Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Draci na naší zahradě?!

Dobrý den,
Před pár dny jsem navštívil ZOO Hluboká. Tam se mi do rukou dostala brožura "draci na naší zahradě"
Přijde mi to jako dobrý nápad. Sám bych to chtěl na zahradě uskutečnit. Jde vlastně o projekt, upravit část zahrady pro plazy. Má to nějakou šanci na úspěch? Když už do toho půjdu, nerad bych si rozkopal zahradu pro nic za nic.

Celou brožuru tu opíšu :-D třeba si to někdo bude chtít přečíst. Možná to bude i někomu užitečné a možná to někdo dočte až dokocne. :-D:-D

:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:
PLAZI NA NAŠÍ ZAHRADĚ
:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:
Plazi tvoří na našem území jen velmi malou skupinu živočichů. Protože jejich aktivita je závislá na teplotě okolního prostředí, nejlépe se jim daří v teplých tropech a subtropech. U nás můžeme napočítat jen 11 původních druhů. Jsou přitom nesmírně citliví na veškeré negativně působící vlivy. Ve společenstvech organismů a v potravních řetězcích hrají důležitou roli, přesto vymírají kvůli chemizaci a změnám krajiny, nevhodnému zemědělskému hospodaření, ale především, kvůli lidské nevšímavosti.

Všechny druhy ještěrek a hadů jsou u nás chráněnými živočichy a kromě užitku vám mohou přinést i radost z jejich pozorování.

Nebojte se jich a pomozte jim vytvořit příznivé podmínky pro život ve své blízkosti.

PROČ MÍT PLAZY NA ZAHRADĚ?!
Výsledkem používání insekticidů je pro plazy nedostatek potravy. Ještěrky, slepýši i hadi nám přitom mohou významně pomoci na našich zahrádkách při udržování rovnováhy výskytu nežádoucích živočichů, jako je různý hmyz, slimáci, nebo myši, aniž bychom používali jedovatých chemických látek.
Tím budeme mít zdravější prostředí i my.

:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:- :-:
JAK UPRAVIT ZAHRADU PRO PLAZY?
:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:- :-:

ÚKRYTY
Mnoho ještěrek a slepýšů je uloveno kočkami, psy nebo slepicemi jen proto, že v zahradách chybějí pro tyto vzácné živočichy úkryty.

Stačí jim ponechat v méně využívaných osluněných koutech zahrady např. složené dřevo, prkna, hromádku kamení nebo vystavět skládanou kamennou zídku, či větší skalku.

KOMPOST
Kompost přehazujte brzy na jaře a pak až na podzim, během června až července do něj může naklást vejce užovka obojková nebo ještěrka obecná. Ještěrky pro svou snůšku ocení i zapomenutou kupu písku. Budete pak odměněni ještěrčím nebo užovčím dorostem.

VYŠŠÍ TRÁVA
Alespoň v části zahrady nesekejte trávu každý den. Při sekání sekačkou jezděte pomalu a sekejte na výšku alespoň pět centimetrů, její častou obětí jsou zejména slepýši.

Velké plochy krátce sekaného trávníku jsou naprosto nevhodným prostředím pro jakýkoliv život, poskytněte proto živočichům co nejvíce útočišť !

VODA
I malý zdroj vody s bezpečným přístupem je příjemným oživením pro všechny živočichy na vaší zahradě.

:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:
NEJČASTĚJI NAJDETE...
:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:

Ještěrku obecnou nejčastěji potkáte, jak se vyhřívá na teplém slunném místě. Samičky jsou zbarvené hnědě, u samců jsou boky těla i hlavy jasně zelené

Také slepýš křehký doplácí ma svou podobnost s hady. Tělo je šedé až bronzově hnědé, někdy s modrými skvrnkami na hřbetě. Tento ještěr bez nohou žije skrytým způsobem života. Loví především v podvečer.

V blízkosti lidí se nejčastěji vyskytují užovky obojkové, které mohou člověka zastrašit syčením, předstíráním útoku i svou velikostí. Nejsou nebezpečné a jsou snadno rozpoznatelné podle žlutavých měsíčků za hlavou.

Užovka hladká žije velmi skrytě a setkáte se s ní spíše náhodou. Kvůli svému zbarvení i statečné obraně před narušitelem je lidmi často zaměňována se zmijí, což často zaplatí životem i když je zcela neškodná.

Zmije obecná je náš jediný jedovatý had. Na tuto skutečnost při setkání s člověkem zbytečně často doplácí životem. Je plachá, nikdy člověka nepronásleduje a kousáním se brání opravdu jen vyjímečně a při akutním ohrožení života, například když člověk na zmiji v nepozornosti šlápne, sáhne na ni či ji chce neodborně odchytit.

Myslím si že je to poměrně zajímavý nápad. Zajištění těch podmínek není až tak drastické. Já obětuju jeden roh zahrady a pokusím se o to. :-) Myslím si že když si s tím dá člověk nějakou práci tak by to mohlo dokonce i dobře vypadat. Formou třeba nějaké skalky.

Teď otázka. Myslíte že to doopravdy bude fungovat? Když něco takového na zahradě vybuduju, najdou si to?

Jestli už někdo něco takového doma má, budu rád za každou informaci a inspiraci.

Přijde mi to jako dobrý nápad. Takže jsem neodolal a napsal jsem to sem.

Děkuji za přečtení a za reakce ;-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ano,funguje to,kdyz ty hadi a jesterky v okoli jsou,radi se zabydli i Vas.Dnes na "skalce" samicka j…
amaterka 26.06.2015 14:21
amaterka
Bydlíme ve vesnici. A dost často na zahradě nějakou ještěrku či hada vidím. Problém je právě v tom ž…
Ciliátek 26.06.2015 15:26
Ciliátek
rolnička na kočce bude znamenat akorát frustrovanou kočku, ale problém s jejím lovením plazů to nevy…
Aurifer 28.06.2015 13:09
Aurifer
No... To s tou rolničkou jsem četl tady na teraporadně. Už je to ale delší doba, tak nevím jak to př…
Ciliátek 28.06.2015 14:54
Ciliátek
http://early2bed.rajce.idnes.cz/cerven_uzovkoveni_ 2015#P6272690.jpg http://early2bed.rajce.idnes.c…
amaterka 28.06.2015 16:15
amaterka
Moc hezké :) To máte na vaší zahradě?
Ciliátek 28.06.2015 19:41
Ciliátek
okraj vesnice,512m nad morem,zacatek Luzickych hor,hranici pozemku tvori potok.O samicku je letos en…
amaterka 28.06.2015 22:19
amaterka
natrixky žerou spíš žáby, ryby a některé populace ze suchých oblastí i myši a ještěry. Ale ještěrky…
Aurifer 29.06.2015 16:55
Aurifer
dekuji za fundovanou odpoved=potvrdila jste mi pozorovani,nebot toho cteni o uzovkach nasich zas tak… poslední
amaterka 30.06.2015 09:48
amaterka

Ano,funguje to,kdyz ty hadi a jesterky v okoli jsou,radi se zabydli i Vas.Dnes na "skalce" samicka jestereky obecne rano dozorovala svoje dve maladata,nyni uz vidim jenom samicku,mladata byvaji dobre schovana mezi skalnickama=kytickama.na druhem stanovisti uzovka, natrix (nase "domaci pritelkyne letita") a hned dva kusy,vypada to zatim na probihajici namluvy.samec je vskutku krasavec.zajimave je,ze metr od uzovek se na kusu trouchniveho dreva rozvaluje dalsi agiliska(tipuju opet samicka.Nechodim jim moc blizko,abych je nerusila,takze uvidime az stahnu fotky,co na nich bude.fakt dneska jsem zadnou praci neudelala,jenom sleduju...

Bydlíme ve vesnici. A dost často na zahradě nějakou ještěrku či hada vidím. Problém je právě v tom že se nemají kam schovat a pak je právě uloví třeba ta kočka. Proto chci udělat nějaké místo kde budou v bezpečí a bude vyhovovat jejich potřebám. Když by byl problém s kočkou tak dostane rolničku :-D

Při nejhorším bych měl alespoň nějakou okrasu na zahradě.

okraj vesnice,512m nad morem,zacatek Luzickych hor,hranici pozemku tvori potok.O samicku je letos enormni zajem-5 napadniku najednou jsem jeste nezazila.Nicmene,chvili(par let) trvalo,nez damska cast rodiny tohle "rozdejchala".Musim ale uvest,ze:ja=clovek mam k hadisti vzdy primy pristup jen z jedne strany ale oni maji uhel vzdy nejmene 270" kudy odejit,na zahrade diky napadu s hadišti neni jen jeden kompost=od jara do podzima je prakticky pouzivany vzdy jiny a jinde=o tom,ktery kompost ve kterem roce bude aktualni ja nerozhoduji,to zalezi na uzovkach(vloni to bylo jine misto).

A jeste jesterky a uzovky sdileji stejne stanoviste a jesterek neubyva=takze asi dokazou rychle utikat,nebo do jidelnicku uzovek nepatri..zajimal by me nazor odbornika.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru