Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mlok tygrovaný - skvrny a časté stahování kůžičky

Přeji krásný den,
dostala jsem od kamaráda mloka tygrovaného. Už spolu dva měsíce celkem úspěšně žijeme. Mlok je relativně mladý a docela roste, zhruba je teď o 3 cm větší. Krmila jsem ho cvrčky a teď má žižalama ze zahrady, občas malý slimák nebo moucha. Snažila jsem se o něm načíst co šlo, ale zrovna o něm toho moc nikde není. Hlídám mu vodu, aby se nepřehřívala, nepřejídá se ani netrpí hlady. V terárku má vodu i sucho. Čistím jednou za 14 dní, když si tam nadělá svinčík, ale vždy odsaju jen kal s částí vody, aby to bylo půl na půl s novou vodou. Snad jsem nic nezanedbala.

Ale... velmi často stahuje "sliznatou" kůžičku. Tak jednou za 3-4 dny. Což o to vím, že se to děje a u mladých prý často, navíc ten můj roste, jako kdybych ho hnojila. Celý se osype skvrnama, pak se jeden den drbe jako šílený a druhý den je krásně čisťoučký a v akvárku plave sliz. Vím, že je to prý normální, ale připadá mi, že je to nějak moc často a mám strach, abych něco nezanedbala. Je to jen proces růstu nebo to ovlivňuje i strava nebo voda?

Hodlám mu tam také dát pár pavých oček, aby se nenudil a nelenivěl.

Zdravím a děkuji
Jana

Předmět Autor Datum
Tím mlokem tygrovaným myslíš Ambystoma tygrinum? Pokud ano, tak když budeš hledat pod latinským názv…
Aurifer 22.04.2015 13:03
Aurifer
Moc děkuji za odpověď, právě "plíseň" byla jedna z prvních věcí, co mě napadla. :-( Vodu mu budu měn… poslední
maffet 22.04.2015 17:42
maffet

Tím mlokem tygrovaným myslíš Ambystoma tygrinum? Pokud ano, tak když budeš hledat pod latinským názvem, vyjede ti toho víc. K tomu problému - vodu mu měň častěji, 1x za 14 dní je málo, ikdyž voda vypadá čistě. Splodiny v podobě různých kožních výměšků ve vodě totiž nejsou vidět, ale pro zvíře jsou jedovaté. Výměna kůže je normální, ale neměl by mít před tím patologicky vypadající skvrny na kůži, to může značit třeba plísňové onemocnění. Pokud jsou obojživelníci napadení, tak se svlékají častěji. Byla by fotka?

Moc děkuji za odpověď,
právě "plíseň" byla jedna z prvních věcí, co mě napadla. :-( Vodu mu budu měnit častěji, ostatně jsem si všimla, že je teď radši na suchu, tak s tou vodou asi nebude něco uplně v pořádku. Tady zkusím poslat fotku z Facebooku, nevím jak se to tu dělá, ale snad se to podaří:
https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0- 9/11133915_10203893338681886_966285441953719523_n. jpg?oh=f5cb0eb804bbfa4bb0221946e95bb95f&oe=55D4D0B E

Tam jsou skvrny docela vidět... :-(

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru