Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ještěrky obecné-v ohrožení?

Ahoj,
Asi před dvěmi lety jsme se nastěhovali do novostavby na nové ulici. Sousedící parcely jsou ale ještě prázdné a stavět se ještě nezačalo. A právě na jednom z vedlejších pozemků žijí v myších norách ještěrky obecné. Byly tam už loni a daly se bezvadně pozorovat. Nejsou ani moc plaché, párkrát mi vlezla nějaká i na ruku a vzala si moučného červa, když jsem zrovna měla. Když se letos udělalo hezky, začaly vylézat, už je vídám tak 14 dní. Jenže jakmile se udělalo hezky, začali po pozemku chodit lidi, značkují, kde bude stát dům a chystají se stavět. Nechci, aby se těm ještěrkám něco stalo!:-[ Možná jsem jen malá teenagerka, ale miluju plazy! A ještěrka obecná je chráněná, ne? :-/ Mělo by se s tím něco dělat, než je rozmašírujou bagry, nebo se o sebe ještěrky postarají?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
;-)Díky
gama 15.04.2015 06:56
gama
A věřte, že ti lidi co tam chtěj stavět Vám potom opravdu ze sdrce poděkujou. :-D
Cadaverous 15.04.2015 07:47
Cadaverous
No jo no :-D Ale ty lidi jsou mi tak trochu ukradení :-D
gama 15.04.2015 19:38
gama
To jsem z Vašeho postu pochopil. Ale zkuste se vžít do jejich kůže. Mají vyběhané veškeré papíry na…
Cadaverous 16.04.2015 07:45
Cadaverous
Tak. Ono celkově není možné postavit dům, aniž by se tím zasáhlo do hnízda nějakých těch tvorečků. T… poslední
Myria 16.04.2015 20:05
Myria

To jsem z Vašeho postu pochopil. Ale zkuste se vžít do jejich kůže. Mají vyběhané veškeré papíry na stavbu (a že to není na hned, ale naopak pěkná pakárna), našetřené peníze, popřípadě vyřízenou hypotéku, už začínaj stavět a pak se dozví, že nějaká sousedka tam viděla ještěrku a můžou se jít oběsit.
Ještěrka je plachá. Když tam začne jezdit bagr, typnul bych si, že tam nezůstanou...

Tak. Ono celkově není možné postavit dům, aniž by se tím zasáhlo do hnízda nějakých těch tvorečků. Tam jsou ještěrky, o deset metrů dál myšky, přes ulici je křák s ptačím hnízdem. Není možné udělat cokoli, aniž by to něčemu/někomu pomohlo a něčemu naopak uškodilo. I kdybychom se nakrásně všichni dali na veganství a žili ve stanech, neobejde se to bez ublížení na zdraví miliardám všemožných zvířat a hmyzáků. Jakákoli změna v krajině, která uškodí určitému druhu naopak pomůže jeho konkurenci/kořisti a naopak.
Ale jestli chce slečna ještěrkám pomoci, vždy jim může zařídit pohodlné bydliště někde poblíž, jakmile začnou rámusit stroje, jistě se rády přestěhují...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru