Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Solar raptor 80w vs. Solar raptor flood 70w ( ...aktuálně již Reptispa)

Dobrý den, potřeboval bych zjistit jaký je rozdíl mezi zmíněnýma výbojkama. Plánuju výměnu UV v terariu 100x50x50 (z vrchu z velké části otevřené) pro mladé želvy pardálí. Zajímá mě především rozdíl v intenzitě světla, tepla a UV záření. Otázka je, zda se vyplatí ta investice do předřádníku nebo mi i 80w výbojka bude fungovat obdobně. Díky za info.

Předmět Autor Datum
Jako základ, zejména z pohledu želv doporučuji pročíst tuto stránku, kde je mimo jiné i komentář k o… poslední
VilemC 28.01.2015 09:26
VilemC

Jako základ, zejména z pohledu želv doporučuji pročíst tuto stránku, kde je mimo jiné i komentář k oběma lampám mereni-zdroju-uv-vybojky. Osobní zkušenost (mám 70W SR a místo té 80W jsem nějakou dobu používal tu 100W). Lampy bez předřadníku obecně výrazně méně svítí - barva světla podle mě nebude na úrovni 6500K ale spíš tak 5500K a výkon v Lumenech bude taky menší. Pokud je člověk pověsí vedle sebe do terária, má pocit, že ta bez předřadníku je nějaká rozbitá :-D. To znamená, že dle mé zkušenosti nejsou příliš vhodné k plazům, kteří potřebují vydatné světlo. U želv tohle asi takový problém nebude.

Rozdíl č. 2, který je ale vyčtitelný i z těch textů u pana Junka - lampy bez předřadníku, protože jsou patrně budované víc jako prostorové, kromě menšího výdeje světla méně topí. Tady je potřeba posoudit jak moc želva potřebuje pod lampou teplo a v jaké výši. Na mě to působí tak, že pan Junek díky tomu často doporučuje umístit lampy do výšky, ve které vydávají optimální teplo (cca 40°C), což ale opět dle mého názoru, znamená, že v té výšce dostanou zvířata více UVB než je asi optimální. To je ale v tuhle chvíli můj odhad, protože mám zafixováno, že pro zvíře je ideální hodnota UVB někde na úrovni cca 110 - 150 a UV Index někde kolem 11.

Jinými slovy, na stránkách pana Junka se dozvíte jeho názor plus výsledky měření. Doporučuji si dohledat jaké optimálně by měly mít pardalky pod lampou teplo a jaké hodnoty UVB a podle toho pak vybrat lampu, která toto bude splňovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru