Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sbližování dvou samiček potkanů

Dobrý den, přibližně před dvaceti dny jsem si koupila malého potkánka samičku, byla v kleci sama, dnes jsem jí koupila samičku potkana na teraristické burze. Nejdřív jsem je sblížila na otevřeném prostředí, pak jsem je dala do klece, kde byla ta původní samička dvacet dní sama, začalo se ozývat pískání, ale žádné kousance nebo krev jsem ani na jedné nenašla. Ten původní potkan zahnal toho nového do kouta ,kde se třásl a krčil, když se mu přiblížil k pelíšku nebo na jeho území, ten původní po něm vyjel. Tak jsem jim tam dala vše dvakrát ( dva pelíšky, dvě misky s jídlem, dvě pítka) ale ten původní začal vyhánět toho nového z pelíšku, jedl mu jeho jídlo i pil z jeho pítka. Chci se zeptat, jestli je tohle normální chování, jestli si na sebe časem zvyknou, nebo jestli je mám odendat od sebe aby se nepokousali? Zatím se ten nový krčí v koutě,ani se nehne a ten původní lítá po kleci jakoby nic. Děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
tak předně byla první blbost dát je k sobě bez karantény. A druhá blbost dát novou do klece ke staro…
Aurifer 26.04.2015 23:32
Aurifer
Starousedlik si narokuje klec jako svoje uzemi, to se stava.Osvedcilo se mi prendat oba potkanky do…
matejove 26.04.2015 23:40
matejove
před tím než jsem je dala dohromady jsem klec kompletně vyčistila aby původní necítila svůj pach ale…
Ema95 27.04.2015 11:15
Ema95
Tak jsem je dala do nové klece, nějaké pískání se ozvalo, přetahování o jídlo a teď leží každý potká…
Ema95 27.04.2015 17:52
Ema95
Hlavě do nich pořád nerýpej a dej jim čas a klid, aby si to vyříkaly samy ;-) Možná, že se poperou a…
V.R. 27.04.2015 18:35
V.R.
Dobře děkuji, dám tomu čas a uvidíme :) poslední
Ema95 28.04.2015 15:50
Ema95

tak předně byla první blbost dát je k sobě bez karantény. A druhá blbost dát novou do klece ke starousedlici, která tam má "domovské právo". Takže pokud se něčím vzájemně nenakazily, tak musíš komplet vyčistit klec nejlíp octem a dát tam všechno nové, aby starousedlice neměla domovská práva. Protože takhle tu novou bere jako vetřelce na svém území a bude ji sodit. A pak si ještě holky budou muset vyřešit hierarchii, u toho se nějaké to pískání a kopání také objeví.

Starousedlik si narokuje klec jako svoje uzemi, to se stava.Osvedcilo se mi prendat oba potkanky do jine, klidne mensi klece.V cizim prostredi se stanou spojenci , pro jistotu ale pod dohledem.Mezitim zcela predelat usporadani klece....aby vypadala zcela odlisne bez ohledu na vzhled a prakticnost.Po navyknuti lze opet vratit puvodni usporadani.

před tím než jsem je dala dohromady jsem klec kompletně vyčistila aby původní necítila svůj pach ale asi to nepomohlo, teď jsem je tedy přendala do úplně jiné klece, menší, protože ta větší ve které byly moc přestavět nejde, tak snad to bude fungovat. Jestli se vše povede a zvyknou si na sebe, můžu je pak přendat zpět do větší klece v původní uspořádání, nebo mám něco změnit? nějaké rady jak by si na sebe mohli lépe zvyknout? děkuji moc za rady a za odpovědi.

Tak jsem je dala do nové klece, nějaké pískání se ozvalo, přetahování o jídlo a teď leží každý potkánek v jednom rohu. Ale jak se ten původní přiblíží k tomu novému, tak ten nový úplně ztuhne a ani se nehne. Je to takhle správně? Sblíží se nebo dělám něco zase špatně? Poraďte prosím, děkuji.

Hlavě do nich pořád nerýpej a dej jim čas a klid, aby si to vyříkaly samy ;-) Možná, že se poperou a budou u toho dělat trochu bordýlek. Ale pokud jsou v nové kleci, kde to starousedlici nesmrdí jejím pachem a je to nějak přestavěné, tak budou OK. Potkani jsou sociální, začnou spolu vycházet, ale musí si ujasnit pár potkaních věcí :-) S tím jim nepomůžeš ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru