Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon pardálí - odchov a případné rady v chovu

Přesně tak... Jak ses mě ve zprávě ptal, jestli jde dvě locality křížit, tak ano, biologicky to možný (bohužel) je. Ale rozhodně to NEDĚLEJ! Tohle se prostě nedělá (chce se mi napsat "nesmí", ale bohužel je to jen na zdravym rozumu chovatelů). Pardálové jsou krásný a svym způsobem vzácný tím, že se jednotlivý lokality celkem výrazně barevně odlišujou a mají svoje tipický barevný znaky. A zájmem a cílem chovatelů je (nebo by mělo být!) tuhle rozmanitost zachovat i v zajetí! Jen tak se potom můžeme těšit z krásně odlišnejch chameleonů, který nesou typický znaky lokalit, odkud původně pocházejí, a ne mít plný terárka duhovejch "paskvilů".
Pokud si nejsi jistej, co za lokality máš a původní chovatel ti to není schopen potvrdit, tak buď radši nemnož nebo si pořiď chameleony, kde tu jistotu máš.
Pro začátek určitě chovateli (případně chovatelům, pokdu máš samičku od někoho jinýho, což by teda bylo i lepší kvůli vyloučení přímý příbuznosti) zavolej a poptej se, a ideálně si nech poslat fotky rodičů těch chameleonů. Sice zrovna u chameleonů neexistují "papíry" jako u psů, koček nebo jiných savců, ale i jednání chovatele ledacos napoví..

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny