Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Apatický leguán

Dobrý den, mám přibližně deseti měsíčního leguána. Vždycky, když jsem mu šla dát krmení, kropit terárium nebo byl kolem něho jakýkoliv pohyb, hned byl v pozoru a většinou se schovával do kytek. Časem se zlepšil a mě už se přestal bát, ale když jsem ho pustila třeba na gauč, snažil se mi utéct a nebo si zalezl třeba za polštář. Když jsem si ho vzala do ruky, běhal mi po celé ruce až na rameno, kolem krku, po zádech.. Teď je už více jak týden apatický. Celý den spí, kam ho položím, tam ho i po několika hodinách najdu. Na žrádlo si sleze, ale už zůstane dole, kde opět spí. Když si ho vezmu do ruky, zase usne. Setkal jste se někdo s takovýmto chováním? Čím to může být způsobeno? V teráriu má teplotu 20-25°C, pod lampou naměřeno 45°C. Za všechny odpovědi předem děkuji.

Předmět Autor Datum
Pokud je leguán apatický a přez den spí, tak je s ním něco hodně špatně a na 99% to bývají podmínky…
Aurifer 19.05.2015 21:11
Aurifer
Má tam 10W halogen a lampu se 40W žárovkou. Krmím ho ledovým salátem, pampeliškovými listy a ovocem.…
Rudla 19.05.2015 22:18
Rudla
Upřímně, to se nedivím, že to zvíře už nemůže nic jiného, než ležet a spát. Ta světla jsou na tak ve… poslední
Aurifer 19.05.2015 22:48
Aurifer

Pokud je leguán apatický a přez den spí, tak je s ním něco hodně špatně a na 99% to bývají podmínky chovu. vlož sem fotky ubikace a toho leguána, bez toho to asi nepůjde. A napiš co tam má za světla + taky popiš, čím ho krmíš. Jinak 20-25°C v ubikaci je málo, lepší je 26-28°C + lokální výhřev třeba na těch 45°C, to je ok.

Upřímně, to se nedivím, že to zvíře už nemůže nic jiného, než ležet a spát. Ta světla jsou na tak velkou ubikaci hrozně slabá, UV zdroj tedy nemá žádný + naprosto nevhodné krmení bez dostatku vápníku v kombinaci s nízkou teplotou v ubikaci. Takže to zvíře má MBD v konečném stadiu, tohle už je tak na mrazák, aby se chudák netrápil. Protože už se v podstatě nemůže bezbolestně ani hýbat, ani nažrat. Někdo, kdo by věděl co s tím (adekvátní světla a teplota, krmení, silná saturace vápníkem v kombinaci s přiměřeným dávkováním AD3) by se ho mohl ještě pokusit zachránit, ale pokud by to ten leguánek přežil, tak stejně by z něj byl mrzáček.

Koukám, že ses tu ptala 23.9.2014, když mu byl měsíc a tys mu zařizovala terárko. Proč sis o tom leguánovi něco nepřečetla, nebo ses tady nezeptala?! Uplně zbytečně jsi ho chudáka umořila.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru