Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zanedbaná, špatně živená agama - jak pomoci?

Hezký den všem :-)
Ujala jsem se cca 7mi letého samce Agamy vousaté z neideálních podmínek. Vím jístě, že poslední měsíc neměl výhřev (praskla mu žárovka) a delší dobu byl krmen převážně psíma konzervama (min. rok). Má 50cm, ale pouhých 300g. Nevím, kolik přesně by měl vážit samec v tomto věku a při míře 50cm, ale že je hodně hubený vidím. :-(
Mám ho doma dva dny. V teráriu (D120cmxŠ40cmxV60cm) má výbojku SunLux UV 50W PAR 30 a zářivku OPPLE FISB T5 21 N/ 6500. Jediný jeho pohyb je večer si zalézt spát a ráno přelézt zpět pod výbojku, a okukovat okolí, vyloženě apatický se mi nejeví. Dostal misku s vodou, druhou misku se salátem a pustila jsem mu do terárka nějaké cvrčky, ale nemám je spočítané, takže neumím říct, zda si nějakého nezobnul. Salát je netnutý (pochybuju, že za poslední rok vůbec zeleninu dostával) a na cvrčky koukal, ale lovit nešel. Dneska jsem mu zkoušela cvrčka nabízet pinzetou (vím, že konzervu dostával z vidličky), ale odstrkoval mě přední nohou a nevzal si.
Vzhledem k tomu, že měsíc neměl teplo a minimum světla předpokládám, že hibernoval a teď se tedy intenzivně sluní pod výbojkou. Za jak dlouho po hibernaci by se měl zase snažit jíst? Mám mu zkusit nabídnout psí konzervu, na kterou byl zvyklý, nebo tyto zvyklosti u agam nehrají takovou roli a měl by si bez problémů vzít i hmyz? Jak často má smysl vážit, abych měla přehled zda přibírá a nebo naopak hubne? Kolik mu dát času do případného řešení s veterinářem? Počítám, že může hrát určitou roli i stres z přesunu a nového prostředí, tak mu chci dát min. několik dní než si zvykne, ale kdyby se nějak výrazně horšil, tak samozřejmě půjdu hned.
Zkušenost mám zatím jen s jednou Agamou, kterou má moje mamka, ale to je žravec, který si hmyz v terárku loví sám a zeleninu miluje, tak je pro mě každý problém oříškem. Moc děkuji všem zkušenějším za rady. :-)

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny