Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krajta mřížkovaná.Máte jí někdo jako mazla ?

Had, jakýkoliv had, nejde ochočit. Jde jen natolik utahat a vydeptat neustálým kontaktem s člověkem, že ztratí přirozené chování...
A je jen na Vás, jestli chcete zvíře, zvlášť tak krásné, chovat opravdu pro potěchu a sledovat jeho přirozené reakce, nebo natolik bažíte po kontaktu s ním, že je Vám jedno, že z něj uděláte otráveného a zdeptaného jedince.
Mřížky jsou obecně kousavější, temperamentní hadi, kteří kontakt s člověkem nesou většinou nelibě. Pokud ho budete mít od háděte, možná si zvykne, ale s největší pravděpodobností to nebude takový salámista jako tmavky (mohu porovnat, máme oba druhy).
A je taky potřeba si uvědomit, jak velké to zvíře jednou bude, a že rostou fakt rychle. Tmavku jste prodával a nepíšete v jaké velikosti. Naše tmavka má aktuálně 55kg a skoro 5 metrů. To už není zvíře na mazlení, byť je velmi mírná a flegmatická. Od určité velikosti ani není bezpečné, aby k hadovi chodil jen 1 člověk. Náklady na krmení taky nejsou zanedbatelné.
Chápu a vím, že mláďata mřížek jsou nádherná, ale chov je dost náročný z prostorového, finančního i bezpečnostního hlediska. To je třeba dostatečně zvážit před koupí zvířete. A v případě mřížky i počítat s tím, že může být celý život nebezpečná. Když Vám přeroste přes hlavu, je velmi těžké se zbavit většího zvířete (pokud nebudete mít atraktivní barevnou mutaci).
Pro příklad - máme párek mřížek, import Indonésie. Samice má přes 3m. Z tera se vyndat dá, ale musíte být rychlejší, než ona, jinak kouše. V ruce vydrží max 10 minut, pak je schopná kousnout třeba do xichtu. Samec má přes 4m, od mala plachý, dříve agresivní ze strachu. Nyní je větší, takže strachová agrese se přeměnila na agresi útočnou (z "kousnu a stáhnu se" se stalo "kousnu a zabiju tě") Při vytažení z tera pravidelně pouští obsah análních žláz, při této velikosti zvířete už je to slušná síla. Netvrdím, že naše zvířata jsou reprezentativní vzorek, ale i toto Vás může potkat. Nebo můžete mít štěstí na kliďase...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny