Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rabdophis subminiatus

Zdravím,
už je to nějaká doba co jsem si všiml tohoto druhu v chovu nějakého zahraničního chovatele. Při hledání nějakých informací v češtině - o chovu v ČR, jsem nenašel nic. Tak bych se vás chtěl zeptat, jestli je někdo chová nebo choval, případně jakékoliv další zkušenosti a informace.

Nechystám se ho shánět, ale spíš mě jen zaujal a proto se ptám.

Tak díky moc, hezký den.

Předmět Autor Datum
o chovu ti toho moc nepovim, ale z toxikologickeho hlediska je to zajimavy hadek... Uvadi se jako ne…
boa.constrictor 02.12.2014 17:52
boa.constrictor
Díky, právě o té toxicitě jsem se snažil něco rozlouskat z angličtiny, ale moc jsem toho nepobral..…
Jirkasss 06.12.2014 18:22
Jirkasss
Ony v podstatě všechny Rhabdophisky (a Xenochrophisky) mají podobné nároky a i způsob života. nejčas… poslední
Aurifer 06.12.2014 19:51
Aurifer

o chovu ti toho moc nepovim, ale z toxikologickeho hlediska je to zajimavy hadek... Uvadi se jako nebzepecny, toxin byl popsan v praci Ferlan et al (1983), kde udava 10-15ul v tekute forme (ne v susine) na 1 davku, coz neni malo (LD50 je 1.29 mg/kg v susine)... Kompletni slozeni nebylo dodnes plne popsano, uvazuje se o pritomnosti koagulantu, prokoagulantu, antikolaguantu a hemoraginu - vesmes veci spojeny s krvacivymi priznaky a co vim, tak se to prirovnava k ustknuti Atheriskou a nejcasteji dochazi k selhani ledvin...
V literature se nejcasteji popisuje pripad 12 leteho kluka, kery byl 2 tydny ve spitale na JIPce, ale rozchodil to (kazdopadne dialyza do konce zivota asi bude nutna)... Ten pripad je zajimavy tim, ze je docela dobre zdokumentovany - klucina byl totiz ustknut opakovane, pricemz posledni kousanec trval pres 20sekund - coz vypovida o povaze hada... Obecne se pri manupilaci s nima doporucuje zvysena opatrnost.

V EU a UK sa chova velmi vzacne - vetsinou brzo padaj. Co mam info z 1 UK fora (pac se mi libej) tak zerou zaby (potazmo rybky), pry se daji naucit na holata, ale moc dloho pak nevydrzej. Casto se vyskytuji u vody a maji denni aktivitu, takze to chce huste zarostly terarko - pry podobne zarizene jako u chovu Natrixek...

Díky, právě o té toxicitě jsem se snažil něco rozlouskat z angličtiny, ale moc jsem toho nepobral.. takže moc děkuji za skvělé info. Mě opravdu velice tento had zaujal, nejen vzhledově a tak jsem si říkal, že třeba někdo bude vědět víc, ale jak je vidět, tak opravdu je v našich končinách poměrně neznámý.

Ony v podstatě všechny Rhabdophisky (a Xenochrophisky) mají podobné nároky a i způsob života. nejčastějc se chovají tigrinusky (ty jsem měla i já), ikdyž to taky nejsou uplně běžní chovanci. Právě kvůli častým úhynům po importu, chodí většinou v mizerném stavu a hodně zaparazitované. Zas ale pokud je člověk udrží nebo sežene z odchovu, tak už pak nijak extra problematické nejsou, v podstatě obyč. vodní užovka. Co se týče té toxicity, tak třeba ty tigrinusky používají jed z kořisti- ropuch a pokud jsou krmené rybama (na kterých normálně dlouhodobě fungujou), tak časem tu toxicitu ztrácí. Ale to nevim, jak je tomu u ostatních druhů rodu. Je lepší se nenechat kousat, ale ony na 2str. nějak extra kousavé nejsou a pokud s nimi člověk musí manipulovat, tak na to stačí rukavice a silnější mikina.

Obecně co se týče chovu, tak ten je stejný jako u třeba Thamnophisek nebo Nerodií. Akvaterárium s větší vodní nádrží, vlhkými úkryty a slabším lokálním zdrojem tepla, pod kterým je sucho. Pokud mají jen vlhké terárko, tak většinou brzy uhynou na kožní a dýchací potíže. Ale zároveň taky nemají rády vyšší teploty a potřebují dobře větranou ubikaci. A na rozdíl od těch Thamnophisek a Nerodií v zimě nezimovat, jen o pár °C trochu snížit teplotu. Co se týče krmení, tak ze začátku to u importů může být problém, protože často chtějí jen žáby (a to ne jakoukoliv žábu, vesměs jen některé asijské ropuchy jako menší melanostictusky nebo naše temporarie) a na ryby se musí naučit. Ony pak někdy začnou brát i napachovaná holata, ale ty asi špatně tráví - buď je vyblijou, nebo v trusu zůstávají nestrávené části toho holete. A z dlouhodobějšího hlediska to je dobrý způsob, jak je zabít.

Pokud bys je někde sehnal z odchovu, tak do nich jdi, odchovové jsou celkem pohodové.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru