Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak uchovat mrtvého pavouka?

Dobrý den. Včera nám umřela tarantula, měli jsme ji přes 10 roků. Chtěli bychom nějakým způsobem uchovat tělo. Jak máme postupovat?
Je lepší jej nechat na vzduchu vysušit nebo naopak uzavřít ve vzduchotěsné nádobě? Je potřeba nebo vhodné použít nějaké přípravky ke konzervaci?
Momentálně ji máme v nízké zavařovací sklenici s těsnícím uzávěrem.
Budeme velice rádi za každou radu.

Předmět Autor Datum
preparace-pavouku
Qikki 22.04.2015 13:14
Qikki
Moc děkuji za odpověď. Je trochu drastický postup. Ale pochopil jsem, že se má nechat vyschnout. Ako… poslední
Wishmaster 22.04.2015 14:31
Wishmaster
vypreparovat úplně stejně jako obyč. motýla. Tedy pokud to není pavouk typu. T.blondi nebo vykrmená…
Araneus84 22.04.2015 14:29
Araneus84

Moc děkuji za odpověď. Je trochu drastický postup. Ale pochopil jsem, že se má nechat vyschnout. Akorát mu splaskne zadeček, pokud ho nevycpeme.
Osobně mám zkušenost akorát velkým lišajem, kterého jsem někdy před 15 lety zavřel do krabičky, nijak jsem jej nesušil, a dodnes je jako živý. Našel jsem jej zraněného a do druhého dne uhynul.

vypreparovat úplně stejně jako obyč. motýla. Tedy pokud to není pavouk typu. T.blondi nebo vykrmená adult samice. V takovém případě je třeba zadek rozříznout a obsah vyndat, vycpat vatou, zašít a preparovat obdobně (jako na přilož. odkazu v příspěvku výše).
Osobně nejčastěji preparuji uhynulé adult samce a u nich, byť se zadek trošku scvrkne po vysušení, mě přijde jako zbytečná práce zadek rozřezávat, vyndavat obsah a vycpávat vatou.

Ať už v prvním nebo druhém případě počítejte s tím, že pavouk bude nějaký čas "smrdět" (v závislosti na tom, kolik měkkých tkání v něm zbylo)...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru