Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem úmrtí mláďat - morče

Zdravím. Nevím si rady, co je špatně.
Samice, ve věku okolo dvou let už podruhé přišla/přijde o mláďata. Když se to stalo poprvé, přijela jsem po víkendu z chaty a pod samicí leželi čtyři mrtvá mláďata. Nebyla nijak pokousaná ani potrhaná, normálně velká a vyvinutá. Jestli se už narodila mrtvá nebo zemřela časem nevím.
Samici jsem tedy nechala odpočinout a po dvou měsících znovu připustila. Mláďata se narodila v pondělí, živá, aktivní a na první pohled v pořádku, ovšem včera večer bylo mrtvé jedno, dnes ráno druhé, třetí zatím žije. Kontrolovala jsem samici vizuálně - na strucích nevidím nic špatného, ovšem jestli od ní pili nevím, samice je docela plašan a vždy když vejdu do místnosti tak se lekne.
Tušíte někdo o co by mohlo jít?
Samice už předtím měla dva vrhy a vše probíhalo bez problémů. Krmím 2x denně zeleninou/ovocem - nedostatkem vit C by to tedy být nemělo. Samce odděluji vždy cca 2 týdny před očekávaným porodem.

Předmět Autor Datum
Krmím 2x denně zeleninou/ovocem To dáváš co za zeleninu, ovoce? Pokud to je kupované někde z krámu,…
Aurifer 04.06.2015 01:02
Aurifer
Jo, to by mohl být problém :-( fakt je ten, že celou zimu + část jara no a teď občas taky krmím kupo…
Carmilla 04.06.2015 08:47
Carmilla
z parazitů mně napadají leda kokcidie, ty se taky někdy projevují úhynem mláďat. Ale většinou nejsou…
Aurifer 04.06.2015 17:10
Aurifer
Tak jsem myslela, že přijdu z práce a budu odklízet další mrtvolku, ale zatím žije a dokonce i chodí…
Carmilla 04.06.2015 17:32
Carmilla
Může to být tou kupovanou zeleninou, dala bych ted´ jen seno a pampelišku když najdeš pár lístků.Oce…
kacaba1 04.06.2015 19:05
kacaba1
To asi nebylo přímo po něm, jako spíš jestli na něj nebyly zvyklé, tak to kyselé ze začátku nechtěly…
Aurifer 05.06.2015 02:48
Aurifer
Byly, dávám acidomid případně ocet do vody cca 15let dvakrát týdně. poslední
kacaba1 05.06.2015 09:43
kacaba1

Krmím 2x denně zeleninou/ovocem

To dáváš co za zeleninu, ovoce? Pokud to je kupované někde z krámu, tak bych se docela obávala nadmíry dusičnanů. Právě ty často způsobují úhyny mláďat u býložravých hlodavců...zkus krmit teď jen trávou a senem + trochou zrní a uvidíš, jestli se to příště nezlepší. Jinak když samici chytíš a stiskneš jí cecky, tak by se měla objevit kapka mléka. Pokud ne, tak možná nemá mléko...ale tam bývá příčina taky dost často v těch dusičnanech.

Jo, to by mohl být problém :-( fakt je ten, že celou zimu + část jara no a teď občas taky krmím kupovaným. Jablka, mrkev, papriky, řektve, okurky, zbytky čínskýho zelí....trávu dávám taky, ale fakt je ten, že ne až tak často. (Praha) Seno z chalupy ad libitum. Napravím a uvidíme. Díky.
Spíš mě ale napadla nějaká nemoc/vir/parazit?
Protože takhle krmím cca osm let co chovám morčata a průser nastal až teď a hned 2x za sebou....i když nejspíš se dusičnany můžou kumulovat v těle a pak se to takhle provalí...?
Mléko kape. A celkově samice vypadá ok. To poslední mládě ještě žije, ale moc šancí mu nedávám, je oproti těm dvou co už jsou tuhý trochu menší a nevypadá moc dobře :-( Můžu mu nějak pomoct nebo prostě jen čekat?

z parazitů mně napadají leda kokcidie, ty se taky někdy projevují úhynem mláďat. Ale většinou nejsou zas tak bezpříznakové, morčata mívají srajdu a slabší uhynou ikdyž nejsou máďata. S tím posledním mládětem toho asi moc nenaděláš, buď to zvládne nebo ne. Zkus jí dát do napájecí vody trochu octa nebo Acidomid.

Tak jsem myslela, že přijdu z práce a budu odklízet další mrtvolku, ale zatím žije a dokonce i chodí a žere. Donesla jsem pampelišky, jetel a bojínek, tak budu doufat, že to bylo z tý zeleniny...
Kokcidie mě taky napadly a odpovídalo by to časově příchodu jedné nové samice - pak jsem u téhle poprvé měla ten mrtvý vrh. Jenže to mi zas nesedí na to, že jinak se všichni morčáci mají k světu. Žádný úhyn, žádný průjem, prostě až na ty prcky od týhle samice všechno v pohodě - a to tam mám jednoho osmiletýho dědka, kterýmu chudákovi už dvě sezony předpovídám, že se nedožije zimy :-). Ten by to nejspíš odnesl jako první....
Každopádně děkuju za varování s tou kupovanou zeleninou - to by mi asi fakt nedošlo. A budu doufat, že to bylo z toho a poslední prcek to nějak rozdejchá.
Díky moc!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru