Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je vhodné používat kameny a větve nasbírané přímo v přírodě jako dekorace do terária?

Dobrý den, zajímalo by mne zda mohu použít do terária kameny příp. nějaké větve z přírody jako dekoraci, jestli to nemůže nějak infekčně nakazit plaza? Možná je to trochu hloupý dotaz, ale raději se zeptám, než aby potom bylo pozdě...Už jsem se jednou ptala, jestl bych mohla dát gekončíkovi cvrčky z přírody a bylo mě řečeno, že by to nešlo...protože v dnešní době pesticidů, je nebezpečí, že by ten cvrček mohl ty pesticidy mít v sobě a ony by se pak dostaly do mého plaza.

Předmět Autor Datum
Zkuste uvažovat trošku logicky. Myslíte si, že ještěrky v přírodě si chodí kvůli nějakým pesticidům…
Réza 07.06.2015 16:04
Réza
No vidíte, ale zkušený chovatel mě řekl, že cvrčky z přírody rozhodně nedávat. Víc lidí, víc názorů…
jesterka3 07.06.2015 16:18
jesterka3
Asi je otázka, koho považujete za "zkušeného chovatele"...zkušený podle toho, jak dlouho má doma ter…
Réza 07.06.2015 16:37
Réza
Nějak tak. Popř. ještě pokud ten "zkušený chovatel" taky krom chamíků atd prodává krmný hmyz, tak je…
Aurifer 08.06.2015 13:53
Aurifer
Je dobre to ale vypect v troubě, nebo v mikrovlnce. Já se přikláním k mikrovlnce, protoze jsem jeden…
dmoon 08.06.2015 13:36
dmoon
Strkat klacky a šutry do trouby nebo mikrovlnky je úplně zbytečný. Stačí opláchnout vodou.
cejna 08.06.2015 13:51
cejna
to je uplně zbytečné, stačí ve vaně pořádně odrbat kartáčem a omýt horkou vodou. Tam je riziko akorá…
Aurifer 08.06.2015 13:52
Aurifer
No je fakt, že 120cm větve pro chameleona by se do trouby strkaly špatně... poslední
dmoon 08.06.2015 14:38
dmoon
No vidis. A ja vetve do terarii zase vemu horkou vodou a kartacem. Sto lidi, sto nazoru.
Josefekjinde 08.06.2015 13:52
Josefekjinde
Hle. Modi byli rychlejsi
Josefekjinde 08.06.2015 13:53
Josefekjinde

Zkuste uvažovat trošku logicky. Myslíte si, že ještěrky v přírodě si chodí kvůli nějakým pesticidům nakupovat cvrčky do zverimexu? Nasmýkaný hmyz z louky je naopak to nejlepší, co můžete tomu gekončíkovi dát. Dekorace z přírody můžete normálně použít.

Asi je otázka, koho považujete za "zkušeného chovatele"...zkušený podle toho, jak dlouho má doma terarijní zvířata a nijak výrazně mu za tu dobu nechcípají? Nebo podle množství úspěšných odchovů? Nebo si to prostě myslíte, protože vám ochotně dává "hodnotné rady"? :-)
Ps.: kupovaný hmyz nebude mít nikdy takovou výživovou hodnotu pro plazy, jako hmyz nachytaný venku a spousta chovatelů, pokud má možnost, přes léto chodí hmyz smýkat.

Nějak tak. Popř. ještě pokud ten "zkušený chovatel" taky krom chamíků atd prodává krmný hmyz, tak je to spíše jeho obchodní tah, než dobrá rada.

Jinak samozřejmě co se týče těch pesticidů, tak určitě není dobrý nápad chytat hmyz na louce těsně přiléhající k čerstvě nastříkanému poli nebo v sadě, kde se zrovna stříkalo proti škůdcům. A ani u frekventované dálnice. Ale naštěstí je pořád dost luk a mezí, kde to nikdo nestříká a dá se tam nasmýkat prvotřídní krmení.

to je uplně zbytečné, stačí ve vaně pořádně odrbat kartáčem a omýt horkou vodou. Tam je riziko akorát z ptačího trusu, který se ale dá omýt tou vodou (popř. s trochou octa). Jinak v těch větvích z přírody není nic, co by terarijním zvířatům škodilo, pokud to jsou větve z nejedovatých nebo ne moc zasmolených stromů.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru