Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krajta vs. Hroznýš

Ahoj,

Po několika letech chovu užovek přemýšlím o tom že si do sbírky přidám něco většího.
Ale nemohu se rozhodnout co. A to že mi jde vysloveně o velikost. Doma mi prostě neprojde nic nad 250cm. Internet moc kecá a nevím na co se spolehnout. Hrozně bych chtěl Hroznýše a slyšel jsem že Boa constrictor imperator Hog Island se dorůstá při správném krmení necelých 200cm. Má s tím někdo zkušenosti ? A co je to správné krmení.
Za to Krajta královská není tak veliká ale je to o dost mohutnější had než užovka.
A k tomuto mám několik dotazů. Lze oba tyto hady krmit jen myškami ? A chtěl bych nějaký reálný popis velikostí od zkušených chovatelů.
Nebo nějakou jinou radu.

Předmět Autor Datum
V zasade se daj doporucit oba.Záleží jaký na terárko můžeš obětovat prostor.Hroznýš potřebuje podsta…
m6 05.12.2014 20:42
m6
Ahoj, co se ti líbí víc? HIB (hog island boa), nebo krajta královská? Řídil bych se především tímhle…
josefekjinde 05.12.2014 20:56
josefekjinde
Hroznýš u mě vede u Krajty se mi líbí ten zakrslej ocas. O agresivitě jsem zatím neslyšel jen o tom…
Otysko 05.12.2014 23:48
Otysko
A ohledně toho krmení, proč chceš krmit, resp. máš jen možnost krmit myšmi?
josefekjinde 05.12.2014 23:57
josefekjinde
Ono s tou anresivitou je to kus od kusu.čistokrevnýho BOA s nejvetsi pravdepodobnosti neseženeš.A kd…
m6 06.12.2014 08:02
m6
Stím krmením je to složitější u nás se dospělí potkan shání docela špatně. U hroznýše jsem s myškama…
Otysko 06.12.2014 12:56
Otysko
Osobně bych šel do hokáče, pokud koupíš čistý zvíře neněl by přerůst 190cm. Měl jsem kdysi 4letý pár…
kondatonda 06.12.2014 10:05
kondatonda
Zajímavé doporučení hroznýšovec mě nenapadnul. Dost na to mrknu. Díky za info. Jinak prostě hroznýše…
Otysko 06.12.2014 13:03
Otysko
U hroznýše bych se moc nespoléhal na to že nevyroste víc jak dva metry.Aomezovat ho na jidle aby nev…
m6 06.12.2014 14:49
m6
Dospělýho hroznýše budeš v pořádku chovat na dospělých potkanech.
josefekjinde 06.12.2014 16:40
josefekjinde
Hroznýš klidně 2 metry udělá, je to kus od kusu.Myši mu určitě stačit nebudou, mám hroznu 10 měsíců…
kacaba1 06.12.2014 16:05
kacaba1
Pěknej chlapec, taky jsem je měl a jak říkáš fajn zvířata klidná bezproblémová. Bohužel šly do světa…
tonicek 06.12.2014 16:33
tonicek
Tak si myslím že jste mě ukecali. Hroznýš tímto padá byl by asi opravdu nad mé rozměry. A vypadá to…
Otysko 06.12.2014 16:57
Otysko
A co morelia spilota vargeriata nebo cheynei? Taky nejsou tak velke.
Barb. 07.12.2014 13:00
Barb.
Za to to jsou ale velcí střelci...tedy většina
kacaba1 07.12.2014 13:09
kacaba1
Neřekl bych. Ale zrovna ty variegáty jsou docela macci, kort samice. Zrovna ty, Kačabo, jsi měla spo…
Josefek 07.12.2014 14:23
Josefek
Tak v tom případě kamarádka co má pár tak taky....Ale ted´ dlouho nevyjel, nechávám ho být , jde do…
kacaba1 07.12.2014 16:26
kacaba1
Mám hroznýše kolem 2,5m samice 6let. Zkuste Boa dumerili, krásný zvířata, do dvou metrů, podobné nár… poslední
JJLoky 08.12.2014 18:46
JJLoky

V zasade se daj doporucit oba.Záleží jaký na terárko můžeš obětovat prostor.Hroznýš potřebuje podstatně větší terko.Já mám hrozny tři.Jednoho co má 2,5m a dva cca 2m.Krajtu zatím metrovou,ale ještě roste,tak bude o něco delší.Co se týká krmení.Mladé hady myšma půjde krmit,ale čím budou starší,bude potřeba větší kořist.

Ahoj, co se ti líbí víc? HIB (hog island boa), nebo krajta královská? Řídil bych se především tímhle aspektem, to co se ti líbí víc. Předpokládám, že vhodné podmínky dokážeš vytvořit pro oba druhy. Krajta královská určitě dva a půl metru nedoroste, i kdybys jí krmil horem dolem, zato u toho hroznýše si tak jist nejsem, ale upřímně, kdo ho bude přeměřovat? :-) Krmením u obou určo myšky stačit nebudou, i ta krajta královská, dospělá, bude potřebovat alespoň středního potkana, to samý hroznýš. Na závěr, co mám odečteno, tak obecně se o HIB píše, že to jsou docela agresivní potvory, ale taky jsem, zrovna zde na poradně, četl, že zrovna ten jejich HIB je úplně v pohodě.

Hroznýš u mě vede u Krajty se mi líbí ten zakrslej ocas. O agresivitě jsem zatím neslyšel jen o tom že čistokrevný BOA je prostě měnší. Zkusím sehant samce tím pádem bude snad menší a ještě nějaký kvalitní domácí odchov. Jen to krmení mi dělá starosti. U Krajty jsem slyšel že ji někdo krmí třeba 4-5ks myší. Sám nevím jak je to s takto velikýma hadama. Proto jsem rád za každou radu.

Ono s tou anresivitou je to kus od kusu.čistokrevnýho BOA s nejvetsi pravdepodobnosti neseženeš.A kdyby jo,tak u nich bych se té agresivity trochu obával.V dospělosti u BOA počítej minimálně s potkanama,morčatama až králíkama (podle velikosti hada).Z myší by moc odvařenej nebyl.U krajty by to šlo,ale taky jsou lepší potkani.

Osobně bych šel do hokáče, pokud koupíš čistý zvíře neněl by přerůst 190cm. Měl jsem kdysi 4letý pár samec 160cm samice cca 175cm ovšem kamarád koupil pár mláďat a jejich matka měla skoro 250cm tk nevím,názory se různí. Jinak co se týče agresivity tak jsou spíš takový usyčený a sem tam ňákej výpad no prostě sranda.. nepřemýšlel si i nad jiným hadem? Co Epicrates třeba maurusák pěkný mohutný hadi a hlavně večer ta barvička, to je paráda.

Zajímavé doporučení hroznýšovec mě nenapadnul. Dost na to mrknu. Díky za info. Jinak prostě hroznýše asi neseženu co bude malinkej že ?
Zajímalo mě právě to krmení zda kdyby byl třeba jen na potkanech a nekrmil by se morčaty a kralíky tak by asi nedorůstal takové velikosti ale nevím jak moc to uškodí hadovi.
V takto velikých hadech se ještě moc nevyznám.

U hroznýše bych se moc nespoléhal na to že nevyroste víc jak dva metry.Aomezovat ho na jidle aby nevyrostl je taky špatný.A i hroznýš co je jen na potkanech může vyrůst do víc jak dvou metrů.Jestli tě opravdu tak limituje možná velikost hada,byla by opravdu lepší krajta,nebo ten hroznýšovec.

Hroznýš klidně 2 metry udělá, je to kus od kusu.Myši mu určitě stačit nebudou, mám hroznu 10 měsíců rok a dá středního potkana v pohodě.
Jinak Epicrates maurusáky mám dva a jsou fajn:-), klidní hadi, žádný ani náznak agrese, ale myši jim taky celoživotně nestačí.Nicméně přes 2 metry 100% nedorostou.Tady na ukázku samec, byli mu v té době 3 a půl roku

Pěknej chlapec, taky jsem je měl a jak říkáš fajn zvířata klidná bezproblémová. Bohužel šly do světa stejně jako hokáči a jiní. Něco za něco, bydlí se mnou murinuska:-) jinak kdybych si měl vybrat šel bych do maurusáka, jsou opravdu pěkný a ta noční proměna stojí za to:-) jinak pokud budeš mít stálou zásobu myší tak by se v podstatě nic nedělo akorát jich budeš muset dávat hodně což mi připadá nepraktický a v podstatě i dražší. Tak hodně zdaru:-)

Mám hroznýše kolem 2,5m samice 6let. Zkuste Boa dumerili, krásný zvířata, do dvou metrů, podobné nároky jako Bc. No a ohledně agresivity záleží na jedinci a na náladě. Dumeril mě ale kousl snad jen jednou, constrictor už ani nevím, ale taky jak kterej a krajta když nemá náladu taky zaprotestuje. Každopádně mám pocit že to od Constrictora skoro nebolí ani když je to 15 kg macek skoro vůbec.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru