Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ten gekončík zaražený v malém terárku bude opravdu nadšený, když jako skupinový tvor bude moci být c…
Verlaine 27.12.2014 19:25
Verlaine
Já jsem teda schopná akceptovat, že někdo chce gekončíkovi dopřát víc prostoru, to je samozřejmě ok,…
lacerta. 27.12.2014 23:13
lacerta.
Moji gekončíci mají na výběr více teplejších míst (3) a více skrýší (6), ale všichni upřednostňují j… poslední
Verlaine 28.12.2014 13:30
Verlaine

Ten gekončík zaražený v malém terárku bude opravdu nadšený, když jako skupinový tvor bude moci být celý život sám. :-) Jeden z mých gekončíků měl možnost žít u jiného chovatele v izokrychli jako zakletý prd a dodneška je to na něm znát. To terárko se mi zdá opravdu malé. Ve stejné velikosti odchovávám mláďata (než mají 20 gramů a jdou do většího), ale dospělá samice by se mi v něm doslova unudila. Ale terárko by jistě bylo vhodné pro jiné menší gekonky. Trošku nechápu, proč se ptáte na gekončíka NOČNÍHO, když toužíte, jak píšete, po denním gekonovi.:-)

Já jsem teda schopná akceptovat, že někdo chce gekončíkovi dopřát víc prostoru, to je samozřejmě ok, i když prostor nahoře stačí a gekončík ani trpět nebude. Ale nepište tu bludy o skupinových gekončících, protože je to nesmysl. Gekončík se chce maximálně rozmnožit a i to se dá v prostoru 30x40 zvládnout, když se to vhodně zařídí. I když pro pár už je to menší.
Pro každého gekončíka je další zvíře v teritoriu jen hrozba a potravní konkurent. Ono spokojený a nažraný gekončík není až tak aktivní zvíře ani v přírodě. Takže dopřát zvířeti víc prostoru, to je fajn, ale prosím bez nesmyslů o nudících se gekončících a sociálním životě.

Moji gekončíci mají na výběr více teplejších míst (3) a více skrýší (6), ale všichni upřednostňují jedno teplé místo a jednu skrýš. Takže nevím, jestli by to jako samotáři dělali. Můžu se zeptat, jak byste chtěla vhodně zařídit páření gekončíků? Když samec začne loudit, je schopný unavit pět samic, proto chov páru není vhodný - jednu samici by ztrhal.
O žrádlo se gekončíci prát nebudou, když ho budou mít dost. A po žvanci, pravda, moc pohybliví nebudou. Ale zbytek noci budou pochodovat po teráriu nebo si lehnou jeden přes druhého, popř. se budou vzájemně olizovat - denně to vidím a nesmyslně to věru nevypadá.
Něco k bludům o skupinových gekončících možno přečíst zde: FOREJT, Jaroslav. Gekončík noční. Rudná u Prahy: Robimaus. 2007. ISBN 978-80-903-3573-8

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru