, jsou tam případně i odkazy na témata ohledně UVB http://www.tp-faq.reptile.cz/chameleon-jemensky/

V každém případě z toho co vím, tak pokud ReptiGlo (aktuální název ReptileUVB), tak pro chameleony se obvykle dává 100 http://www.exo-terra.com/download/high_res/product s/images/SET%20BOX_Reptile%20UVB100_EU_RGB.jpg (na obrázku ideálně ta větší) - podle starých názvů by to mělo být ReptiGlo 5.0. Tyto by se měli měnit zhruba co půl roku a měly by být dostatečně blízko zvířete (tedy co nejblíže výhřevné žárovce a tak, aby se chameleon mohl dostat do vzdálenosti cca 10 - 20 cm od té UVB.

Další možností jsou lineární UVB zářivky a z těch pokud vím jsou za nejlepší považovány zářivky od společnosti Arcadia (dělají i kompakty - http://eshop.farmapython.cz/user/shop/big/67.jpg), lineární existují myslím s 12%, 10% a 6% UVB. 12% se dává agamám, chameleonovi by tudíž mělo bohatě stačit 6%. Tyto zdroje se myslím také musí měnit každých půl roku - tři čtvrtě.

A pak je nejlepší možnost a to jsou výbojky. To jsou zdroje, které lze měnit bez problémů jednou ročně, jde o nejkvalitnější zdroje vůbec, ale vyžadují většinou minimální vzdálenost od zvířete cca 30 - 50cm, takže se většinou dává zvenčí terária.

V kažém případě bych doporučovala projít si výše uvedený odkaz, tam najdete tuto tématiku vcelku podrobně rozepsanou.

Já na ni přešla taky, jelikož jsem koupila už tolik žárovek, které mi praskali co chvíla, jsem asi kupovala nějaký vadný. Jenže od té doby mi přijde, že agamy furt spí, není to tím, že tam není ta záře z toho světla?
Velmi pravděpodobně to tím bude. Agamy jsou hodně ovlivnitelné intenzitou světla a pokud není terárium dostatečně osvětlené nebo zahřáté, tak jsou prostě "nezábavné" a líné :) My na velikost 40x50x90 máme 60cm lineární zářivku na světlo, UVB zářivku a velkou bodovou žárovku a osvítí to "tak akorát". Pokud tam aktuálně ze světla máte jen tu UVB lineární a máte asi větší terárko (vzhledem k tomu, že máte dvě ty agamy), myslím si osobně, že tam bude opravdu velká tma. Pokud jinak je dostatečně teplo a chtěla byste se vyhnout žárovkám, tak prostě kupte obyčejné lineární osvětlovací zářivky (jako třeba do kuchyně) a dejte je nahoru vedle té UVB s nějakým rozumným rozestupem. Dobrým testem je vlézt s foťákem dovnitř terária a podívat se na jaké ISO by to fotoaparát chtěl fotit (čím menší, tím lepší).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny