Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem G.sulcata, pardalis

Dobrý den,

chtěl zeptat na vas názor k mému chovu. Co zmenit, upravit, popr. jak?

Máme terárium 100 x 50 x 40 cm. Podklad je kameny + lignocel + dřevěné štěpky, dále je v teráriu vytvořen dostatečně velký úkryt pro všechny želvy, kde mají uvnitř seno. O osvětlení se stará výhřevná žárovka 40 W, dále zářivka dlouhá 68,5 cm, takže želvy mají prostor dobře prosvětlený. UVB používáme Repti Glo 5.0 UVB s 26 W. Aktuální fotografie přikládám. Teplota v teráriu mezi 28 - 30 °C a pod výhřevnou lampou kolem 40 °C.

V teráriu máme 2 x želvy pardálí - stáří listopad 2013 a 2 x sulcaty - stáří leden 2015.

Myslím, že želvám se daří dobře, ráno vstanou jdou se nažrat popř. napít to spíše jen pardálky a potom se chvilku hýbou a zase jdou spát.

Jediné co mi přijde, že jsou celkem málo aktivní - přes den vydrží v pohybu tak 3 - 4 hodinky a potom zase pospávají popř. si ještě na 1 hodinu vstanou a jinak celý den a opět celou noc prospí.

Pan chovatel mi říkal, že vůbec je na noc nevlhčí, že stačí jen na ně sprchnout vodu rozstřikovačem ráno (něco jako rosa asi). Já jsem to dělal tak, že po zhasnutí světel jsem třeba hodinku počkal vzal rozprašovač a celé terárium jsem jim navlhčil. Aby všude jakoby padla rosa - nic jsem neproléval jen povrchově postříkal rozprašovačem - do úkrytu jsem jim vodu nestříkal. Někde jsem četl, že se ma namočit úplně substrát a želvičku do něj zahrabat?

Mám trochu obavy pokud bývalý majitel želvy tolik nevlhčil, aby potom nějak nenastydly, když je zahrabu mokrým lignocelem a štěpkami. Hlavně chci, aby si udržely pěkný a zdravý krunýř a ony byly také samozřejmě v co nejlepší formě.

Dále vůbec nechtějí jíst seno ani granule ( zkoušíme 2 druhy granulí a nic ). Krmíme denně čínským zelím posypaným nadrcenou sépiovou kostí + nadrcenými skořápky z vajec.

Děkuji za názor
Lukáš

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj reaguji na dotaz, jak se mají ony zmiňované želvy. Plus, jestli můžou být tyto druhy vůbec spo… poslední
Luke89 02.02.2016 14:34
Luke89

Ahoj

reaguji na dotaz, jak se mají ony zmiňované želvy. Plus, jestli můžou být tyto druhy vůbec spolu.

Situace se vyvíjela tak, že želvy nepřibíraly ani nerostly plus jedna sulcata nakonec zemřela. :/

Byl jsem u veterináře - dávali jsme antibiotika a nějaké další přípravky, ale bohužel stejně nevydržela. Stále se mi na želvách něco nezdálo, protože podmínky jsem se snažil vytvořit opravdu co nejlepší pro tyto dva druhy - stále nerostly a nerostly a nepřibíraly. Nedalo mi to a situaci jsem řešil telefonicky s chovatelem, který mi želvy prodal. ... Potom, když umřela i ta malá sulcata, tak jsem mu začal psát i maily a nakonec se po xx mailech pan chovatel přiznal, že sulcata je jeho odchov od želv co nakoupil někde v Itálii na burze, ale že pardálky jsou import a vše už bylo jasné. Díky tomu, že jsem neměl dostatečně nastudováno (a pan majitel mi řekl, že s tím není žádný problém), tak jsem dal želvy k sobě bez předešlé karantény, kdy mi bohužel pardálky nakazily onu malou sulcatu:/

S chovatelem jsem to řešil nakonec tak, že mě v podstatě podvedl, což potom i sám přiznal a želvy jsem mu vrátil za stejnou cenu, co jsem od něj nakoupil. :(

K druhé otázce: tyto druhy spolu určitě můžou žít v jednom teráriu - vyskytují se v podobných podmínkách v Africe, tudíž se nemusíte bát, že by jednomu druhu něco vyhovovalo a druhý by na tom tratil.
Ovšem po mých (bohužel) ne moc dobrých zkušenostech bych želvy k sobě už nedával jedině s dlouhou karanténou, ale je lepší mít každý druh zvlášť. Jinak to jsou nádherné želvy a určitě oba druhy vřele doporučuji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru