Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kousnutí krajty potkanem - prosba o posouzení závažnosti a postupu "rekonvalescence"

Při posledním předposledním krmení mé krajty kobercové (NZ 2013) došlo k kousnutí potkanem (cca 160g). Zprvu to nevypadalo, že došlo k prokousnutí. ale při dnešním čištění boxu (krajta tráví potravu, byla krmena 3 dny zpětně, sama lovila, žádné neobvyklé chování), jsem si všiml nepěkné rány (resp. 2). Nemám s tím žádnou zkušenost... Rána vypadá zaceleně,... nevím co ale čekat šupiny kolem ní se zdají nepřilnuté a bojím se jejího zvětšení, či problémů při svlecích, příp. nějaké infekce... Šupiny předpokládám nedorostou?
Děkuji za pomoc.
Dodatek: k zranění došlo 18.3. čili je staré 19 dní.

Předmět Autor Datum
zkusit mazat bedatydem ale nevypadá to nějak moc,.,po par svlecich to bude ok ale jizva vidět nejspí…
chuta88 05.04.2015 16:42
chuta88
Díky za radu. poslední
PavelS 05.04.2015 21:14
PavelS
Tohle je ještě naštěstí dobrý. Jak píše kolega nade mnou, tak to stačí máznout betadinem. Po pár svl…
Josefek 05.04.2015 17:12
Josefek
Díky, a betadine nanést zřejmě tyčinkou na čištění uší?... Docela mě to překvapuje, že by betadine p…
PavelS 05.04.2015 18:11
PavelS
Mně takhle jednou pokousala myš mladou kobercovku a mazal jsem to betadinem a naprosto v pořádku. Al…
Josefek 05.04.2015 19:47
Josefek
to je dobrý, bez zánětu atd. Už to zasychá, zahojilo by se to ikdybys s tím nic nedělal. Co se týče…
Aurifer 05.04.2015 19:49
Aurifer
Aurifer i Josefek, díky! Jsem chovatelem sotva půl roku, a toto bylo první vážnější téma, které mě…
PavelS 05.04.2015 21:13
PavelS
Čistý podklad než se to zatáhne a 1-2 denně Betadine popř.máš li možnost Bactroban i když u takovíhl…
tonicek 05.04.2015 20:08
tonicek
v přírodě se s nima nikdo nesere a žijou :) :-)
PavelS 05.04.2015 21:04
PavelS

Díky, a betadine nanést zřejmě tyčinkou na čištění uší?... Docela mě to překvapuje, že by betadine pomáhal i hadům;), sám osobně bych se bál, že je to chemie a spíš to ublíží, nerad bych aby si třeba "lízla" a pak zdechla.

Ad "supr žlutá" děkuji. nicméně musím podotknout, že ta žlutá může působit z fotky ještě žlutěji, poněvadž jsem trochu přidával světla při editaci fotky, aby vynikla rána, ale na denním (slunečním) světle je ta žlutá opravdu pěkná;)

Mně takhle jednou pokousala myš mladou kobercovku a mazal jsem to betadinem a naprosto v pořádku. Ale teď jsem si všiml, že ta rána je už 19 dní stará (i podle fotky), tak už bych to ani nemazal. Pár svleků to bude trvat a kůže nebude vypadat úplně jako předtím, ale nebude to takové holé místo bez šupin.

to je dobrý, bez zánětu atd. Už to zasychá, zahojilo by se to ikdybys s tím nic nedělal. Co se týče té Betadine, tak ta se použít dá, ale má význam spíš ještě u čerstvé rány, teď už když to je zaschlé, tak si s tim hadova imunita poradila sama. Jinak nanést ji můžeš klidně tím "uchošťourem".

Docela mě to překvapuje, že by betadine pomáhal i hadům;), sám osobně bych se bál, že je to chemie a spíš to ublíží, nerad bych aby si třeba "lízla" a pak zdechla

Betadine sama o sobě není jedovatá, v nějakém rozumném množství a pro větší zvíře. Je to v podstatě jód. Riziko by mohlo být u malých zvířat, kdyby se to aplikovalo na sliznice a navíc třeba často, tam by hrozilo předávkování jódem, ale u odrostlé kobercovky už to nehrozí, ani kdyby si toho lízla.

edit: Josefek byl rychlejší :-)

Aurifer i Josefek, díky!

Jsem chovatelem sotva půl roku, a toto bylo první vážnější téma, které mě znepokojilo. Ten pohled na živé maso mě taky na klidu nepřidal, Vaše rady, ale ano.

Taky mě zajímal ten vzhled po zahojení, hlavně zda se had kolem té oděrky normálně svleče...

Doufám, že to nemá prokouslé hlouběji, ale hádám, že asi ne, když to moc nekrvácelo a normálně se po setkání se zuby potkana zase nažrala.

No nebude to sice taková dokonalá krasavice, ale doufám, že se jí to zahojí dobře a nebude to moc nápadné. Pro příště toho potkana radši klepnu, nechce mi totiž žrát rozmražené hlodavce, leda že mají živého "předskokana", jinak bych těmto poraněním chtěl předcházet.

Čistý podklad než se to zatáhne a 1-2 denně Betadine popř.máš li možnost Bactroban i když u takovíhle banalitky stačí ten Betadin. Normálně jí to mázni rukou ať to klidně zajede trochu dovnitř, minulej rok jsem debil neuhlídal u krmení dvě 3m tmavky a ta jedna druhý pěkně natrhla fasádu. Postupoval jsem jak píšu a už po prvním svleku k neuvěření. Chápu tvé obavy ale lidi to moc všechno řešej a strachujou se-v přírodě se s nima nikdo nesere a žijou :)Léčbě zdar...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru