Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čerpadlo v paludáriu

Prosím o radu, jak vyřešit přečerpávání vody v paludáriu. Paludárium má rozměry d-60, š-45, v-60cm, vody bude asi 20 litrů, tekoucí voda má tvořit potůček situovaný na zadní stěně paludária. Dole ve vodě bude pár pavích oček, nějaký sumeček a šnek. Po "zajetí" paludária i nějaká žabka. Kam umístit vnitřní čerpadlo? S filtrací nebo bez? Čerpadlo nemá být vidět, takže pokud s filtrací, musí být dobrý přístup kvůli čištění. Děkuji za každý konstruktivní návrh. Foto bude bezva.

Předmět Autor Datum
prostě kup malý kompakt filtr do akvárka a někam ho tam vhodně umísti, není to žádná věda. Mě se osv…
Aurifer 05.02.2015 14:32
Aurifer
Vědu z toho v žádném případě dělat nechci. Jen při každém čištěním nechci překopávat zadní stěnu pal…
PetrZa 05.02.2015 15:02
PetrZa
Čerpadlo bude lepší umístit někam kde se na něj dobře dostanete. Nejen kvůli čištění, ale třeba i kv…
cejna 05.02.2015 15:30
cejna
Optimum je vytvořit si v jednom zadním rohu terária krytý "tunel", kterým se spustí čerpadlo do palu…
VilemC 05.02.2015 15:46
VilemC
Varianta se zakrytím kůrou je celkem dobře vidět tady http://www.zoopets.com.br/sapos/montando/monta…
VilemC 05.02.2015 15:50
VilemC
Cejna a VilemC, díky za inspiraci.
PetrZa 05.02.2015 18:58
PetrZa
to právě nemusíš překopávat celou stěnu paludárka. stačí ten filtr dát tak, aby ses k tomu pohodlně… poslední
Aurifer 06.02.2015 15:23
Aurifer

Vědu z toho v žádném případě dělat nechci. Jen při každém čištěním nechci překopávat zadní stěnu paludárka, kde bych to čerpadlo chtěl umístit, aby nebylo na očích. Rád bych vytvořil něco takového, co tu předvedla Reza (žabárium), ale navic s vodní plochou. Rád bych, aby se mi ozvali ti, co už něco takového řešili a jsou ochotni věcně poradit. Aurifer, Vašich názorů si vážím, ale tady jste mne asi nepochopila. Moje chyba.

Čerpadlo bude lepší umístit někam kde se na něj dobře dostanete. Nejen kvůli čištění, ale třeba i kvůli možné technické závadě v budoucnu. Já to řešil umístěním čerpadla do zadního rohu terária a jeho zamaskováním kořenem ponořeným do vody po kterém se pnuly lístky nějakýho ficusu. V zarostlým paludáriu to nebylo vidět a v případě potřeby se k němu dalo dobře dostat. Kabel k filtru jsem měl volně pohyblivej, uloženej v hadičce za pozadím z korkový desky.

Optimum je vytvořit si v jednom zadním rohu terária krytý "tunel", kterým se spustí čerpadlo do paludária a zase v případě potřeby vyndá. Přístup vody se pak řeší většinou falešným dnem pokrytým geotextilií, kterou projde voda, ale ne substrát. Celkem přijatelně je ten postup vidět třeba tady: watch

to právě nemusíš překopávat celou stěnu paludárka. stačí ten filtr dát tak, aby ses k tomu pohodlně dostal a pak zakrýt kusem dekorace, aby nebyl vidět. třeba tím kořenem nebo plátem korkové kůry (já používala taky ten korek). Pokud použiješ jen čerpadýlko, tak to je jak za trest, budeš ho muset mnohem častěji čistit, než rovnou filtrový kompaktek. Páč to bude nasávat substrát a jiný bordel, mrtvoly hmyzu atd a ucpávat se. Z kompaktu filtru akorát sundáš a vyčistíš to filtrační medium a čerpadlo zůstane dlouho čisté.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru