Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ochočení

Ahoji. Očividně netrpíš přestřelenými představami ohledně ochočitelnosti leguána, takže si odpustím přednášku na téma "co je a není možné očekávat". :-D
Takže něco málo z vlastní zkušenosti... Chování, které u něj popisuješ je běžné. Obzvlášť, pokud je to malý prcek a je najednou sám potom, co bydlel ve skupince sourozenců. Občas se najde jedinec, který není plachý a od pohledu si rychle zvyká, ale to nemusí být dobré znamení - může být nemocný, nebo silně stresovaný.
Hlavní je, aby bylo terárium dobře zařízené a měl v něm svůj úkryt. Pokud se v teráriu nebude cítit bezpečně, bude nervák vždycky. Základ je, aby nebyly všechny stěny tera průhledné - navzdory všemocnému hlasu PETA a Greenpeace, většina zvířat(obzvlášť býložravých) otevřené prostory nerada. Otevřený prostor pro ně znamená "nejsem krytý, nebezpečí může přijít odkudkoli".
Osobně obvykle počkám, až se zabydlí a potom uplácím jídlem. Rychle si zvykají na pravidelný systém. Krmím dvakrát denně - dopoledne a odpoledne. Po určité době vědí na hodinu přesně, kdy má přijít svačina. Vynech dopolední dávku a tu odpolední mu zkus dát z ruky. Hlavně pomalu, opatrně a dostatečně dlouhé listy, aby nemusel být příliš blízko. A počkej, až si přijde sám - opři si ruku a snaž se jí vůbec nehýbat. Můžeš na něj vklidu mluvit, ať si zvyká na tvůj hlas. Když nepřijde, tak mu dej misku a zkus znovu někdy jindy. Většinou je to jen otázka času, než nad strachem zvítězí hlad. Až si začne normálně brát z ruky, polož si jednu ruku na druhou tak, aby ti na ni cestou k jídlu musel vyšplhat.
Určitě to stojí za tu trělivost. I kdybys měla leguána opravdu jen na koukání, dříve nebo později může přijít okamžik, kdy s ním budeš muset manipulovat (nemoc, paraziti, stěhování do většího terária) a brát do rukou úplně divokého 1,5m ještěra by byl VELICE nepříjemný zážitek pro vás oba. Mazlíček nebude, ale není tak těžké maučit ho, že nejsi ani hrozba, ani jídlo a bude tě tolerovat jako neškodnou součást svého teritoria.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny