Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Šikana kraba poustevníka?!

Dobrý den, mám doma v terárku 2 kraby poustevníky a často vidím, jak ten větší různě leze po tom menším, nebo ho klepety různě otravuje a posunuje(ten malý se většinou schová to ulity). Co mi radíte udělat? Myslím si, že v místě, kde jsem ho koupil mi ho určitě nevymění za kraba stejné velikosti.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Krabi Coenobita jsou sociálně žijící spíše z donucení. Osídlili specifickou niku a vytvořili si i sk…
Praprapraještěr 30.12.2014 23:17
Praprapraještěr
Dík moc. Odkud sháníte ulity? :) Vůbec nemám tušení, kde to koupit... K moři nejezdíme. :-/
ducanhle 30.12.2014 23:59
ducanhle
Jj, tahle "šikana" je dost často způsobená snahou obrat spolubydla o jeho ulitu, pokud není v ubikac…
Aurifer 31.12.2014 13:39
Aurifer
Děkuji, momentálně mám problém je sehnat, ale bohužel nepojedu, bydlím totiž ve Zlíně :-/ Jinak, jak… poslední
ducanhle 31.12.2014 16:49
ducanhle

Krabi Coenobita jsou sociálně žijící spíše z donucení. Osídlili specifickou niku a vytvořili si i skupinové vazby, ale jelikož je v této nice nedostatek ulit dochází k šarvátkám o ně. Není dobré je chovat jednotlivě, ale na druhé straně častější než vzájemná spolupráce (jako třeba u Geosesarmy) je chování, který vede k "zabavování, kradení ulit". Silnější toho slabého většinou vyžene... Já to vyřešil tím, že jsem jim poskytl "bohatství" ve formě spousty prázdných ulit mnohem vyšším než počet nájemníků :-) Pak se vše uklidnilo. Poměr 1:1 podle mě vede stoprocentně k těm atakům (od poklepávání na ulitu, zkoušení obsazenosti až po šarvátky), přebytek je zmírní...
Dál je dobré jim udělat pěknou pláž ale i s větvemi na lezení nebo i s popínavými rostlinami (Scindapsus ap.) - perfektně totiž šplhají. Tím se také docela chovaná skupina zklidní = zvětší se životní prostor.

Jj, tahle "šikana" je dost často způsobená snahou obrat spolubydla o jeho ulitu, pokud není v ubikaci dostatek vhodných. poměr ulit 1:1 je hrozně málo, protože ne každá jim vyhovuje..jinak ty ulity nemusí být nutně z mořských plžů, dají se použít prakticky jakékoliv ulity vhodných velikostí a krabi preferují spíš ty lehčí. takže klidně ulitky od našich druhů šneků, Achatin atd...nevim, jak máš ty poustevníky velké, ale mám tu nasbíranou tašku ulit od Helixů, Achatin atd...krmim s nima a šneky po rozmražení vytáhnu z ulit a zkrmuju jen maso, takže ty ulity zůstanou neporušené. Pokud pojedeš na Živou exotiku, mohla bych je tam vzít (nic za ně nechci, samože).

Děkuji, momentálně mám problém je sehnat, ale bohužel nepojedu, bydlím totiž ve Zlíně :-/ Jinak, jak máte velké poustevníky Vy? Ti moji jsou tak 3-4 cm s ulitou a furt mi lezou po těch stěnách terária :-| větve a podobné jsem jim tam dal, ale ještě jsem je neviděl je použít. ( možná , když jsem spal, tak na nich byly :-P )
EDIT: A mám je pro teď třeba oddělit, dokud neseženu ulity? Nebo nic nehrozí?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru