Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Doplňkové vitamíny pro mohutnější plemena psů (komondor)

Přeji pěkný večer všem,
vím, že to sem nepatří, ale nevím kde jinde se zeptat.
Před třemi lety jsem si pořídil fenku Komondora a nyní mám problém. Když se postaví občas kulhá a klepou se jí zadní nohy. Stává se to málokdy, vždy jsem na její stravu dával velký pozor. Proto se ptám vás jaká doplňková krmiva / vitamíny by jste doporučili? Cena nehraje roli. Hlavně aby byla v pořádku. Třikrát denně má plnou misku, její potrava se skládá z kvalitních granulí nejčastěji acana, kosti, chrupavky apod.. Existuje nějaký doplněk do krmiva, který by tyto problémy vyřešil? Nebo alespoň pomohl? Dunka nám hlídá stádo ovcí a koz je pro nás tedy nutnost aby byla v pořádku. Bydlíme v horách, potřebujeme aby byla v pořádku. Je to super pes...

Děkuji za odpovědi
Lukáš.

Předmět Autor Datum
No jako krok č. 1 by asi bylo dobré dojít s ní k veterináři a zjistit z čeho to má. Tipoval bych pro…
VilemC 28.01.2015 09:47
VilemC
Ke kvalitní stravě nejsou žádné doplňky potřeba. A Acana kvalitní je, mám ji vyzkoušenou na bulterié…
dumerilak 28.01.2015 11:44
dumerilak
A kolik psů máte odchovaných, u kolika z nich jse nechával dělat pravidelné vyšetření a kolik z nich…
VilemC 28.01.2015 16:10
VilemC
Taky bych na klouby u pracujícího psa 100% něco přidávala. A na veterinu zajděte určitě, nejen kvůli…
Rendy 28.01.2015 20:57
Rendy
Jj. Aptus je hodně dobrej, ikdyž já bych ho volil asi až když by byly opravdu nějaké problémy, ne ja…
VilemC 30.01.2015 20:20
VilemC
Píšete, že krmíte Acanu - jakou řadu? Tu obilnou "klasiku", nebo Regional bezobilnou řadu? Je to doc… poslední
Elaphka 31.01.2015 21:25
Elaphka

No jako krok č. 1 by asi bylo dobré dojít s ní k veterináři a zjistit z čeho to má. Tipoval bych problém v kyčlích, nebo kolenech, případně spondylozu (problém s bederními obratli). Problémy ve 3 letech jsou dost neobvyklé, respektive ukazují, že někde nějaký problém určitě bude a bylo by dobré tu příčinu vyšetřit co nejdřív. Snímky stojí cca 800 - 1000Kč, pokud nebudete chtít oficielní vyhodnocení pro uchovnění. Je dobré ale najít si ve svém okolí nějakého veteriáře, který je registrovaným posuzovatelem dkkDkl a vyrazit k němu, aby vám uměl říct, jak to vypadá.

Co se podpůrných přípravků týče, obecně každý velký pes potřebuje pokud je v pohybu a v zápřahu nějakou tu výpomoc. Na klouby pokud nechcete utrácet za "značkové přípravky" tak je ideální Hydrolizovaný kolagen. Pokud byste chtěli něco dražšího a možná i trošku komplexnějšího, tak osvědčený je toto http://www.zoohit.cz/shop/psi/doplnkove_specialni_ krmivo/klouby_kosti/luposan/123110.

Ke kvalitní stravě nejsou žádné doplňky potřeba. A Acana kvalitní je, mám ji vyzkoušenou na bulteriérovi 14,5let. (Ty doplňky jsou módní i u lidí. Aby stát nemusel platit umělé klouby nebo jinou nákladnou léčbu.)
Výše popsané problémy se dají řešit jedině s veterinářem, jak už napsal kolega.

A kolik psů máte odchovaných, u kolika z nich jse nechával dělat pravidelné vyšetření a kolik z nich bylo pracovních? když tvrdíte, že máte vyzkoušeno, že to není potřeba? :D Tyhle reakce fakt miluju. To je asi jako tvrzení "Pes může jíst cokoliv, náš jezevčík se dožil 16let a přitom jsme mu běžně dávali to co jíme my."

Granule až na specializované výjimky žádnou kloubní výživu ani jiné přípravky na pohybový aparát neobsahují. Už vůbec ne Acana, která patří spíše do střední třídy než do opravdu kvalitních krmiv. A stejně jako u lidí, i u psa, pokud je aparát namáhaný a používaný protože pes pracuje, nebo sportuje, dřív nebo později dospěje do stádia, kdy budou klouby opotřebované. A stejně jako u lidí mohou dané opotřebení různé přípravky podporující růst kloubní chrupavky mírnit, nebo zpomalit.

Taky bych na klouby u pracujícího psa 100% něco přidávala. A na veterinu zajděte určitě, nejen kvůli RTG, ale i rozboru krve, pokud se třese. Pokud ke granulím dostává navíc i kosti, má určitě dost vápníku, ale jestli náhodou ne až tak moc, že jste mu narušili poměr vápníku a fosforu.
EDIT: Já mám třeba dobré zkušenosti s tímto přípravkem http://www.vseprozvire.cz/pohybovy-aparat/aptus-ap toflex-vet-sirup-500ml/

Píšete, že krmíte Acanu - jakou řadu? Tu obilnou "klasiku", nebo Regional bezobilnou řadu? Je to docela velký rozdíl, nejen v ceně.
Nicméně, jak již bylo psáno výše - i ta obilná Acana je spíše vyšší třída, a tříletá fena a problémy s chůzí? To dle mého není jen tak něco, co můžete vyřešit "doma na koleni" podáním nějakých doplňků. Pokud RTG vyjde v pořádku, nechte zkontrolovat i svaly, popř. nervovou soustavu (dělá se na to pár pokusů s reflexy), i když to asi až v posledním případě.

Je s PP? - tímto nechci rozjíždět diskuzi o vhodnosti PP! Pokud s PP je, co rodiče a DKK?
Ještě mě napadá - jak dlouho tyto problémy pozorujete? Kde spí? Je uvnitř nebo venku? Pokud venku, je teď dost chladno, a vzhledem ke sněhu - nebývá třeba "navlhlá"? Vím, že komondor je především pastevec zvyklý drsným podmínkám, ale přeci jen, nemohla někde prochladnout?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru