Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zkrocení zlé agamy kočinčinské

Zdravím chovatelé, chtěla bych se zeptat vás zkušenějších jak umírnit agamu kočinčinskou? Předtím jsem měla agamáka přes 10 let a byl to hroznej kliďas už od začátku, mohli jsme ho pustit po bytě a spokojeně si lezl nebo mi seděl na rameni a koukal semnou na tv, ale bohužel zemřel a my si do terárka pořídili nového samce. Museli jsme ho vzít z petcentra, protože v tu dobu nikdo v okolí mláďata nenabízel (vypadá zdravě a vitálně, tlamu má bez jediné oděrky)...Už ho máme doma měsíc, je starej necelý půlrok, a za ten měsíc je stejně divokej jako na začátku, někde čtu postupně ho přivykat na doteky apod, ale s ním se to nedá. Když nejsme doma (nebo si myslí, že ho nevidíme) tak je spokojený, krásně zelený, ale jakmile nás uvidí tak dělá mrtvýho nebo si někam zaleze. Žrát taky nechce, z ruky nebo pinzety je nemožný krmit, to ho jen děsíme, takže mu tam po terárku lítaj cvčci, ale moc jim nedá. Jediné co víme s jistotou že žere jsou masný červy, na nic jinýho moc nereaguje, koupili jsme mu i rybičky a taky nezájem. Jednou týdně ho vážíme a při posledním vážení mě dokonce pokousal, to bych ještě přežila ale zhubnul ze 40 na 36 gr. Máte někdo podobnou zkušenost? Máme ho vzít k vetovi? Ten nejspíš ale řekne krmit násilím, ale s ním by to ani nešlo...Terárko má vymazlený takže v tom problém nevidím, má vše co potřebuje jeho zařízení jsme i konzultovali se zkušeným vetem. Děkuji za názory.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já bych ho nechala se rozkoukat, časem si musí zvyknout, třeba patří mezi ty, který prostě budou nev…
Míša_drak 02.04.2015 10:00
Míša_drak
Je to tak no, já doufám, že se časem uklidní protože teď je to fakt rapl, nejhorší jsou pro něj víke…
jitulka89 02.04.2015 10:06
jitulka89
Budu ti držet palce, jak říkám, moje užovka by taky měla být hodná a prakticky by neměla nikdy útoči…
Míša_drak 02.04.2015 10:19
Míša_drak
No my mame pogonu zo zverimexu, bol to darcek a to co kupujucim nahovorili bolo k neuvereniu. Za pol…
obluda 02.04.2015 10:52
obluda
No to sa neda uplne zovseobecnit, na niektorich strankach sa daju docitat neskutocne hovadiny a v ni…
JM83 02.04.2015 11:21
JM83
Jasne...cest vynimkam, ktora sa vsak v nasom pripade nekonala . ale tiez verim tomu, ze niekde porad…
obluda 02.04.2015 11:54
obluda
Těžko říct nepoznám to ale terarko mel zařízené v pořádku. Jinak na rady jsem se jich neptala jak js…
jitulka089 02.04.2015 13:42
jitulka089
ještě mne tak napodlo - ona to může být klidně agama z odchytu. Až se rozežere a trochu rozkouká, se…
Aurifer 02.04.2015 13:53
Aurifer
On žere ty červy převážně když mu dame takže uz kadí. Rozbor bychom teda mohli zkusit. Taky me napad…
jitulka089 02.04.2015 14:23
jitulka089
jen mne napadlo při pohledu na fotky tera, že by možná nebylo od věci nemít neprůhlednou jen zadní s…
zeluco 02.04.2015 18:39
zeluco
Tu jednu boční stěnu má osázenou umělýma kytkama a ta druhá je hned u zdi...jinak pokrok za 14 dní c…
jitulka89 17.04.2015 15:22
jitulka89
ono to terárko je pořád jak výkladní skříň. doplňte mu tam ještě větve a hafo umělých rostlin, klidn…
Aurifer 17.04.2015 16:29
Aurifer
Asi tak nějaké jsou plašani parádní. Jen takový postřeh jak píší i ostatní má to jako výkladní skří… poslední
Petrš 17.04.2015 17:00
Petrš

Já bych ho nechala se rozkoukat, časem si musí zvyknout, třeba patří mezi ty, který prostě budou nevrlé pořád, ale i takové časem alespoň dokáží tolerovat chovatele a přestanou vyšilovat popřípadě útočit. Bohužel i to se stává. Já jsem měla užovku červenou, o které se taky traduje, jak je úžasná a hodná, bohužel ta moje mě pořád škrtila, kousala, prskala, už jen když sem přišla k terárku, tak se stočila do esíčka a začala vyjíždět, musela jsem jí nakonec dát pryč. Teď mám agamu vousatou a ta si zvykla hned, hned první den žrala, sama mi lezla na ruku. Je to hold kus od kusu, tak hodně štěstí, ať se ta tvá uklidní.

Je to tak no, já doufám, že se časem uklidní protože teď je to fakt rapl, nejhorší jsou pro něj víkendy kdy jsme s přítelem doma a on je schopný být celej den zalezlej nebo když přijdem domů a on nás uvidí tak se celej splaší a začne vyšilovat a utíkat...oproti tomu předchozímu co jsme měli tak je to jak den a noc. Doufám že ho to pak aspoň přejde až trochu vyroste. Jinak já v knize o agamách četla, jak autor psal že nikdy nezažil že by někoho agama kousla, asi mu pošlu toho našeho ďábla :D

Budu ti držet palce, jak říkám, moje užovka by taky měla být hodná a prakticky by neměla nikdy útočit, jen když se třeba lekne a ten muj blbec útočil snad i ve spánku, občas jsou jejich povahy různé. Myslím si, že hlavní chyba byla nejspíš to, že jste si ho pořídili ze zverimexu. Člověk vlastně neví, jak jsou starý, jak byli živený, nic. Lepší je si vždy počkat na nějakou burzu popř. poptat nějakého chovatele po netu, člověk o tom zvířátku zjistí víc a pravdu, ve zmerimexech napovídají hory doly, jak je zvířátko úžasné, mladé, ne vždy to tak skutečně je.

No my mame pogonu zo zverimexu, bol to darcek a to co kupujucim nahovorili bolo k neuvereniu. Za pol hodinu citanie na internete som zistila ze chov ma vyzerat uplne inak ako radili. Takze na personal vo zverimexe sa fakt netreba spoliehat.
ale je pravda ze tej nasej primerany kontakt s ludmi nevadi a ani nevadil . Ale pogony su v tomto specificke.

No to sa neda uplne zovseobecnit, na niektorich strankach sa daju docitat neskutocne hovadiny a v niektorich zverimexoch stoji za pultom clovek, ktori co to vie.
Ale k teme, obcas trafite na nervaka pri potvorach s povestou super pritulnich maznacikov, obcas je to naopak. Len ma tak napada, ci mali satan nebol v tom zveraku podchladeny, ked si tam len tak kludne sedel a pozeral.

Těžko říct nepoznám to ale terarko mel zařízené v pořádku. Jinak na rady jsem se jich neptala jak jsem psala předtím mela jsem agamu 10 let tak mam neco poctěno ale o tom jak na nervaka to nikde nepíšou :D snad je to i tím ze to je mlade a dostane rozum později casem.

Asi tak nějaké jsou plašani parádní.

Jen takový postřeh jak píší i ostatní má to jako výkladní skřín ono celoskleněné je praktické ale též přináší mnoho záludností= jedna z nich je odraz vnitřních světel--má tam jen tyto nebo také zářivku? pokud ne doporučuji klidně položit nahoru atˇ má nasvíceno pokud možno co nejvíce prostoru--dále doplnit na boční stěny třeba korkové tubusy atˇ může šplhat a v případě pro něho " nebezpečí poklidně odkráčet".

Krmení odzkoušet saranče=malé střední( nevím jestli to mám psát atˇ mě někdo nesestřelí ale což = saranče uprav to znamená utrhnout zadní nohy a přirvat křídla a dát mu ho tam neboj saranče bude fungovat i tak a on bude mít čas na to ho ulovit.

Jestli je to import bude potřebovat čas na rozkoukání jen klídek žádný stres neb se to na něj přenese a bude stávkovat zkoušej opatrně různé druhy breberek atd.hlavně žádné násilí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru